Ekspert: Black Friday-tilbud er ikke bedre end normalt

Der er mange fristende tilbud på Black Friday, men som forbruger skal man huske at være kritisk, mener ekspert

01:38

Fredag den 25. november er dagen for tilbudsfænomenet Black Friday, hvor det popper op med tilbud alle vegne, som skal lokke borgerne ud i de danske butikker for at shoppe amok.

Og selvom der er mange tilbud på Black Friday, så er der ikke nødvendigvis så mange penge at spare sammenlignet med andre dage på året.

- Undersøgelser viser, at de tilbud, der er på Black Friday, ikke er bedre end de tilbud der findes resten af året, siger ekspert i detailhandel René Daugaard Thiel. 

Læs også Årets Black Friday ventes at slå alle rekorder

Alligevel er Black Friday en af de helt store dage i detailhandelen, og det er der ifølge René Daugaard Thiel en særlig grund til.

- Danskerne elsker tilbud, og de elsker en god handel, derfor leder vi efter signaler, der kan bevise for os, at vi gør en god handel. Det gør udsagn som for eksempel Black Friday, siger René Daugaard Thiel.

Læs også En vibrator under træet? Sexlegetøj som gave hitter

For de danskere, der bevæger sig ud for at deltage i shoppingfesten på Black Friday, er der grund til at tænke sig om, når man lader sig friste af de mange tilbud. 

- Det man kan gøre for at undgå at gøre en dårlig handel, det er at stoppe op og tænke bevidst og være kritisk over for de indtryk, man møder. Jeg ved fra mig selv, et eksempel kunne være, at jeg går på strøgtur og ser, at en jakke er på tilbud til 800 kroner, nu halvpris. Straks bliver min opmærksomhed rettet på, at nu kan jeg gøre en rigtig god handel, i virkeligheden, hvis der ikke havde været det her tilbudsskilt, og der bare havde stået jakke til 800 kroner, så havde min opmærksomhed ikke været rettet omkring den, siger René Daugaard Thiel.

Østjyllands Politis Black Friday råd om nethandel

I forbindelse med Black Friday opfordrer Østjyllands Politi til, at man husker den sunde fornuft, hvis man går på tilbudsjagt på nettet. Man kan med fordel følge disse fem råd om sikker nethandel:
  1. Se efter e-mærket - Når du handler på en e-mærket webshop, er du sikker på, at webshop lever op til gældende dansk lov og løbende kontrolleres af e-mærkets jurister, som også hjælper dig, hvis du oplever problemer med dit køb.
  2. Betal altid med kort - Betaler du med betalings- eller kreditkort, så er du beskyttet af Indsigelsesordningen, hvis varen aldrig dukker op, eller hvis sælger hæver for meget på din konto.
  3. Undersøg sælger - Det kan altid betale sig at lave en hurtig googlesøgning på den webshop, du overvejer at handle på. Kig også efter oplysninger om indehaveren, adressen på webshoppen, mailadresse osv.
  4. Læs salgs- og leveringsbetingelser - Du bør altid vide, hvad du siger ja til, når du godkender en handel online. Derfor er det en god ide at løbe salgs- og leveringsbetingelserne igennem, inden du trykker køb.
  5. Gem altid kvitteringen - Kvitteringen er dit bevis for, at du har foretaget et køb. Tjek altid om beløbet på kvitteringen stemmer overens med det, der er hævet fra din konto.