Byråd splittet om fredningssag: - Det kan blive nyt Mallorca

Skal man frede det naturskønne område ved Kaløvig, eller skal man presse på for at udstykke grunde i området? Dette var et af emnerne til søndagens valgdebat i Syddjurs kommune.

Skal de naturskønne bakkede landskaber i Kaløvig-bugten laves om til attraktive byggegrunde, eller skal området stå urørt til fælles glæde og udsyn?

Det diskuterede byrådskandidaterne i søndagens debat på TV2 ØSTJYLLANDS Facebook-side.

I Syddjurs kommune har man tidligere arbejdet på at udstykke i omegnen af 6000 grunde i området omkring Rodskov og Eskerod.

Men Fredningsnævnet har sat en stopper for de planer. I stedet har nævnet indstillet området til fredning. Flertallet i byrådet har anket denne beslutning. 

- Det har vi, fordi et ret stort flertal i byrådet i sin tid besluttede at gøre det til et udviklingsområde. Det, der er afgørende, er, at dette område er det bedste potentiale i forhold til at tiltrække nye borgere, siger Claus Wistoft (V).

Flere i den borgerlige fløj peger på, at området ligger perfekt i forhold til motorvej og Letbane i Løgten og Hornslet.

- Det ligger i naturlig forlængelse af det blå bånd fra Ugelbølle ude fra Rønde-område, der så vil binde det sammen. Og selvfølgelig bliver det ikke bygget ned til. Og selvfølgelig respekterer man de overordnede myndighedsafgørelser, der måtte komme, siger Peter Krog-Meyer (LA).

Området skal ifølge de borgerlige være med til at tiltrække borgere, som kommer fra Aarhus.

Det er området omkring Eskerod og Rodskov ned til Kaløvig, som man diskutere skal bebygges.
Det er området omkring Eskerod og Rodskov ned til Kaløvig, som man diskutere skal bebygges.

- Der er lavet en klar strategi for Syddjurs, at man gerne vil være en bosætningskommune. Vi ved der inden for en årrække bliver tilført 100.000 mennesker, og der har vi lige som sagt, at vi gerne vil være den kommune, der får en del af de mennesker, de mennesker til at bo i vores kommune. Det hører med til at vækste, at både vores skoler, både vores ungdom og vores kultur, siger Tommy Bøgehøj (K).

Rød blok respekterer fredning

Men i den røde fløj mener man, at man skal tage Fredningsnævnets beslutning til efterretning.

- Hvis man ikke følger fredningsnævnets indstilling, så vil det blive et nyt Mallorca nedenfor, siger Ole Bollesen fra Socialdemokratiet.

Alternativet og Enhedslisten peger på, at man bør udvikle de eksisterende lokalsamfund, der er i kommunen.

- Vi har en masse små lokalsamfund rundt omkring i kommunen, hvor vi faktisk snakker om, at vi mangler elever til skolerne, hvorfor er det så, at vi ikke satser på lokalområder, og laver noget lokal udvikling derude? Hvor jeg kommer fra på Mols, der har vi folk, der flytter til hele tiden, fordi vi har lavet et stærkt udviklingsprojekt. Hvis vi satser på det rundt omkring i de eksisterende lokalsamfund, så kan vi godt få folk til at flytte til, i stedet for vi skal udstykke en hel masse nye grunde i noget smuk natur, siger Mette Foged (Å).

I klippet her kan du se mere om problemstillingen i området ned til Kaløvig

Enhedslisten pegede på, at den skønne natur i kommunen – som blandt andet rummer Nationalpark Mols Bjerge – er en af grundene til, folk flytter til kommunen.

- Vi synes da, at vi skal udvikle de byområder, vi har. Og så skal vi passe på vores kyststrækning og den natur, som jo gør, at folk flytter til Syddjurs. Det er en stor tiltrækningskraft. Vi mener, at det er en meget, meget kortsigtet satsning på nogle økonomiske gevinster i første omgang, men når man udnytter og ødelægger den natur, vi har i Syddjurs, så er det virkelig dårligt på lang sigt, siger Jesper Yde Knudsen fra Enhedslisten.

Tidligere borgmester Kristine Bille fra SF var tidligere for, men har nu valgt at respektere beslutningen fra Fredningsnævnet. 

- Det vi gerne ville, det var at lave et område her, som kan udvikles i samklang med den skønne natur, der er derude. Det har fredningsnævnet nu indstillet til fredning, og det har vi så valgt efterfølgende sige, at vi respekterer fredningsnævnet har sagt, siger Kristine Bille (SF). 

Vil finde kompromis

Hos Dansk Folkeparti og hos den nye liste Social Liberal Borgerliste er man indstillet på, at det bør være muligt at udstykke grunde i sammenspil med naturen, og de er således også med på at anke beslutningen fra Fredningsnævnet.

- Selvfølgelig har vi respekt for, hvis fredningsmyndighederne siger, det må vi ikke. Men jeg har været med til at sige, at vi skal anke den her sag. Og det er simpelthen for at sige, at det dog en mulighed i det her område for at lave en udvikling, så skal vi det, siger Per Zeidler fra Social Liberal Borgerliste.

-Selvfølgelig skal vi byudvikle. Og det er udmærket sted at byudvikle inden for nogle rammer, der gør, at det ikke ødelægger naturen. Det ligger tæt på Aarhus, så de borgere, der kommer fra Aarhus, og ikke har råd til at købe dyre huse og villaer inde i Aarhus, de kan så komme herud og få et meget bedre område at bo i til en billigere pris, siger Per Dalsgaard (DF).

Herunder kan du se hele debatten, sådan som det blev sendt på TV2 ØSTJYLLANDs Facebook-side søndag formiddag:

 

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Medier: Danmark skrotter AstraZeneca-vaccine

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

20170308-155153-4-1920x1920we

AGF ansætter nordmand som ny sportschef

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

Dagens mest læste