VIDEO: Her fjernes omdiskuteret kunstværk fra Aarhus Midtby

Vanddragen midt på Store Torv i Aarhus er blevet flyttet. Fremover kommer området til at være mere grønt og livligt, lyder det fra kommunen.

I 17 år har kunstværket Torvenes Brøndsløjfe - i folkemunde kaldet Vanddragen - stået på Store Torv i Aarhus. Og næsten lige så længe har det været udsat for kritik for ikke at "passe ind" på torvet foran Aarhus Domkirke.

I dag blev kunstværket flyttet, da kommunen ønsker at etablere et mere grønt område med udeservering på pladsen.

Sådan her skal der se ud på Store Torv de næste et til to år. Derefter skal det evalueres.
Sådan her skal der se ud på Store Torv de næste et til to år. Derefter skal det evalueres. Foto: Schønherr

De næste par år vil der i stedet for blive testet en midlertidig løsning på pladsen, som efterfølgende vil blive evalueret af blandt andre borgere og erhvervsdrivende

I problemer fra start

Vanddragen vandt i 2003 en konkurrence om, hvad der skulle pryde Store Torv fremover.

Allerede inden indvielsen den 1. oktober 2003 var der dog problemer med vandet, der flød over og dannede store pytter på torvet.

- Der var intet at stille op, jeg kunne ikke bare tage hammeren og banke løs i en weekend, og så ville alt være på plads, sagde skulpturens kunstner Elisabeth Toubro dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden har man af flere omgange lavet forbedringer på værket. Men det var ikke kun det funktionelle, som kritikken gik på.

Flere mente ikke, at den var særligt pæn og passede æstetisk ind på Store Torv, og det blev derfor diskuteret, om skulpturen skulle flyttes et andet sted hen.

Tredje gang er lykkens gang

I januar 2020 besluttede Aarhus Byråd endeligt, at kunstværket skulle fjernes.

Tredje gang blev lykkens gang: Rådmand Bünyamin Simsek (V) fik i modsætning til to forgængere bugt med Vanddragen via et flertal i byrådet. 

En glad rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek. Han har arbejdet på at få kunstværket flyttet, og fredag skete det så.
En glad rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek. Han har arbejdet på at få kunstværket flyttet, og fredag skete det så.

- Økonomi har været en del af det, men det er lykkedes os at få skabt et politisk flertal og få lavet en bred aftale, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2005 forsøgte daværende rådmand, Poul B. Skov (K) forgæves at få skulpturen flyttet, ligesom hans efterfølger, Peter Thyssen (R), også måtte se sig slået. Kunstneren har dog undervejs argumenteret for, at den er skabt til pladsen foran Domkirken.

Planen er, at kunstværket nu køres i depot. 

Veteraner

Afghanistanveteran holder sommertogt for andre som ham

Regn

Den kommende uge kan byde på en hel måneds regn

thumbnail_IMG_4555

Mystisk solouheld i Aarhus V: Føreren forsvundet

20200619-091158-L-1920x1279we

DMI varsler kraftig regn og skybrud, som kan ende i oversvømmelser

20210620-120009-L-1920x1183we

Styrtet Silkeborg-rytter slipper nådigt fra hård landing

20210716-190013-7-1920x1280we

play Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

Dagens mest læste