Majas behandling stoppede da hun blev 18 år: 30 millioner kroner skal ændre problemet

30 millioner kroner er blevet doneret til Hammel Neurocenter og skal være med til at sikre bedre behandling til voksne med cerebral parese.

Udgivet Opdateret
Maja Nørskov Sommer lider af cerebral parese, men er på trods af det næsten færdig med sin uddannelse som socialrådgiver.

Maja Nørskov Sommer har cerebral parese. En kronisk sygdom, der påvirker hende fysisk og psykisk i høj grad. Hun fik intens behandling, til hun blev 18, men så stoppede det fra den ene dag til den anden.

- Så lang tid jeg kan huske, er jeg blevet fulgt af sundhedssystemet. Da jeg bliver 18 år, har vi det sidste møde, og så bliver jeg egentlig sluppet derfra, fordi de mener, at jeg er færdigudviklet. Og så er jeg egentlig for mig selv, siger Maja Nørskov Sommer til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta om cerebral parese

• Cerebral parese er et livslangt handicap, som skyldes en skade i hjernen. Tidligere blev sygdommen kaldt spastisk lammelse.

• Mellem 8.000 og 10.000 voksne lever med forskellige grader af cerebral parese i Danmark.

• Børn og unge med cerebral parese følges på hospitalernes børneafdelinger. Der findes pt. ikke et lignende tilbud til voksne cerebral parese-patienter i Danmark.

• Voksne cerebral parese-patienter oplever fysisk nedslidning, smerter, nedsat muskelstyrke, led-deformitet, udtrætning, nedsat mobilitet, kognitive vanskeligheder, påvirket syn og hørelse og synkeproblemer.

Kilde: Region Midtjylland.

Hun gik i gymnasiet, da behandlingen stoppede. Udover presset fra skolen var hun tvunget til at arbejde på højtryk ved siden af for at have råd til fysioterapi.

- Det var ret ubehageligt, for jeg kunne mærke, at jeg fik det værre psykisk og fysisk. Der var ikke nogen, jeg kunne henvende mig til, siger Maja Nørskov Sommer.

30 millioner skal udvikle nyt tilbud

Nu bliver 30 millioner kroner doneret fra Elsass Fonden til Hammel Neurocenter for at sikre, at flere ikke ender som Maja Nørskov Sommer.

Pengene skal bruges til at udvikle og afprøve et nyt tilbud til voksne med cerebral parese. Selvom Maja Nørskov Sommer har klaret sig godt, og i dag næsten er færdig med sin uddannelse som socialrådgiver, så mener hun, at sådan et tilbud kunne have haft stor betydning for hendes ungdom.

Vi håber og tror på, at Hammel kan blive det gode billede på, hvad der skal til.
Pia Allerslev, formand for CP Danmark

- Det kunne have sparet mig for rigtig meget bøvl. Jeg kunne have passet meget bedre på mig selv, siger hun.

På Hammel Neurocenter håber man på at kunne hjælpe personer, der står i samme situation, som hun gjorde.

- Vi forventer, at det kan give dem tryghed og den nødvendige støtte i overgangen fra børnelivet til voksenlivet, når man har en kronisk sygdom, som cerebral parese er, siger Kåre Severinsen, ledende overlæge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, til TV2 ØSTJYLLAND.

I første omgang skal det dog undersøges, om tilbuddet overhovedet er nødvendigt.

- Et af projektets formål er at få kortlagt behovet og få afprøvet, om det gør en forskel for patienterne, siger Kåre Severinsen.

Han fortæller desuden, at et af projektets mål er at øge patienternes selvhjulpenhed og forhåbentlig deres livskvalitet.

Inspiration til andre

Hammel Neurocenter bliver det første sted i Danmark, der giver et tilbud til voksne med cerebral parese. Det glæder Pia Allerslev, der formand for CP Danmark, og hun håber, at det kan give inspiration.

- Hvis man snakker bredt i forhold til hele landet, så rykker det selvfølgelig ikke. Men vi håber og tror på, at Hammel kan blive det gode billede på, hvad der skal til, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Pia Allerslev vil dog forsætte arbejdet for, at det ikke kun er de østjyske borgere, der får glæde af tilbuddet.

- Vi kæmper i CP Danmark for, at vi får sådan et center her i alle fem regioner, siger hun.

Hun bliver støttet op af Maja Nørskov Sommer.

- Jeg håber, at det bliver en succes, og at det kan blive udbredt til andre regioner på sigt.

Hospitalet forventer at kunne tage de første voksne med cerebral parese ind sidst på foråret eller i forsommeren 2022.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her