Lytter du, minister? Puster til idéen om en hurtig vej over Kattegat
Mens regeringen lurepasser på spørgsmålet om en fast forbindelse over Kattegat, minder flere østjyske kommuner nu transportministeren om, at de er positive over for idéen.
Idéen om en kattegatforbindelse bliver igen luftet for næsen af transportminister Thomas Danielsen, som hidtil ikke har taget stilling til idéen om en fast vej- og togforbindelse mellem Jylland og Sjælland.
Nu får han dog ord på ord en pæn hentydning fra Østjylland, både fra regionen og fra flere kommuner.
TV2 Østjylland har fået aktindsigt i 94 høringssvar, der i foråret er afleveret fra blandt andre kommuner og regioner landet over, og som nu også er blevet offentliggjort på Trafikstyrelsens hjemmeside.
Høringen har fundet sted i forbindelse med, at transportministeren senere i år skal offentliggøre en såkaldt ”Trafikplan for den statslige jernbane 2023”, som opridser de politiske prioriteringer for den statslige jernbane de kommende år.
Forkortet rejsetid som argument
I deres svar, som ministeren altså skal tage i betragtning, pointerer flere østjyske kommuner samt Region Midtjylland, at de fortsat arbejder for en kattegatforbindelse, og dermed kan transportminister Thomas Danielsen ikke være i tvivl om ønsket fra den jyske side af farvandet.
”Region Midtjylland indgår i Kattegatkomiteen i samarbejde med en række private og offentlige parter i Øst- og Vestdanmark. Kattegatkomiteen arbejder for en fast vej- og baneforbindelse over Kattegat. Etablering af en fast Kattegatforbindelse, vil betyde en markant nedsættelse at rejsetiden på tværs af landet, og for eksempel muliggøre en rejsetid med tog mellem Aarhus og København på ca. 1 time og 15 min,” skriver regionen i sit høringssvar.
Hverken regeringen eller jeg har nogen ambition om at trække det i langdrag. Man skylder alle en afklaring på et tidspunkt
Norddjurs Kommune peger ligeledes på fordelene ved en bro eller tunnel over Kattegat med tidsbesparelsen som fremmeste argument.
”I Djurs Mobilitetsstrategi beskriver vi desuden fordelene ved etableringen af en fast Kattegat- forbindelse, som vil betyde en markant nedsættelse at rejsetiden på tværs af landet,” skriver Norddjurs Kommune med henvisning til strategiaftalen fra 2016, som de to djurskommuner, Region Midtjylland og Midttrafik i fællesskab står bag.
Også Aarhus Kommune har afleveret en bemærkning om en smutvej til København over Kattegat, mens både Skanderborg og Randers Kommune tilslutter sig regionens høringssvar.
Hvad vil ministeren?
Så sent som i april forklarede transportminister Thomas Danielsen (V) i Folketinget, at SVM-regeringen internt ikke er enige om holdningen til en fast forbindelse over Kattegat.
- Hverken regeringen eller jeg har nogen ambition om at trække det i langdrag. Man skylder alle en afklaring på et tidspunkt, lød det fra ministeren.
- Men SVM-regeringen er en regering sammensat af flere partier, og derfor er der flere spørgsmål, hvor vi skal have lejlighed til at drøfte, hvad regeringen skal mene, sagde Thomas Danielsen i folketingssalen.
Ifølge Licitationen har Thomas Danielsen tidligere været fortaler for en fast forbindelse over Kattegat.
Tiden er løbet fra store anlægsprojekter som en kattegatforbindelse
TV2 Østjylland har onsdag været i kontakt med Transportministeriet for at få en frisk kommentar fra Thomas Danielsen til regeringens holdning
Ministeriet oplyser, at situationen er den samme som i april og henviser til, hvad transportministeren dengang sagde i Folketinget.
Tabte diskussion om ord
Da miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune tidligere i år skulle enes om ordlyden i kommunens høringssvar, affødte det en solid diskussion, for SF's Aleksander Myrhøj ville have passagen om en kattegatforbindelse hevet ud af svaret – uden held.
Fra Norddjurs over Samsø til Christiansborg er SF’erne enige om, at det potentielt store infrastrukturprojekt ikke skal blive til virkelighed, og derfor tog den lokale SF’er kampen op med de øvrige udvalgsmedlemmer.
- Tiden er løbet fra store anlægsprojekter som en kattegatforbindelse, og de miljø- natur- og klimamæssige omkostninger ved sådan en bro er simpelthen for store, siger Aleksander Myrhøj.
Han medgiver, at der dog er et paradoks i hans ordkamp, for høringssvaret handlede om fremtidens jernbaner i Danmark, altså om kollektiv trafik.
- Hvis andre skulle vælge at bygge en kattegatbro, vil det selvfølgelig for SF være bidende nødvendigt at få en togforbindelse over broen, men min afvejning var alligevel, at den passage med den ordlyd viser en opbakning til en kattegatforbindelse, som jeg ikke ønskede at sende, siger SF’eren.