Unge larmer og raserer i bus - en dag fik chauffør og passagerer nok

Unge har længe hærget i bybusserne i Aarhus. Busselskab kan genkende billedet.

De render rundt i hele bussen. De larmer og sviner. De ryger hash. Andre passagerer tør ikke sige noget til dem, fordi de er bange for repressalier.

En gruppe på omkring 10 unge i alderen 10-18 år har længe lavet ballade i bus 4A, der kører fra Brabrand Nord til Tranbjerg.

Meldingen kommer fra passager Anne Pedersen, der for nylig har lavet et opslag i facebookgruppen Vores By Aarhus. 

- De kan ikke bare holde sig til deres egne sæder, og det bliver bare mere og mere højlydt. Det, jeg oplever er, at passagerne heller ikke tør at gøre noget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

I denne situation spytter en passager en chauffør i hovedet.
I denne situation spytter en passager en chauffør i hovedet.

Buschauffør trådte på bremsen 

Lørdag fik en chauffør i bus 4A nok af de unges dårlige opførsel. Han stoppede bussen og sagde, at han nægtede at fortsætte, før de unge havde forladt bussen. Han sagde også, at han ville ringe efter politiet, hvis de unge ikke gjorde, som han sagde. 

Ifølge Anne Pedersen svarede en af de unge, at buschaufføren bare kunne lade være med at stoppe bussen. Det fik Anne Pedersen til at åbne munden.

- Jeg sagde noget til dem, fordi jeg fik nok. Jeg sagde, at det var på grund af dem, at chaufføren stoppede. Og så sagde nogle af de andre passagerer også, at de skulle gå ud af bussen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

 

Ifølge Anne Pedersen var det ikke alle unge, der stod af bussen, men dem, der blev, opførte sig bedre resten af turen.

- Buschaufføren gjorde det klogt. Det var tydeligt at se, at han havde fået nok. I går var første gang, jeg oplevede, at passagerne gjorde noget. Ellers er der bare en trykket stemning i bussen, fordi folk er bange for at sige noget, lyder det fra Anne Pedersen.

VIDEO: Chaufførerne i de gule bybusser i Aarhus skal finde sig i lidt af hvert.

Spytklatter og knytnæveslag

Det er ikke nyt, at chikane og trusler finder sted i bybusserne i Aarhus. TV2 ØSTJYLLAND kunne i foråret fortælle historien om Ofer Attias, som også jævnligt oplever, at en bestemt gruppe af unge skaber uro i bus 4A. Ifølge Attias bliver der spyttet på vinduer og passagersæder, og der bliver råbt og spillet højt musik. 

quote Vi har lige gennemgået vores nultolerance-statistik, og vi er generelt tilfredse med de tal, vi ser. 

Bjarne Larsen, HR- og kvalitetschef, Aarhus Sporveje

I januar kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle historien om buschauffør Hans Horsten, der flere gange har oplevet, at han på sit arbejde er blevet spyttet på, slået og råbt af så mange gange, at han ikke længere tæller.

- Spytklat i ansigtet af to passagerer, hvor den ene tager kvælergreb, mens den anden tæsker løs på mig, stenkast, verbale overfald. Jeg har prøvet det hele, sagde han i januar til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2017 fik Aarhus Sporveje 157 indberetninger fra chaufførerne. I 2018 var der 169 indberetninger, og i år er der frem til august indberettet 182 hændelser, som omhandler uro i busserne.
I 2017 fik Aarhus Sporveje 157 indberetninger fra chaufførerne. I 2018 var der 169 indberetninger, og i år er der frem til august indberettet 182 hændelser, som omhandler uro i busserne.

Da TV2 ØSTJYLLAND i foråret snakkede med Ofer Attias, fortalte han om en gruppe på omkring otte drenge anden etnisk herkomst end dansk.

Om det fortsat er den samme gruppe unge, der ødelægger turen for de øvrige passagerer i bus, 4A er uvist, men ifølge Anne Pedersen passer beskrivelsen meget godt.

- Jeg kan ikke lide at skære over en kam, men det er desværre indvandrerdrenge, jeg oplever laver ballade. Jeg synes, det er træls at det skal fortsætte, og at det skal være utrygt at tage bussen hjem, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Buschauffør Hans Horsten er blevet spyttet på, slået på og råbt af så mange gange, at han ikke længere tæller.
Buschauffør Hans Horsten er blevet spyttet på, slået på og råbt af så mange gange, at han ikke længere tæller.

Aarhus Sporveje anerkender problemerne

Da TV2 ØSTJYLLAND i foråret beskrev problemerne i bus 4A, kunne busselskabet Aarhus Sporveje nikke genkendende til, at der er flere uheldige episoder på busruten.

i dag, mandag, anerkender HR- og kvalitetschef hos Busselskabet Aarhus Sporveje, Bjarne Larsen, at der fortsat er problemer med unge på busrute 4A, men at det ikke er lige så slemt som i april. 

- Vi kan ikke se et blamerende billede som i april. Vi har lige gennemgået vores nultolerance-statistik, og vi er generelt tilfredse med de tal, vi ser. I forhold til, hvad der bliver meldt ind, ser vi ikke en drastisk negativ udvikling for tiden, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han holder dog alligevel fast i, at problemerne ikke er forsvundet, og også at det ikke kun er i busrute 4A, den er gal. 

- Jeg kan godt love jer, at 4A ikke har været fredet fra episoder siden april. Der har været masser af episoder – både i 4A og på andre busser, og der vil komme flere episoder igen, siger Bjarne Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Bjarne Larsen fra Aarhus Sporveje anerkender, at der fortsat er problemer med unge i busrute 4A.

Samarbejder med skoler

For Bjarne Larsen og Aarhus Sporveje handler det meget om at finde en systematik i de episoder, chaufførerne indberetter. 

Aarhus Sporvejes stationsleder og arbejdsmiljørepræsentater modtager ifølge Bjarne Larsen alle episoder, der bliver meldt ind. 

- Hvis der er en systematik, kan vi snakke med nogle af vores buschauffører, og så begynder der at tegne sig et billede, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hvis vi kan se noget negativt i en gruppe unges adfærd, håndterer vi det sammen med skolerne. Det kan være, at vores stationsleder tager ud og snakker med en skoleinspektør, og så kan vi forhåbentlig finde ud af at målrette indsatsen, siger han.

Vestbyen er værst

Ville det ikke være en fordel at sætte vagter ind, når der nu bliver meldt om ballademagere i bus 4A?    

- Vi har 140 busser ude at køre, og de kører 20 timer hver dag, og hvis nogen vil betale for vagter, skal de være velkomne. Men jeg tror faktisk ikke, at vagter er vejen frem. Det ville være en stor indsats at gøre, fordi der er nogle enkelte episoder.

Bjarne Larsen er dog opmærksom på, at der er visse "udfordringer". 

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi har flere episoder i vestbyen end andre steder, men der er udfordringer i hele byen, siger han.

Det er i bybus 4A, der kører mellem Brabrand og tranbjerg, at ofte ser unge drenge, der skaber uro.
Det er i bybus 4A, der kører mellem Brabrand og tranbjerg, at ofte ser unge drenge, der skaber uro.
Skærmbillede 2021-04-18 kl. 12.04.27

Værtshusejer: Krav om bordreservation giver ingen mening

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

Bestseller

Kofod fortørnet over Bestsellers brug af fabrikker i Myanmar

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

Smukfest Christopher 2016

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

Dagens mest læste