Kendt forfatter skal være ny præst på Anholt

Anholt får en ny præst til øen, hvor valget er faldet på præst, forfatter og journalist Kristian Ditlev Jensen.

Danmarks mest isolerede ø, Anholt, har fundet sin nye præst.

Den nye mand til jobbet er Kristian Ditlev Jensen, der udover at være præst, er kendt som forfatter og journalist. Han fortæller, at han glæder sig til at flytte til den lille Kattegat-ø.

- Det er et meget fascinerende og spændende sted. Det er meget eksotisk på en eller anden måde. Samtidig med, at det er meget almindeligt, siger Kristian Ditlev Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har ikke besøgt Anholt ofte, men ikke desto mindre er han faldet for stedet.

- Jeg har kun været der én gang, men jeg har hørt så meget godt, at jeg bare kastede mig ud i det. Som biskoppen i Aarhus skrev til mig: ”Jeg håber, at du og Anholt falder for hinanden”. Det gjorde jeg så, da jeg var på besøg, siger Kristian Ditlev Jensen.

Kristian Ditlev Jensen har udgivet ti bøger som forfatter, heriblandt "Det bliver sagt" fra 2001, der skildrer de seksuelle overgreb, han var udsat for som barn. Som journalist er han fast tilknyttet Weekendavisen, men han har også tidligere skrevet for blandt andet Information, Berlingske og Politiken. 

Bliver intenst

Kristian Ditlev Jensen fortæller, at reaktionen fra mange hans bekendte var, at det må blive ensomt at bo på Anholt. Tre timer fra fastlandet og med kun cirka 140 andre faste beboere. Men sådan ser han det ikke selv.

- Mit indtryk er, at det bliver helt modsat. Det bliver meget intenst og nært, tror jeg. Jeg har tænkt, at det bliver ligesom at bo fast på højskole, hvor der er meget få mennesker. Da jeg boede på kollegium som ung studerende, var der 80 personer mere, end der overhovedet bor på Anholt, siger Kristian Ditlev Jensen.

Han fortæller også om, hvordan han allerede har skrevet med folk på øen, der blandt andet ville vide, om han kunne lide fisk. På den måde er de allerede venner, siger Kristian Ditlev Jensen.

Øens fyrtårn

Den lille befolkning betyder også, at Kristian Ditlev Jensen kommer til at få en helt særlig rolle. Han beskriver selv, hvordan han skal være en del af lokalsamfundet på en anden måde, end han ville være andre steder.

- Man skal på en eller anden måde være et åndeligt fyrtårn ude på øen. Den har et fyrtårn i forvejen, men så kan den få et til, siger han.

Kristian Ditlev Jensen glæder sig til at starte i sit nye job som præst på Anholt.
Kristian Ditlev Jensen glæder sig til at starte i sit nye job som præst på Anholt. Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

Og Kristian Ditlev Jensen er ikke den eneste, der besidder flere roller på øen. Han fortæller om en speciel situation, han oplevede, da han besøgte Anholt.

- Først mødte jeg en mand i en rendegraver, så mødte jeg en skraldemand og så mødte jeg en, der var ved at flytte noget med en lastbil. Og det var faktisk den samme person hver gang, for de opfylder mange forskellige roller, siger han.

Kommer fra Skagen

Jobbet som præst på et velbesøgt feriested i Danmark er ikke ny for Kristian Ditlev Jensen. Han kommer nemlig fra jobbet som præst i Skagen. Og på den måde er der ved at danne sig en lille trend.

- Min tidligere provst i Sønderjylland sagde det meget fint: ”Jeg tror, at det, der tiltrækker dig ved Skagen, er, at det er et meget markant sted”. Jeg tror måske, at det er noget, jeg har lidt flair for. Jeg kan virkelig godt lide nogle steder, der har en identitet, som er lidt speciel, og som er lidt ekstrem måske, siger han.

På Skagen var der til tider for travlt til, at han kunne finde tid til at skrive som forfatter og journalist. Jobbet på Anholt er dog kun en halvtidsstilling, hvilket giver Kristian Ditlev Jensen mere tid til at kunne skrive. Nu glæder han sig bare til at komme i gang.

- Jeg tror, at det bliver helt fantastisk godt.