Efter voldsomt pres på sygehus: - Det er aldrig rart at blive kaldt ind, når man har fri

Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant frygter, at mandagens greb kan blive mere brugt i fremtiden.

Mandag eftermiddag var der så stort pres på Regionshospitalet i Horsens, at ledelsen valgte at aktivere beredskabsplanen for at få tingene til at hænge sammen.

- Det er aldrig rart, når man skal blive på arbejde, efter man har haft otte timer eller blive kaldt ind, når man har fri. Det er ikke en optimal situation, siger sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Niels Jørgen Nielsen.

Ikke desto mindre var det præcis dét, der skete mandag eftermiddag.

Det skete da beredskabsplanen blev aktiveret

Stadig pres på

Flere medarbejdere blev bedt om at blive længere mandag, ligesom flere blev kaldt ind til aftenens hold.

Tirsdag havde sygeplejerskerne et møde med ledelsen, hvor situationen blev vendt, fortæller Niels Jørgen Nielsen.

- Da situationen blev forklaret, så var forståelsen der fra sygeplejerskerne, som også kunne stille spørgsmål til ledelsen. Men der er ingen tvivl om, at der var pres på. Det er der stadig, konstaterer fællestillidsrepræsentanten.

Et gok i nødden

At der er pres på hospitalerne er ikke nyt, men at der har været så stort pres på, at beredskabsplanen er blevet aktiveret, kan Niels Jørgen Nielsen ikke erindre, at han har oplevet før.

quote Jeg frygter, at det er noget, der kan blive mere af.

Niels Jørgen Nielsen, sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant, Regionshospital Horsens

- Der har efterhånden været mange gok i nødden. Vi har haft covid i en længere periode. Nu er der vildt mange akutte patienter, som også presser os. Det kan man godt kalde et gok i nødden, siger Niels Jørgen Nielsen.

Han understreger, at han er tilfreds med ledelsens kommunikation efter mandagens akutte situation.

- Mødet i går var et planlagt møde om noget andet, men ledelsen brugte faktisk halvdelen af tiden på mandagens situation. Det var en rigtig god måde at få vendt og drejet tingene på.

Helt ekstraordinær situation

Niels Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør på hospitalet, kalder mandagens situation helt ekstraordinær. Beredskabsplanen er blevet aktiveret en del gange i forbindelse med covid-19 og for eksempel også, da en gruppe unge mennesker kom til at drikke slushice med kølervæske. Men aldrig før på grund af ekstraordinær travlhed, som tilfældet var mandag.

Han tør ikke love, at det ikke kan blive nødvendigt igen at ty til beredskabsplanen.

- Jeg forventer ikke, at det er noget, som kommer til at ske fremover. Vi har en stærk organisering og godt styr på de greb, vi normalt bruger. Men med den generelle travlhed, vi oplever nu, vil risikoen være større, når der er høj aktivitet og reduceret kapacitet. Men nej, jeg regner ikke med, at det er et greb, vi kommer til at bruge hyppigt, siger Niels Falk Bjerregaard blandt andet med henvisning til den seneste tids sengenedlukninger.