Markant færre børn cykler - men her er det et hit

Som en del af en kampagne for at øge cykelglæden blandt børn laver Kristrup Børnehus cykellege en gang om ugen.

Færre børn og unge vælger cyklen, når de skal fra A til B.

Så nu vil Cyklistforbundet have alle børn op på cyklen igen.

Derfor ruller kampagnen ‘Vi kan cykle’ afsted i landets børnehaver i maj måned. Kampagnen skal gøre den tohjulede til børnenes ven igen. 

quote De kan nærmest ikke vente med at komme ud på parkeringspladsen for at cykle.

Thomas Fogh Kristoffersen, pædagog, Kristrup Børnehus

Kristrup Børnehus i Randers er med i kampagnen, og tirsdag var børnene en tur på cyklen på den anlagte cykelbane på børnehavens parkeringsplads. Blandt de små trafikanter var 4-årige Nora og Julie. 

- Glæder du dig også til at komme ud at cykle?

- Ja, nikker Nora til TV2 ØSTJYLLAND.

Cykler en fjerdedel mindre

En undersøgelse fra DTU viser, at det går den forkerte vej med børn og unges cykling. Set i forhold til antal cyklede kilometer er cykling hos de 10-17-årige i perioden 2009-2019 faldet med knap 25 procent. 

På billedet er det (fra højre) Julie, Caroline, Edith og Johanne.
På billedet er det (fra højre) Julie, Caroline, Edith og Johanne.

Selvom børnene i Kristrup Børnehus er en anden aldersgruppe, er der altså her kommet væsentligt flere små cykler i stativerne i løbet af maj. Til tirsdagens cykeldag lavede de lege, hvor de øvede balance, opmærksomhed og trafikregler. Og ifølge en af pædagogerne er pedalaktiviteterne blevet et hit blandt de små, nye trafikanter.

- De synes jo, det er fedt at have deres egne cykler med og fortælle om dem, og de kan nærmest ikke vente med at komme ud på parkeringspladsen for at cykle. De kan også spørge i løbet af ugen, hvornår det er vores tur til at have cykeldag, siger Thomas Fogh Kristoffersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Fakta om børn og cykling

Giver børnene ejerskab

En gang om ugen i maj laver børnene cykelaktiviteter på banen på parkeringspladsen. Banen har både trafikskilte, fodgængerfelter og en slalombane.

- Som idrætsinstitution giver det jo bare supergod mening, at vi kommer ud at cykle, siger pædagog Thomas Fogh Kristoffersen. 

Han fortæller, at cykeldagene giver børnene ejerskab ved at have egne cykler med, som de kan vise frem til hinanden, og ved at de selv får lov at træde i pedalerne.

- Vi voksne kan være på sidelinjen og guide, som når vi leger, så vi kan sørge for, at børnene har succesoplevelser igennem det her, der hvor de nu kan, siger Thomas Fogh Kristoffersen.

Efter dagens cykelaktiviteter virker Julie da også selvsikker.

- Hvordan gik det, Julie?

- Det gik godt, siger hun og tager hjelmen af. 

VIDEO: Vi er vant til at se Danmark som et cykelland, men realiteten er, at stadig færre børne og unge vælger cyklen, når de skal fra A til B. Så hvordan gør man cyklen til børnenes ven igen?