Styrket naboskab efter hård tid: Asger 'mødes' med naboerne til vejskål

På en villavej i Hinnerup ses en tendens, der tilsyneladende går igen mange steder i Østjylland.

På villavejen Udsigten i Hinnerup er det under corona blevet fast tradition at samles på afstand til vejskål. Foto: Privat

Det er egentlig ret paradoksalt. Coronaudbruddet har forbudt os at samles i større forsamlinger, og vi må ikke holde store fødselsdage og fester. Alligevel har sammenholdet blandt østjyderne aldrig været stærkere.

Sygdommen har nemlig givet os noget at være fælles om, og de mange restriktioner har gjort os kreative i ønsket om at skabe sociale relationer. Et sted, hvor fællesskabet blomstrer, er på vejen Udsigten i Hinnerup.

I vores lille villakvarter er vejskål blev en tradition under corona, hvor vi mødes på afstand og snakker over hækken eller ude på vejen.

Asger Møller, Hinnerup

Her bor blandt andre Asger Møller med kæresten Ida Hedegaard.

- Før corona havde mange nok en tendens til at sidde en del derhjemme og holde sig for dem selv, men formentlig af naturlige årsager er vi blevet mere kontaktsøgende nu. Det er sjovt, når der er noget, man ikke må, så finder vi løsninger, siger Asger Møller til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- I vores lille villakvarter er vejskål blev en tradition under corona, hvor vi mødes på en afstand og snakker over hækken eller ude på vejen.

Asger Møller og kæresten glæder sig over den positive betydning, som coronakrisen faktisk har fået.  Foto: Privat

Snakker med nye mennesker

Den lokale Facebook-gruppe er nu mere end nogensinde før fyldt med opslag om sociale arrangementer, der kan lade sig gøre uden at overtræde restriktionerne.

Det har blandt andet betydet, at Asger Møller og kæresten er begyndt at snakke med folk på vejen, de ikke tidligere havde kontakt til.

Læs også Bente arrangerer hygge på villavej med afstand - skål nabo!

- Vi har mere end nogensinde før trang til at pleje sociale relationer. Og der er hurtigt noget at snakke og samles om. For vi kan alle snakke om corona, og på grund af sygdommen vokser fællesskabsfølelsen. Det er lidt sjovt, siger Asger Møller.

Tendensen fra Udsigten i Hinnerup går igen mange steder i Østjylland. Det fremgår af diverse Facebook-grupper for byer og områder.

06:07

VIDEO: Et andet sted, hvor der har været fællesspisning på afstand under corona, er i Gl. Rye. Se mere om hvordan i indslaget fra den 8. marts her. 

Luk video

Stort arrangement på vej

Her er aktivitetsniveauet højt, og lignende tiltag som vejskål står i kø for at blive ført ud i livet.

I Hinnerup forsøger gode kræfter nu at skabe et stort fælles arrangement, uden folk skal mødes og overtræde reglerne.

Det vigtigste er at vise, Hinnerup kan samles på en måde, som ikke involverer en stor fest i hallen.

Jon Ahrensbach, indehaver, Skafferiet, Hinnerup

'Hinnerup spiser sammen' hedder tiltaget, som Jon Ahrensbach fra cateringfirmaet Skafferiet er initiativtager til. Det løber af stablen torsdag den 7. maj.

- Det skal være noget, som de lokale snakker om og ser frem til. Det kan forhåbentlig være med til at styrke fællesskabsfølelsen endnu mere, siger Jon Ahrensbach til TV2 ØSTJYLLAND.

På Udsigten i Hinnerup overvejer naboerne at tage del i festlighederne. Og så har de atter en undskyldning for at mødes på afstand.  Foto: Privat

Ikke nødvendigt med fest i hallen

Helt konkret er en række lokale spisesteder og forhandlere af drikkevarer gået sammen om forskellige menuer, som kan vælges via hjemmesiden Favrskov Online, og så bliver menuerne bragt ud.

Det vil naturligvis støtte den pressede restaurationsbranche, men det er ikke hovedformålet, påpeger Jon Ahrensbach.

Læs også Boligforening støtter lokalt firma – har fællesspisning hver for sig

- Jeg og de andre vil selvfølgelig gerne have penge i kassen, men det vigtigste er at vise, Hinnerup kan samles på en måde, som ikke involverer en stor fest i hallen, siger han.

- Vi lægger op til, at folk kan arrangere noget på vejen eller snakke digitalt, imens de nyder maden.

Gavner naboskab på lang sigt

'Hinnerup spiser sammen' arrangeres i samarbejde med den lokale handelsstandsforening og idrætsforeningen HOG Hinnerup.

På Udsigten overvejer Asger Møller og naboerne at være en del af det. Under alle omstændighederne glæder de sig over det styrkede forhold, de har fået.

Jeg forestiller mig, at det her har gavnet vores naboskab, og håbet er da, vi ikke bliver for komfortable igen og bliver i sofaen.

Asger Møller, Hinnerup

Et forhold som de håber varer ved, også efter coronakrisen.

- Jeg forestiller mig, at det her har gavnet vores naboskab, og håbet er da, vi ikke bliver for komfortable igen og bliver i sofaen. Jeg tror det nu ikke, for mange snakker for tiden om planer og idéer for fremtiden, siger Asger Møller til TV2 ØSTJYLLAND.

Asger Møller og Ida Hedegaard er klar til mange flere sociale arrangementer med naboerne i fremtiden.  Foto: Privat