Spareforslag: - Det vil være fatalt for de her børn

En unik institution i Aarhus risikerer at dreje nøglen om som følge af kommunens sparekatalog.

Aarhus Kommuner skal spare. Rigtig meget. Over 200 millioner kroner skal der findes. Det kan ifølge sparekataloget gå ud over institutionen Blæksprutten i Højbjerg. 

Og selvom det kommunale tilskud på 226.000 kroner, som kommunen vil spare, kan lyde af lidt, vil det får store konsekvenser. 

- Det vil være fatalt for de her børn, som ikke passer ind i kassen i store kommuner og kommunale institutioner, siger Jane Bech Munksgaard, der er mor til et barn i Børnehuset Blæksprutten.

Vigtig forudsigelighed

Institutionen er med sin normering på maksimalt 20 børn væsentligt mindre end andre institutioner i området og kommunen, og børnene møder de samme voksne hver dag.

- Der er en grund til, de børn har søgt herop. Det er fordi, det her lille sted kan noget unikt. Der er nærværet, det er roen, det er forudsigeligheden, lyder det fra moren.

Jane Bech Munksgaard, der er mor til et barn i Børnehuset Blæksprutten, vil lukning være fatal.
Jane Bech Munksgaard, der er mor til et barn i Børnehuset Blæksprutten, vil lukning være fatal.

Netop forudsigelighed kan være afgørende for mange børn, som kan have svært ved mange nye ansigter.

- Vi ved, at børn kan trække sig ind i sig selv og også have forhøjet stressniveau, og det er der jo ingen børn, der har glæde af, fortæller Charlotte Ringmose, forsker i kvalitet i daginstitutioner på Aalborg Universitet.  

Ekstra indsats vil koste andre steder

Kommunens forslag om lukning ærgrer også institutionens daglige leder, Kirstine Buhl Jensen, der er ved at lægge sidste hånd på et høringssvar til Aarhus Kommune.

Kirstine leder Blæksprutten
quote
Jeg er med på, at pengene skal spares et sted, jeg synes bare ikke, de reelt sparer dem her.
Kirstine Buhl Jensen, daglig leder

- Jeg er med på, at pengene skal spares et sted, jeg synes bare ikke, de reelt sparer dem her, for de kommer til at bruge dem andre steder.

- Så skal de børn placeres andre steder og have et tilbud et andet sted, og der tror jeg, der skulle ekstra indsatser på, siger hun. 

Rådmand  Thomas Medom (SF) ønsker for nuværende ikke at udtale sig om sparekataloget eller de enkelte spareforslag, men siger i en skriftlig kommentar:

”Jeg har stor sympati for den bekymring, der bliver givet udtryk for. Besparelserne er især et resultat af, at vi bliver nødt til bruge flere penge til det stigende antal børn, unge og voksne, som mistrives," siger han.

Blæksprutten har pt 14 indskrevne børn. Høringsperioden udløber 24. november.