Unge fra Gellerup i Palæstina: Skal optræde på Vestbredden

Tirsdag er otte østjyske unge steget ombord på et fly mod Vestbredden i Palæstina. Der skal de optræde for palæstinensiske børn og unge

Cirkus Tværs fra Gellerup i Aarhus Vest har taget deres ethjulede cykler med til Palæstina, hvor de skal optræde for børn og unge på Vestbredden. Foto: Det Danske Hus i Palæstina

Når Cirkus Tværs kører på ethjulede cykler, joglerer med bolde og svinger i trapezer, foregår det normalt i Cirkusbygningen på Gudrunsvej i Gellerup. 

Men tirsdag er otte unge steget på et fly til Palæstina sammen med to voksne ledsagere. De er på vej mod Vestbredden, hvor de skal optræde for palæstinensiske børn og unge. 

Læs også Unge efter curling-debat: Vi skal kunne klare os selv

- Det betyder rigtig meget for palæstinensiske børn og unge, at der kommer nogen og optræder for dem. Selvom der sker meget inden for cirkus i Palæstina i de her år, så er der stadig begrænsede muligheder for at opleve cirkus, siger Lone Bildsøe Lassen, der er direktør for Det Danske Hus i Palæstina. 

Cirkus Tværs skal i perioden fra den 12. oktober til den 20. oktober optræde seks gange på skoler og spillesteder. 

Besøget i Palæstina er et led i et samarbejde mellem Cirkus Tværs og Den Palæstinensiske Cirkusskole. 

Læs også Smil: To unge kvinder vil sprede glæde i Aarhus

- Der er to elementer i projektet. Det ene er, at Cirkus Tværs tager ud og optræder for børn i Palæstina, hvilket er til glæde for både børn og artister. Det andet er, at Cirkus Tværs har et ligeværdigt samarbejde med Den Palæstinensiske Cirkusskole, hvor begge parter lærer af hinanden, siger Lone Bildsøe Lassen. 

Det nye besøg omfatter blandt andet to workshops, hvor Cirkus Tværs og Den Palæstinensiske Cirkusskole sammen skal træne cirkusøvelser. 

Partnere i projektet

Cirkus Tværs er et projekt, hvor cirkus bruges som værktøj i det pædagogiske og sociale arbejde. Cirkus Tværs har eksisteret siden 1986 og optræder cirka 50 gange om året. Målsætningen er at bidrage til, at børn og unge får gode værktøjer og forudsætninger for at få en god tilværelse. Cirkus Tværs er baseret i Aarhus Vest. 

Den Palæstinensiske Cirkusskole er en nonprofit-NGO, som blev oprettet i 2006. Siden 2011 har skolen haft base i byen Birzeit på Vestbredden i Palæstina. Skolen underviser i cirkus flere steder på Vestbredden. 

Det Danske Hus i Palæstina er en uafhængig organisation beliggende i Ramallah i Palæstina. Huset arbejder for at styrke den gensidige forståelse og respekt mellem dansk og palæstinensisk kultur. Aktiviteterne omfatter en række kulturelle udvekslingsprojekter i samarbejde med palæstinensiske og danske partnere.

Kilde: Det Danske Hus i Palæstina