Tusind år gammel historie trues af skimmelsvamp: - Vi skal handle rigtig hurtigt
Aarhus Søfarts Museum har sendt en bøn til borgere og virksomheder, som museet håber vil være med til at redde den gamle Aarhus-historie.
Skimmelsvamp og mug er i øjeblikket ved at æde sig ind på over tusind år gammel aarhusiansk historie.
De containere, som Aarhus Søfarts Museum holder til i, er nemlig blevet ramt af fugtskader. Derfor er det et desperat museum, der nu beder om hjælp.
- Vi skal handle hurtigt, rigtig hurtigt, få renset tingene og skaffet en plads, hvor de kan være, siger formanden for søfartsmuseet, Annette Damgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Men det koster mange penge. Penge, som museet ikke har. Så hvis nogle af de 30.000 små og store museumsgenstande skal reddes, er der brug for hjælp udefra, fortæller historiker og daglig leder Hans Richardt Nielsen.
- Denne her historie fortælles ikke andre steder. Aarhus er Danmarks største erhvervshavn i dag, og hvis de her ting forsvinder, forsvinder over tusind års historie. Jeg ved godt, at det lyder dramatisk, men det er den virkelighed, vi lever i lige nu, siger han.
- Det smerter
Museet indeholder genstande som navigationsudstyr, malerier, bådmodeller, bøger, blade og billeder fra Aarhus Havns levetid. I ni år har det holdt til i 15 containere på Pier 3, og det er her, der nu er kommet fugt og skimmel.
Der har siden august været helt lukket for besøgende på grund af situationen med fugt, og da museet er drevet af frivillige og ikke får entreindtægter, har det ikke selv penge til at redde historien.
- Det er vigtigt at bevare den, fordi det ellers bliver en hukommelsesløs by. Aarhus er her, fordi havnen er her og ikke omvendt. Så det smerter at se souvenirs medbragt fra Fjernøsten af sømænd, maskiner fra kontorer og alt muligt, der ikke har fortjener det her, siger Hans Richardt Nielsen.
- Hvis det går tabt, så er det væk for evigt. Det kan du ikke lige få tilbage.
På museet håber man, at der er nogle borgere og virksomheder, der også kan se værdien i at bevare søfartshistorien og vil donere.
Uret tikker
Ifølge formanden har det ikke været muligt at finde nye lokaler før og dermed undgå den ulykkelige situation, som museet nu er havnet i.
- Vi har ikke kunnet flytte før, for vi har ikke haft noget sted at flytte hen. Det er det her sted, vi har fået tildelt af havnen, siger Annette Damgaard om containerne.
Sådan kan du hjælpe Aarhus Søfarts Museum
- Økonomisk hjælp efter eget valg
- Materielt bidrag til opbevaringskasser og opbygning af et midlertidigt museum
- Opbakning – meld dig ind i museets medlemsforening og/eller køb en bog
- Spred budskabet i dit netværk, så vi kan samle mange mennesker om museet
- Deltage i et fundraising-event 16-19 event den 6. oktober ved museet
Museet forhandler i øjeblikket med Aarhus Kommune om leje af Lodshuset i tre år. Men selv om de har drømmelokaliteten i sigte, har de brug for hjælp. Alt imens tikker uret.
- Tingene kan ikke klare, at det bliver vinter og forår igen. Til forår er det her mugnet og rådnet væk, siger Hans Richardt Nielsen.
For at det virkelig skal batte noget, skal der indsamles to millioner kroner. Men man kan også gøre meget med mindre, siger formanden.