Helle er tvunget til at flytte fra Anholt: - Det bliver en sorgens dag

Helle Rossen er tvunget til at flytte fra Anholt, da hun ikke kan få en bolig. Hun er ikke den eneste, da øen generelt står med en mangel på almene boliger.

Der mangler boliger på Anholt.

Det er budskabet fra Helle Rossen. Hun elsker øen, men nu føler hun sig tvunget til at flytte, fordi hun aldrig har fundet en permanent, fast bolig.

- Der er simpelthen ikke noget langtidsleje, jeg kan betale. Der er heller ikke noget hus at købe inden for de lånerammer, jeg kan blive godkendt til, fortæller Helle Rossen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har boet på øen i 10 år, men nu er hendes tid på Anholt ved at lakke mod enden. Men det er ikke med hendes egen gode vilje.

- Det er trist, for jeg kender alt og alle her, og jeg elsker den her ø. Det er et fantastisk sted at bo, det mest fredelige sted i hele Danmark. Og det bliver en sorgens dag, når færgen sejler herfra med mig ombord, siger Helle Rossen.

Politikere på besøg

I disse dage er Folketingets Udvalg for Småøer på besøg på Anholt. De skal blandt andet se på udfordringen med manglen på helårsboliger på øen. 

Politikere Anholt

En af de besøgende er Niels Flemming Hansen (K), der er næstformand for udvalget for Landdistrikter og Øer.

- Når vi kommer hjem fra Anholt, kan vi tage kontakt til de forskellige ministre på området og spørge, hvad kan vi gøre ved boligsituationen, om de ser nogen løsninger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er flere årsager til problemet. Dels er nogle helårsboliger lavet til flexboliger, hvilket betyder at ejerne kan bruge det som fritidsbolig. Derudover er der behov for flere lejeboliger. Lige nu er der 14 almene boliger, men de er næsten umulige at få fingrene i.

Norddjurs Kommune har sat penge af til at bygge almene boliger på øen, men som det ser ud nu, kan det ikke lade sig gøre. Det fortæller Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), der også er på besøg på Anholt.

- Problemet er, at det beløb, det koster at lave en almennyttig bolig, er for høj i forhold til, hvad det må indeholde. Og det bliver vi nødt til at bede regeringen og Folketinget om at hjælpe med. De skal give os et større beløb at bygge for, siger Jan Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Indtil videre ser det dog ud til, at Helle Rossen må vente længe med at komme permanent tilbage til Anholt.

- Min mor flyttede også med mig herover og ligger oppe på kirkegården. Og om ikke andet, så har jeg da en plads oppe ved siden af hende, siger hun.