Annettes hund blev mishandlet - nu glæder hun sig over, at dyrepoliti rykker ud

Hunden Mickey blev år tilbage fundet i Gjerlev, hvor en af danmarkshistoriens værste sager om vanrøgt af dyr fandt sted. Hans nye ejer, Anette Kjeldsen, er i dag glad for politiets nye dyrevelfærdsenheder.

07:13

VIDEO: Mickey var sky og bange og havde svært ved at gå, da han flyttede ind til Anette Kjeldsen i Grenaa.

I Grenaa bor en lille hund ved navn Mickey. Han bor hos sin ejer Anette Kjeldsen, hvor han har det godt. Men det har han ikke altid haft.

Den lille hund har ar på sjælen. For tre år siden blev han, sammen med 61 andre misrøgtede hunde, fundet på en gård ved Gjerlev nord for Randers.

Læs også Nyt dyrepoliti har opsporet 81 sager om mishandling og ulovlig handel med dyr

- Han kunne ikke gå ind og ud ad døre, og han kunne ikke gå på trapper på trods af, han var 2,5 år, siger Mickeys nye ejer, Anette Kjeldsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Førhen når der kom gæster, så vi ham ikke. Der sad han henne i et hjørne.

Anette Kjeldsen, ejer til hunden Mickey, Grenaa

Da Anette Kjeldsen åbnede sit hjem op for lille Mickey, var han både sky og bange, men i dag går det bedre.

- Førhen når der kom gæster, så vi ham ikke. Der sad han henne i et hjørne, forklarer Annette Kjeldsen.

00:44

VIDEO: Mickey bliver mindre og mindre sky som tiden går.

Luk video

Afføring i pelsen og skader på kroppen

Mickey og de andre 61 hunde, fra den voldsomme sag fra Gjerlev, blev fundet i 2017 som udsultede nervevrag med afføring i pelsen og voldsomme skader på kroppen.

Inden politiet dengang nåede ud til sagen, som beskrives som en af de værste dyreværnssager i nyere tid, havde parret på ejendommen skudt 16 hunde, som lå døde i plastikposer.

Den 71-årig kvindelige ejer blev i oktober 2018 idømt et års betinget fængsel efter sagen. Derudover blev hun frakendt retten til at have med dyr at gøre i ti år.

01:50

VIDEO: Dyrepolitiets tre enheder blev blandt andet oprettet i kølvandet på en sag om alvorlig vanrøgt af 61 hunde i Gjerlev. Indslaget er fra april 2018. Video: Dyrenes Beskyttelse

Luk video

Nyt dyrepoliti har opsporet 81 sager

Sagen fra Gjerlev fik blandt andet Karina Due fra Dansk Folkeparti til at kæmpe for etablering af et såkaldt dyrepoliti.

- Det er altså noget, der skal prioriteres. Vi kan ikke lade måneder gå, før nogle hunde bliver fjernet fra steder, hvor de går under så kummerlige forhold, som de har gjort her, sagde Karina Due (DF) til TV2 ØSTJYLLAND, da sagen rullede.

Læs også Hunden Micky blev misrøgtet: - Han flygtede, når vi kom tæt på ham

Karina Dues kamp for de firebenede bar frugt. Som en del af Finansloven 2019 blev tre dyreværnsenheder nemlig etableret i Danmark.

Siden dyrepolitiet blev oprettet i juli 2019, har de såkaldte dyrevelfærdsenheder haft en del at se til. Politiet har oprettet 81 sager om blandt andet vanrøgt, mishandling og ulovlig import af dyr.

Det gør stort indtryk, for det gør jo, at de her hvalpefabrikker og de her ulovlige imports langt hurtigere bliver stoppet, og det er jo for dyrenes velfærd.

Anette Kjeldsen, ejer til hunden Mickey, Grenaa

Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV2 Østjylland har fået indsigt i.

- En oprettet sag er en for meget, så på den måde er det jo en trist nyhed. Dog er det positivt, at vi er blevet bedre til at opdage det, siger folketingsmedlem Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til TV2 ØSTJYLLAND i dag.

02:07

VIDEO: Hunden Rocky, som blev fundet mishandlet i en stald i Gjerlev nord for Randers, var sidste år på gåtur for at samle ind og vise støtte til udsatte hunde. Videoen er fra den 10. februar 2019.

Luk video

Kun et skridt på vejen

Ud af de 81 oprettede sager handler 70 af dem, ifølge Rigspolitiet, om ulovlig import, avl eller salg af hunde. Rigspolitiet oplyser, at Dyrevelfærdsenhed SYD, der drives hos Sydøstjyllands Politi, i perioden har haft to store og efterforskningstunge sager om ulovlig import og handel med henholdsvis 120 og 125 hunde.

Læs også Par tiltalt for at mishandle 61 hunde - sådan gik første retsmøde

Derudover har der været fire sager, som omhandler ulovlig indførsel og handel med truede dyrearter og syv om overtrædelse af dyreværnsloven. Det kunne for eksempel være vanrøgt og mishandling af dyr.

- Dyr og mennesker skal behandles ordentligt, og der skal vi være med til at gribe ind. Så når der er rejst 81 sager ved specialenhederne, så er det 81 sager, som vi kunne have overset uden. På den måde synes jeg, at indsatsen indtil nu har været en succes, siger folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Anklager kræver fængsel for vanrøgt: Hunde blev skudt og slået

Selvom Dansk Folkeparti også er positive over, at indsatsen er blevet styrket det seneste år, så mener partiet stadig ikke, at man er helt i mål.

Det er et skridt i den rigtige retning, men der må gemme sig et kæmpe mørketal omkring antallet af dyreværnssager.

Hans Kristian Skibby, MF, Dansk Folkeparti

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det er klart, at der må gemme sig et kæmpe mørketal omkring antallet af dyreværnssager. Vores politik er derfor fortsat, at vi skal have fuldt funktionsdygtige dyrevelfærdsenheder i alle kredse, siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:

- Men nu sidder vi ikke i regering, og så må man indgå nogle kompromisser en gang i mellem. Vi så dog gerne, at området blev tilført flere midler i fremtiden.

Læs også Fakkeloptog for stramning af dyreværnslov: - Vi kan ikke være det bekendt

Frygter stigning af sager under krisen

Både hos Socialdemokratiet og i Dansk Folkeparti priser man sig lykkelige for, at specialenhederne kom i gang inden coronakrisen begyndte at rulle.

- Vi ved, at i økonomisk pressede tider ser vi en stigning i dyreværnssager. Om det skal give anledning til, at vi tilføjer området flere midler, det må vi tage op til de næste finanslovsforhandlinger, siger Camilla Fabricius.

Læs også Rocky blev mishandlet i Gjerlev: Nu samler han ind

Uanset hvordan midlerne på området fordeles, så bakker Dansk Folkeparti dog op om, at coronakrisen afføder et behov for øget fokus på dyrevelfærd.

- Mange af de her sager har en social dimension, hvor en presset økonomi eller psyke resulterer i, at man ikke har penge til foder eller ikke formår at tage ordentligt vare på sine dyr. Det findes der mange kedelige eksempler på, siger Hans Kristian Skibby.

02:07

VIDEO: Med udgangspunkt i Gjerlev-sagen valgte omkring 50 mand at troppe op foran Retten i Randers en oktober-aften i 2018 med tændte fakler i hænderne. De fremmødte ville have domstolene til at straffe hårdere.

Luk video

Stort ønske fra Dyrenes Beskyttelse

Hos Dyrenes Beskyttelse havde man i flere år haft et ønske om særlige enheder i politiet, der netop kan arbejde på tværs af landet for at forbedre dyrevelfærden, fortalte direktør Britta Riis sidste år.

- Mange af de alvorlige dyreværnssager flytter ofte mellem politikredsene, når enkeltpersoner flytter. Det har vi blandt andet set i forbindelse med nogle af de alvorlige hundesager, der har været.

- Og der er overvågningen af sagerne gået tabt mellem politikredsene. Der er ingen tvivl om, at det vil styrke efterforskningen, at enhederne nu får tværgående kompetencer, sagde Britta Riis til Ritzau.

Hunden Mickey er i dag i gode hænder hos Anette Kjeldsen.

Mickeys ejer glæder sig over dyrepolitiet

Hjemme hos Mickey og Anette Kjeldesen i Grenaa er glæden over dyrepolitiet og de 81 opsporet sager også stor.

- Det gør stort indtryk, for det gør jo, at de her hvalpefabrikker og de her ulovlige imports langt hurtigere bliver stoppet, og det er jo for dyrenes velfærd, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg kan selvfølgelig håbe på, som dyreelsker, at der bliver tilført flere ressourcer, så vi får endnu flere sager løst hurtigere.

Anette Kjeldsen, ejer til hunden Mickey, Grenaa

Hun tror på, at dyreværnsenhederne kunne have gjort en forskel i sagen fra Gjerlev, hvis de altså havde eksisteret dengang.

- Hundene kunne måske være fundet noget tidligere, fordi nu er der jo afsat ressourcer til de her dyreværnsenheder, siger Anette Kjeldsen.

Anette Kjeldsen håber, at dyreværnsenhederne kan gøre en endnu større forskel i fremtiden.

- Jeg kan selvfølgelig håbe på, som dyreelsker, at der bliver tilført flere ressourcer, så vi får endnu flere sager løst hurtigere, siger Anette Kjeldsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anette Kjeldsen håber, at dyrepolitiet kan gøre endnu mere for de dyr, der lades i stikken og bliver mishandlet, i fremtiden.