Sådan! Henry svømmede 45 kilometer - og Per var med ham hele vejen

Tirsdag svømmede Henry Lykke Stokholm fra Grenaa til Anholt. En tur på 17 timer kun iført speedos.

Var det noget med 17 timers svømning i 16 grader varmt vand? Det synes 52-årige Henry Lykke Stokholm fra Bramming og hans svømmemakker Per Fodslette Møller, 61 år og fra Karrebæksminde.

Mens Per Møller måtte give op efter 30 kilometer, lykkedes det for Henry Stokholm at svømme i land og dermed tilbagelægge ruten fra Fornæs Fyr ved Grenaa til Anholt Havn, en tur som i fugleflugtslinje er 45 kilometer.

quote Det er ekstremt det her. Det er over dobbelt så lang en distance, som jeg nogensinde tidligere har prøvet at svømme i havet.

Henry Lykke Stokholm, 52-årig langdistancesvømmer

Efter 17 timer i vandet, kom Henry Lykke Stokholm sent tirsdag i land på Anholt.
Efter 17 timer i vandet, kom Henry Lykke Stokholm sent tirsdag i land på Anholt. Foto: Sarah Lægaard Hansen


Sikkert i land inden midnat

TV2 Østjylland fangede de to svømmere, da de sent tirsdag aften kom i land på Anholt – Henry Stokholm i havet og Per Møller i følgebåden.

Efter 17 timer i vandet kunne en rystende og slingrende Henry Stokholm række armene i vejret og juble over bedriften, som de ifølge de to svømmere er de første til at gennemføre.

- Jeg er superglad over at være i mål. Det er ekstremt det her. Det er over dobbelt så lang en distance, som jeg nogensinde tidligere har prøvet at svømme i havet, sagde Henry Stokholm, da han havde fået tørt tøj på.

Han var ganske tilfreds med, at det var lykkedes at gennemføre turen.

- Jeg er enormt taknemlig for, at turen blev til noget. Med det vejr, og de udfordringer det gav, blev det bare en unik oplevelse, lyder det fra Henry Lykke Stokholm.
- Jeg er enormt taknemlig for, at turen blev til noget. Med det vejr, og de udfordringer det gav, blev det bare en unik oplevelse, lyder det fra Henry Lykke Stokholm. Foto: Sarah Lægaard Hansen

- Jeg har det pissefedt. Undervejs havde vi både modstrøm og sidestrøm og så medstrøm til sidst. Og så kom der også lige en storm til sidst, hvor bølgerne slog ind fra siden, og man simpelthen blev kastet rundt. Det er næsten et under, at dem i følgebåden blev i båden uden at falde af, siger Henry Stokholm, der var stolt og lettet.

- Jeg er enormt taknemlig for, at turen blev til noget. Med det vejr, og de udfordringer det gav, blev det bare en unik oplevelse, lyder det fra langdistancesvømmeren, der også havde store roser til de hjælpere, der fulgte med på vandet.

Tørt tøj var kærkomment for de to svømmere.
Tørt tøj var kærkomment for de to svømmere. Foto: Sarah Lægaard Hansen

Havde ikke gennemført uden Per

Per Møller måtte som sagt give op efter 30 kilometer. Han fulgte resten af Henry Stokholms tur fra gummibåden sammen med de to der styrede båden og en såkaldt observatør, der hele tiden skulle sikre sig, at svømmerne var ved deres fulde fem. Fra båden sørgede de også for mad og vand til svømmerne hver halve time.

På Anholt Havn stod havnefoged Klaus Jensen klar med velfortjente kolde øl til svømmerne. Et varmt bad ventede dem også.
På Anholt Havn stod havnefoged Klaus Jensen klar med velfortjente kolde øl til svømmerne. Et varmt bad ventede dem også. Foto: Sarah Lægaard Hansen

Fra følgebåden støttede Per Møller sin svømmemakker, så godt han kunne.

- Det er en af grundene til, at jeg kom helt igennem, siger Henry Stokholm.

De to svømmere mødte hinanden til et 21+ km løb i en sø i Sverige, som de svømmede sammen. Derudover svømmede de for et år siden over Storebælt i hinandens selskab. Der er aldrig nogen, der har svømmet turen fra Grenaa til Anholt før, så nu sætter Henry Lykke Stokholm altså rekord.

45 - ikke 34 kilometer

Selv om han ikke selv gennemførte, er Per Møller bare stolt over vennens præstation.

- Det var kun lige, at han kunne, for det blæste jo op til sidst. Jeg er superstolt af, at han klarede det. Uden dragt og i halvkoldt vand kun omkring 16 grader, siger Per Møller, som tidligere har svømmet Amager rundt – en svømmetur på 27 kilometer.

- Det var kun lige, at han kunne, for det blæste jo op til sidst, siger en stolt Per Fodslette Møller om svømmemakkerens præstation.
- Det var kun lige, at han kunne, for det blæste jo op til sidst, siger en stolt Per Fodslette Møller om svømmemakkerens præstation.

Derfor lod han sig også overtale til at svømme med fra Grenaa til Anholt.

- Først sagde Henry, at det var en tur på 34 kilometer, og det var fint nok, tænkte jeg, men det viste sig så at være 45 kilometer.

Gårsdagens svømmetur blev i øvrigt gennemført uden våddragter – og kun iført speedos – fordi det ifølge svømmerne gjorde turen sværere.