Unik mulighed: Ferieø mangler desperat arbejdskraft

Anholt mangler lige nu, hvad der svarer til 10 procent af øens arbejdskraft.

Anholt bliver normalt forbundet med sommerferie, sandstrande og solskin. Men for cirka 140 personer er det stedet, hvor de bor hele året. Og nu har du muligheden for at blive en del af flokken. 

Anholt mangler nemlig at få besat fem stillinger. Det lyder måske ikke af meget, men for et lille samfund som Anholt er det helt afgørende. 

- For os er det rigtig mange. Det er nok cirka 10 procent af den arbejdende befolkning, der mangler, fortæller Karen Konge, der er formand for Anholts Borgerforening, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ingen mad på færgen

Der mangler lige nu en fastansat til brugsen på øen, en til hjemmeplejen, en sygeplejerske, en til cafeteriet på færgen og en til at gøre rent på færgen. 

Den manglende cafeteriamedarbejder betyder blandt andet, at der lige nu ikke serveres mad på den cirka tre timer lange færgetur til øen. 

- Der er en automat, men ellers kan man ikke få noget at spise på færgen. Det giver et dårligt førstegangsindtryk for vores gæster. Mange er på ferie, og så vil man også gerne kunne forkæle sig selv lidt, siger Karen Konge.

Mangel på boliger

Anholt står dog udover manglen på arbejdskraft også med et andet problem. Det er nærmest umuligt at få en bolig på øen, hvilket også gør det svært at skaffe nye medarbejdere til øen. 

- Der forsvinder cirka tre helårsboliger hvert år, som bliver købt af vores sommergæster, og alt er fredet, så man kan ikke bare bygge nyt. I øjeblikket er der kun én ledig bolig på øen, siger Karen Konge.

Formanden for borgerforeningen fortæller dog, at nogle af arbejdspladserne muligvis kan stille en bolig til rådighed for vedkommende, der lander stillingen. 

Store sæsonudsving

Ifølge Karen Konge er der flere store fordele ved at bo og arbejde et sted som Anholt. 

- Det er et unikt sted, hvor folk kommer hinanden ved. Der er stille og roligt, men der sker noget, siger hun og fortsætter:

- Der er store sæsonudsving, hvor der er stille om vinteren og gang i den om sommeren, hvor det lige så godt kunne være Skagen eller København. Børn kan gå rundt selv, når de ikke er ret gamle, og det er en unik frihed, som jeg ikke tror, er ret mange andre steder mere. 

Hvis man vil have en af de ledige stillinger skal man da også være klar på at flytte til øen, der er Danmarks mest isolerede. Med en færgetur på tre timer hver vej vil det være umuligt at pendle. 

Og det er helt afgørende for Anholt som samfund, at de kan få besat stillingerne, hvis de stadig skal kunne bo der året rundt. 

- Vi er et helårssamfund, og det vil vi gerne blive ved med at være, siger Karen Konge.