Statsministeren om plejesvigt: - Der mangler hænder og hoveder

I et Facebook-opslag kommenterer Statsminister Mette Frederiksen (S) nu for første gang sagerne om svigt i ældreplejen. Venstres formand afviser, at der mangler ressourcer.

Familierne skal tage et større ansvar, der mangler ressourcer, og så skal der være mindre bureaukrati. Sådan lyder det blandt andet i et Facebook-opslag fra Statsminister Mette Frederiksen (S), der nu for første gang kommenterer på sagerne om plejesvigt af ældre.

- Den her sommer har budt på nogle hjerteskærende historier om mangel på værdighed for nogle af vores ældste. Jeg vil gerne dele mine tanker med jer, lyder det blandt andet i opslaget.

quote Lad os også være ærlige om det. Et stærkere ansvar i familierne ville nok klæde de fleste af os.

Mette Frederiksen, Statsminister, Socialdemokratiet

- Jeg oplever mange steder en ældrepleje, der er god. Hvor der er hjerterum, faglighed, gode relationer og godt humør. Jeg kender også eksempler på det modsatte. Distance, mangel på respekt og trøstesløshed.

Familier skal tage større ansvar

Ifølge Mette Frederiksen mangler der både hænder, hoveder, tid, overskud og gode relationer på plejehjemmene. Og så har hun en opfordring til de pårørende:

- For mange gamle sidder for meget alene uden tid sammen med dem, de har kær. Og lad os også være ærlige om det. Et stærkere ansvar i familierne ville nok klæde de fleste af os, skriver Mette Frederiksen.

quote Det er for nemt at slippe udenom ved at sige, at der mangler ressourcer. Det gør der ikke.

Jakob Ellemann-Jensen, formand, Venstre

Hun siger, at der er brug for mere ledelse og mindre bureaukrati, og at det tager tid, inden prioriteringer i velfærden giver resultater. Og så giver Mette Frederiksen et skulderklap til medarbejderne:

- Langt, langt de fleste er fantastiske, og vi bør være dem dybt taknemmelige. Enkelte det modsatte. Og det må og skal være et ledelsesansvar at sikre, at vi har de rette til at passe på vores ældre, skriver hun.

VIDEO: Beboerne på Lokalcenter Marselis i Aarhus gruer for at skulle på plejehjem - en frygt der bestemt ikke er blevet mindre med offentliggørelsen af de skjulte optagelser fra Kongsgården, der viser kritisable plejeforhold. Indslaget er fra 8. juli 2020.

Venstre-formand afviser

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er uenig med Mette Frederiksen i, at der mangler hænder. Han har ligeledes skrevet et Facebook-opslag, hvor han kritiserer Statsministeren for sin udmelding.

- Det er for nemt at slippe udenom ved at sige, at der mangler ressourcer. Det gør der ikke. I tilfældet her mangler der empati, ansvarsfølelse, god ledelse og noget så basalt som ordentlighed og medmenneskelighed, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener ikke, at der skal tilføjes flere penge til ældreplejen, men at man i stedet skal give de ansatte ansvar og frihed.

- Langt, langt de fleste medarbejdere i plejesektoren er gode mennesker, der har valgt et fag, hvor de tager sig godt af de, der ikke kan selv. De skal have langt mere frihed i deres job - og mere ansvar. For det er dem, der er de professionelle, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Skjulte optagelser fik sagen til at rulle

Sagen om svigt i ældreplejen begyndte, da pårørende til 90-årige Else på Plejehjemmet Kongsgården i efteråret 2019 fik sat skjulte kameraer op i hendes lejlighed.  I foråret stod flere pårørende frem med kritik af plejehjemmet, og siden sagen begyndte, har en række medarbejdere været til tjenstlige samtaler.

Forstanderen er blevet fjernet fra Kongsgården, og en forvaltningschef er rykket ind bag murene på plejehjemmet.

quote Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring.

Poul Madsen, chefredaktør, Ekstra Bladet

Det var TV 2, der fik sat skjulte kameraer op hos Else, men de skjulte optagelser må ikke vises, da Aarhus Kommune ved to retsinstanser har fået nedlagt forbud mod dokumentaren. I forrige uge brød Ekstra Bladet dog det forbud og viste flere klip fra dokumentaren.

- Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring, skrev chefredaktør, Poul Madsen, i en leder i forbindelse med offentliggørelsen.

Siden optagelserne blev vist har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) inviteret til et topmøde, hvor ældreplejen skal sættes under lup.

VIDEO: Ekstra Bladet har valgt at vise skjulte optagelser, som TV2 har lavet. Optagelserne viser plejesvigt på Plejecentret Kongsgården i Aarhus, men landsretten har nedlagt forbud mod at vise optagelserne. Alligevel har Ekstra Bladet valgt at vise optagelserne, hvor den demente Else på 90 år bliver udsat for massivt omsorgssvigt. Indslaget er fra 7. juli 2020.

Det skal foregå i samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL, men også borgere, pårørende, ansatte og andre med viden om og interesse for ældreplejen vil blive inviteret til at komme med idéer og konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje.

Også pårørende på Skæring Plejehjem og Demenscentrum Aarhus har til TV2 ØSTJYLLAND fortalt, hvordan de har oplevet svigt i plejen af deres ældre.

Simon Grimstrup

Mulig ny verdensrekord: Løb i mere end ti timer op og ned ad Silkeborg-bakke

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Dagens mest læste