Rektor: Jeg må afvise lokale elever - det holder ikke

Der kan ikke klemmes så meget som én elev mere ind på Favrskov Gymnasium. Det lyder som en succeshistorie, men det giver gymnasiet problemer.

Favrskov Gymnasium er fyldt til sidste plads med elever

Rektor Morten S. Caspersen mener, at det er stort problem, at gymnasiet ikke kan optage flere elever i øjeblikket. Lokale unge henvender sig, fordi de har ombestemt sig og i stedet gerne vil gå på gymnasiet. 

Så sent som i denne uge har Favrskov Gymnasium måtte afvise en potentiel ny elev, der ønskede at skifte over til gymnasiet. 

- Hvis der ringer en i morgen, så må vi sige nej igen, siger rektoren. 

Forklaringen skal ifølge Morten S. Caspersen findes i, at Region Midtjylland i januar i år ændrede på kapaciteten for en lang række gymnasier i og omkring Aarhus.

Læs også Gymnasieelever mistrives: Ekspert er voldsomt bekymret

Favrskov Gymnasium ønskede at få 280-290 pladser, men regionsrådet gav dem 266. 

- Vi har udnyttet kapaciteten til den sidste plads, og det betyder, at vi ikke kan hjælpe de elever, der kontakter os, siger Morten S. Caspersen. 

Læs også Nye gymnasieelever kan hverken få opfyldt første, anden eller tredjeprioritet

Han mener, det sender et forkert signal til de lokale unge. Han vil gerne kunne garantere dem en plads på det eneste gymnasium i Favrskov Kommune. 

- Det er ikke det samme som at få nej i Aarhus. Der er mange gymnasier og god offentligt transport, det er noget andet i en landkommune, hvor der kan være langt i skole og bussen går sjældnere.

Rektor Morten S. Caspersen 

Ikke flere pladser 

Favrskov Gymnasium har fået henvendelser fra 15-20 elever, der har ønsket at komme ind på gymnasiet efter skolestart. De kan være startet i tiende klasse, på efterskole eller på en anden ungdomsuddannelse og have fortrudt deres valg.

De fleste har fået en plads løbende, når elever på gymnasiet er droppet ud eller har skiftet til et andet gymnasie. 

 

FAKTA

Regionsrådet i Midtjylland besluttede tidligere på året, at der efter sommerferien 2020 skulle nedlægges klasser på flere østjyske gymnasier - og i stedet skulle eleverne sendes over på andre gymnasier.


Baggrunden var, at der på enkelte Aarhus-gymnasier er mange elever fra udsatte boligområder, mens der på andre er ganske få. 

Flere gymnasier har dog fået lov til at optage flere elever alligevel. Det gælder dog ikke Favrskov. 

Presser de unge 

Men lige nu er der ikke flere pladser at give. Morten S. Caspersen mener, det sender et meget uheldigt signal til de 15-16 årige, der står overfor at skulle vælge, hvad de skal efter folkeskolen. 

- De skal vælge hele tiden, og de skal vælge rigtigt. Det er et bål, der kommer yderligere benzin på med det her, siger han.

Hans opfordring er, at regionsrådet ændret på kapaciteten til skoleåret, der begynder i august 2021.

Samtlige elever på Favrskov Gymnasium bor lokalt, og de elever, der har ønsket at blive optaget efter studiestart, er bosat i Favrskov Kommune.

Læs også Ændrer mening: Populære gymnasier skal beholde klasser alligevel