Vil fastholde seniorer i job: Tine er bekymret for vilkårene

Rekrutteringsproblemer i den offentlige sektor får Aarhus Kommune til at forsøge sig med et fyraftensarrangement for nuværende ansatte på velfærdsområderne, der nærmer sig den pensionsdygtige alder. De vil nemlig have dem til at blive.

Der mangler hænder på omsorgsområdet.

Det er efterhånden en kendt klagesang. 

Ikke desto mindre er det et udbredt problem. Derfor må alternativer i brug, hvis vi vil have nogen til at undervise vores børn og passe vores gamle i fremtiden.

I Aarhus Kommune forsøger de sig tirsdag med et fyraftensarrangement for nogle af de ansatte på velfærdsområderne, der nærmer sig den pensionsdygtige alder. Kommunen vil nemlig meget gerne motivere dem til at udsætte pensionen i et par år.

- Aftenen i aften er et forsøg på at give nogle billeder på, hvordan man kan indrette et arbejdsliv, også når man er kommet lidt op i alderen, der er spændende og motiverende, og som også giver nogle ekstra penge på bogen, når man engang skal på pension, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Min bekymring ligger også i de vilkår som er i en travl hverdag med om man kan blive ved med at holde det.

Tine Drivsholm, talehørekonsulent, Børn og Unge, Aarhus Kommune

Bekymret for udholdenhed

En af dem, der dukkede op, var Tine Drivsholm, der til daglig arbejder som talehørekonsulent hos Børn og Unge i Aarhus Kommune.

- At man egentlig begynder at snakke om fastholdelse og at der bliver lavet nogle økonomiske bonusser for det, synes jeg egentlig, er fint, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Men min bekymring ligger også i de vilkår, som er i en travl hverdag med, om man kan blive ved med at holde det. Det må jeg også blankt erkende. Man kan jo godt ønske noget, og så kan det vise sig, at jeg må sadle om på et tidspunkt, siger hun.

Op mod 500 medarbejdere på omsorgsområdet var tirsdag mødt op for at blive klogere på tilværelsen som senior på arbejdsmarkedet.
Op mod 500 medarbejdere på omsorgsområdet var tirsdag mødt op for at blive klogere på tilværelsen som senior på arbejdsmarkedet.

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om flere forsøg på tiltag mod manglen på varme hænder. Blandt andet har Aarhus Kommune i februar efterlyst hjælp fra pensionister og studerende på ældreområdet, og i marts efterlyste Randers Kommune også pensionister, der ville tage en ekstra tørn på omsorgsområdet som vikarer og sommerferieafløsere.

Tag snakken

En af dem, der ved rigtig meget om, hvordan man kan holde lidt længere tid på folk på arbejdsmarkedet, er Niels Højberg, som er rådgiver hos Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Alle ved, at vi står med rekrutteringsproblemer i den offentlige sektor. Vi har også et billede af, at mange ledere ikke får taget samtalerne. Der er mange medarbejdere, der også er bange for at tage samtalen, fordi de tror, de viser svaghed ved at gå ind i den samtale. Men god ledelse er, at man får skabt grundlaget for den gode dialog om, hvad man kan blive, siger han til TV2 ØSTJYLLAND

I Skanderborg har de 144 ufaglærte unge under 25 år ansat i ældreplejen. Indslaget her er fra d. 26. april 2022.

- Man skal først og fremmest lytte til hvad det er medarbejderen gerne vil. Og så skal man få lavet en respektfuld dialog om, hvordan man kan imødekomme de ønsker, der skal til for at folk bliver lidt længere på arbejdspladsen

Men det er altså et problem, der hænger ved. Nu håber borgmester Jacob Bundsgaard blandt andet på at lokke med muligheden for en fleksibel tilværelse som senior og med det fællesskab, der er på en arbejdsplads.

Kunne man så ikke bare tage et kig en tak dybere ned i kommunekassen og finde lidt flere penge frem, hvis man skal holde på de her mennesker?

- Jeg tror, vi kommer til at skulle kigge på mange forskellige løsninger. Der er heldigvis i dag allerede en gevinst ved at blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Jeg tror også, man kommer til at skulle kigge på nogle løsninger, der gør, at det bliver endnu mere attraktivt, siger han.

Fleksibel tilværelse som senior og et meningsfuldt fællesskab på arbejdspladsen er to af de ting, borgmester Jacob Bundsgaard håber på at kunne fastholde flere med.
Fleksibel tilværelse som senior og et meningsfuldt fællesskab på arbejdspladsen er to af de ting, borgmester Jacob Bundsgaard håber på at kunne fastholde flere med. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Stof til eftertanke

Der deltog cirka 500 medarbejdere til arrangementet, der bød på viden og rådgivning om blandt andet pensionskasser, fagforeninger og uvildige rådgivere. Og ifølge deltager Tine Drivsholm er der masser af stof til eftertanke. 

- Det skræmmende er jo, at den lønindtægt, jeg har nu, bliver væsentligt forandret, når jeg ikke er aktiv på arbejdsmarkedet, og hvad det betyder, siger hun.

Men hun er blev klogere efter aftenens arrangement.

- Jeg synes det har været rigtig godt at være her, for det har været meget kompetente og konkrete oplæg

Det kan gå hårdt ud over kernevelfærden, hvis ikke der bliver fundet arbejdskraft til det store velfærdsområde. Både i ældreplejen, daginstitutionerne og på skolerne oplever de mangel på arbejdskraft, og det kan blive endnu værre i fremtiden. Nu vil Aarhus Kommune så have flere til at blive længere i deres job.