Rød blok i Syddjurs vil væk fra personfnidder

De røde partier i Syddjurs kommune vil arbejde for en rødgrøn borgmester, men man er ikke klar til at sætte navn på, hvem det skal være

Det tog tre uger, før man i Syddjurs Kommune kunne udpege Claus Wistoft (V) som borgmester efter kommunalvalget i 2013.

Kirstine Bille (SF) og Claus Wistoft (V) havde sidste gang et rigtig godt personligt valg, men i første omgang var det Socialdemokratiets Jesper Mathiesen, der efter valgnatten var udpeget som borgmester, med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Men tre uger efter brød de borgerlige partier aftalen med Socialdemokratiet, og fik i stedet SF, Borgerlisten og De Radikale med i en aftale, hvor Claus Wistoft endte med borgmesterkæden.

Siden sidst er tre partier kommet til i kommunen, og derfor bliver det på valgnatten muligt at indgå mange forskellige aftaler partierne imellem. 

Vil væk fra personfnidder

En af kommunalvalgets debutanter, Alternativet, ser gerne, at man efter dette valg undgår, at politikerne løber fra aftaler eller forhandler flere steder på samme tid.

- Vi peger på en borgmester, som holder sine aftaler og som er ambitiøs i forhold til grøn omstilling og mennesker, siger Mette Foged fra Alternativet.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er i valgforbund sammen. Om de vil pege på SF’s Kirstine Bille – som var borgmester i perioden mellem 2009 og 2013 - eller Socialdemokratiets spidskandidat, Ole Bollesen, som borgmester er ikke sikkert på nuværende tidspunkt. 

- Og jeg vil da sige, vi satser på en meget bred valgkamp. Der er ingen hemmelighed i, at i Socialdemokratiet, der satser vi på nogle yngre kandidater og få dem frem i byrådet. Og vi satser på de enkelte områder rundt omkring, sådan at borgerne kommer til orde. Og jeg vil gerne fastslå, vi har ikke præsidentvalg i Danmark. Det handler om, hvor mange mandater, der ligger bag, siger Ole Bollesen.

Enhedslisten ønsker i det hele taget ikke at pege på nogen person på nuværende tidspunkt.

- I Enhedslisten vil vi meget gerne væk fra at det er personfnidder og kampen om nogle ben, der afgør, hvem der skal være borgmester. Hvis det er politikken, der samler, så ved vælgerne, hvad de får. Hvis de stemmer på de her partier, så får de en rødgrøn borgmester. Og så må det blive nemmere for os at blive enige, siger Enhedslistens spidskandidat, Jesper Yde Knudsen.

Venstre er alene

Der er indgået valgforbund uden om Venstre i Syddjurs kommune.

- Jeg lægger ikke skjul på, at jeg synes, det havde været bedre for den borgerlige fløj, at man havde lavet et samlet valgforbund. Men oftest er det jo sådan, at de mindre partier er bange for storebror, og sådan er det også det er tilfælde, siger Claus Wistoft (V). 

Per Zeidler, der for en måned siden forlod Liberal Alliance, har stiftet en ny liste op til valget – nemlig Social Liberal Borgerliste, er dog ikke bange for ”storebror” Venstre.

- Næ, jeg synes storebror gør det godt. Der skal heller ikke være tvivl om, hvor jeg vil pege hen mod fra det her parti. Jeg synes, Claus Wistoft har gjort det godt. Kirstine Bille havde, da hun var borgmester, svære vilkår, siger Per Zeidler.

Men siddende borgmester Claus Wistoft (V) tror ikke, at det kommer til at tage tre uger, før man bliver enige om en konstituering.

- Men vi bliver nødt til at respektere valgtallene, som vi formodentlig kender ved 12 tiden den 21. november. Men der er jo ikke nogen her, der kan love, at det ikke tager tre uger, siger Claus Wistoft. 

Herunder kan du se hele debatten, sådan som det blev sendt på TV2 ØSTJYLLANDs Facebook-side søndag formiddag:

kupdrgbdlsjhvtiimusm

Fangevogter, sygeplejerske eller flygtning: Nu har du chancen for at spille med i ny film om Hvidstengruppen

Grøn Koncert

Grøn Koncert annoncerer koncerter til sommer - tre er i Østjylland

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

Lige nu
Magnus Heunicke

liveblog Heunicke: Smittede skal have coronapas i seks måneder

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

Dagens mest læste