Flere kvinder valgt ind på landsplan: Men der er store forskelle i det østjyske

Andelen af kvinder valgt ind i kommunalbestyrelser er rekordhøj efter kommunalvalget. Men i de østjyske kommuner kommer der samlet set kun én ekstra kvinde.

Det er mænd, der fylder mest i kommunalbestyrelser, og sådan har det altid været.

Men efter kommunalvalget tirsdag står det klart, at andelen af kvindelige medlemmer stiger med 3 procentpoint på landsplan, når de nye kommunalbestyrelser træder sammen til januar - fra 33 til 36 procent.

Selvom andelen af kvinder i kommunalbestyrelser på landsplan er steget, så vrimler det dog ikke med kvinder i østjysk kommunalpolitik. Samlet set er der kommet ét ekstra kvindeligt medlem.

quote Lige meget hvor meget vi taler om ligestilling, og at alle er mere eller mindre ens, så har vi bare forskellige måder at tænke på som mænd og kvinder.

Miriam Lund Rahbek (V), nyvalgt i Skanderborg Kommune

I halvdelen af kommunerne bliver antallet af kvinder det samme som efter valget i 2017. I to kommuner kommer der færre kvinder - den største ændring er sket i Randers Kommune, hvor tre kvinder bliver erstattet af mænd. Dermed bliver 35,5 procent af byrådsmedlemmerne i kommunen nu kvinder.

I tre kommuner kommer der flere kvindelige byrådsmedlemmer. Her skiller Skanderborg Kommune sig ud, da hele tre mænd bliver skiftet ud med kvinder, og dermed kommer 37,9 procent af byrådsmedlemmerne i kommunen til at være kvinder.

Antal kvinder valgt ind i de østjyske byråd

Samlet set er det kommunerne på Djursland, der har den laveste andel af kvindelige byrådsmedlemmer - nemlig 25,9 procent - efterfulgt af Silkeborg kommune med 29 procent.

Det er Favrskov Kommune, der er tættest på en ligelig fordeling af mænd og kvinder. Her er de oppe på 40 procent kvinder.

Selvom der samlet set ikke er sket en stor forandring i forhold til andelen af kvinder i de østjyske kommunalbestyrelser, så er der sket en bemærkelsesværdig udvikling på borgmesterfronten.

Den seneste valgperiode har der ikke været en eneste kvindelig borgmester i Østjylland. Men efter kommunalvalget i tirsdags kommer der til at være to kvindelige borgmestre - nemlig Helle Gade (S) i Silkeborg Kommune og Lone Jakobi (S) i Odder Kommune.

Fordeling af mænd og kvinder i kommunen

- Kvinder kommer med andre idéer

Én af de kvinder, der kommer til at erstatte en af de tre mænd i Skanderborg Kommune, er Miriam Lund Rahbek, der er valgt ind for første gang for Venstre.

Hun mener, at det har stor betydning, at man sørger for en mere lige fordeling af mænd og kvinder i kommunalbestyrelser. Det samme gælder, når det kommer til alder, mener hun.

- Jeg tror, der gør en forskel, fordi mænd og kvinder tænker forskelligt, og de kan bringe noget forskelligt til bordet. Lige så vel som jeg synes, det er vigtigt både at have unge og ældre i byrådet. Sammensætningen i byrådet skal afspejle den befolkning, der er, siger Miriam Lund Rahbek til TV2 ØSTJYLLAND.

Miriam Lund Rahbek er nyvalgt byrådsmedlem i Skanderborg kommune, som bliver 3 kvinder rigere, når den nye kommunalbestyrelse træder sammen efter nytår.
Miriam Lund Rahbek er nyvalgt byrådsmedlem i Skanderborg kommune, som bliver 3 kvinder rigere, når den nye kommunalbestyrelse træder sammen efter nytår.

Hun mener, at der især er én problematik i Skanderborg Kommune, som hun kan bidrage positivt til at finde løsninger på.

- Lige meget hvor meget vi taler om ligestilling, og at alle er mere eller mindre ens, så har vi bare forskellige måder at tænke på som mænd og kvinder – meget ofte i hvert fald. Jeg tror, vi kan bringe nogle andre idéer og tanker til bordet. For eksempel i forhold til børnepasning og så videre, som der er store udfordringer med, siger hun.

Miriam Lund Rahbek mener især, at hun kan bidrage med inputs, når det kommer til sager, der handler om livet som børnefamilie.
Miriam Lund Rahbek mener især, at hun kan bidrage med inputs, når det kommer til sager, der handler om livet som børnefamilie.

Men kan mændene ikke være lige så gode til at få forbedret det?

- Det kan de absolut, men jeg tror stadigvæk, at der kan komme nogle andre inputs fra kvinderne. Uden at skulle underminere mændene, så tror jeg bare, at kvinderne stadigvæk har en større plads i hjemmet. Det er for eksempel stadig dem, der er på barsel længst tid, siger hun.

Selvom andelen af kvinder i kommunalbestyrelser på landsplan er steget, så vrimler det ikke med kvinder i østjysk kommunalpolitik. Kun i Skanderborg Kommune er kvinderne blevet flere, og det forventer en af de nye kvindelige kandidater vil påvirke politikken.