Østjyde i genåbnet Kina: Jeg vil ikke hjem til isolation i Danmark
Mokhtar Ghambary har været isoleret i Kina i omtrent fire måneder. Nu er landet åbnet igen, og han kan rejse hjem, men det er ikke længere hans ønske.
- Det er jo fedt.
Sådan siger den 30-årige østjyde Mokhtar Ghambary om genåbningen i Kina, hvor han selv har været mere eller mindre isoleret i sin lejlighed i fire måneder.
- Du kan gå ture, hvor du vil. Gå ud lige så mange gange, du vil. Du kan spise på restauranter – og få lige, hvad du vil have, siger Mokhtar Ghambary til TV2 ØSTJYLLAND.
For ham har menuen de sidste måneder stået på nudler, for det var nu engang dét udvalg, der var i butikkerne. Altså medmindre han skulle gå på en kinesisk diæt, der efter sigende ikke smager en mand med europæiske smagsløg.
Det var for sent at nå hjem fra Kina
Det er nu knap et år side, han tog til Kina for at arbejde som pædagog og engelsklærer i en børnehave. Da corona-pandemien gjorde sit indtog i Kina i begyndelsen af 2020, blev han isoleret i sin lejlighed og overvejede han at rejse hjem til Danmark igen.
- Særligt fordi min familie og venner alle sammen sagde 'kom hjem', fortæller Mokhtar Ghambary, der er fra Grenaa.
Men han havde underskrevet en kontrakt, der bandt ham økonomisk til at blive på arbejdspladsen, og derfor var det ikke så enkelt. I februar løsnede arbejdspladsen dog båndet.
- Børnehaven gav mig lov til at rejse, uden at jeg skulle betale erstatning, så jeg købte en flybillet. Men så blev min flyafgang aflyst på grund af dårligt vejr i London, og da jeg skulle købe en ny, var det for sent. Alt var lukket ned, siger Mokhtar Ghambary til TV2 ØSTJYLLAND.
Han kunne have bedt om hjælp fra danske myndigheder, men valgte at afvente situationen. Og nu efter fire måneders isolation og Kina har åbnet det meste, har han frie tøjler til at rejse.
- Men ved du hvad, nu bliver jeg her, for nu er Danmark også lukket ned. Og jeg vil ikke tilbage i isolation i fire måneder - igen, siger Mokhtar Ghambary, der nu er ved at forlænge sit ophold med endnu et år.
Kina sender de yngste børn afsted til sidst
I den kinesiske by Xian, hvor Mokhtar Ghambary bor, har reglerne for isolation været strengere end i Danmark.
Nu er universiteter, butikker, restauranter og de ældste klassetrin i gang igen. Og - modsat Danmark - er det børnehavebørnene, som Mokhtar Ghambary arbejder med, der skal blive derhjemme endnu.
Han gætter på, at der vil gå tre-fire uger endnu, for børnehaver er sammen med barer og diskoteker nogle af de allersidste steder, der vil blive åbnet.
- For her åbner de i aldersrækkefølge, så de ældste blev sendt afsted først. Og det synes jeg, er en god idé.
Dermed ikke sagt, at han mener, Danmark griber åbningen forkert an.
- De ældste er mere bevidste om hygiejne. Men det er to forskellige kulturer. I Kina har en børnehave gerne 10-15 stuer med 25-30 børn i hver. De er mange. Og derudover kan bedsteforældrene i Kina passe børnene, mens forældrene er på arbejde, siger Mokhtar Ghambary.
Lønnedgang på 50 procent
Selvom friheden smager sødt i det næsten helt genåbnede Kina, er landet stadig meget mærket af risikoen for smittespredning. Alle bærer masker, du skal vise ID ofte, der er mere politi, meget mere fødevarekontrol, og du får målt din kroptemperatur i det offentlige rum:
- For eksempel hvis du vil ind i et storcenter, måler de din temperatur, og du skal have maske på - faktisk kommer du ikke ind nogen steder uden maske.
Og så er der de økonomiske efterveer.
- Jeg tror, alle er blevet skåret 50 procent i deres løn, og der er tale om både privat og offentligt ansatte. Heldigvis kan jeg få flere timer, når jeg kommer på arbejde igen, så jeg kan tjene det samme som før, fortæller Mokhtar Ghambary.
Frygter virus: - De tager fat i deres børn og trækker dem væk fra mig
En af de andre større forandringer Mokhtar Ghambary mærker, er hvordan han anskues af kineserne.
- Før virussen var alle nysgerrige på os europæere, og mange i de mindre byer ville mange have taget fotos sammen med én. Men nu er det omvendt. Folk undgår mig. De tager fat i deres børn og trækker dem væk fra mig. I restauranter sætter folk sig længere væk. De virker bange for mig, og som om de tror, at virussen nu vil komme tilbage fra Europa til Kina.
Og det til trods for, at det seneste smittetal, han har hørt for sin millionby Xian, er på i alt fem personer.
- Det er ubehageligt, for du føler dig ikke velkommen. Du kan jo mærke, at de mistænker dig for at have virussen. Men jeg prøver at være forstående og ikke at tage det personligt, for selvfølgelig ønsker folk ikke, at deres børn får virussen.
- Danskerne er meget bedre til at følge regler
Selvom Mokhtar Ghambary ikke selv vil hjem til Danmark længere, mener han, at Danmark nok skal få smittetallene ned, selvom restriktionerne ikke har været så strenge som i Kina.
- Med en befolkning på 1,4 milliarder mennesker har regeringen i Kina jo været nødt til at reagere hurtigt. Det var nødvendigt. Her har man skulle være i isolation, men jeg har set ældre mennesker komme op at skændes med politiet om det på gaden, fordi de ikke ville blive hjemme. Danskerne er meget bedre til at følge regler, siger Mokhtar Ghambary til TV2 ØSTJYLLAND.