Sædbank vil gøre op med kommercielt syn på donorsæd
Hos mange sædbanker er donorsæd blevet til et kommercielt produkt. Det mener en aarhusiansk sædbank i hvert fald, der nu vil tage kampen op
Donorsæd er et populært og eftertragtet produkt. Også i Aarhus.
Men hos mange sædbanker er donorsæd blevet reduceret til et kommercielt produkt - det mener en ny aarhusiansk sædbank i hvert fald, der nu vil tage kampen op mod de store sædbanker.
De anser sig selv som en idealistisk sædbank.
- Nu og i fremtiden vil vi altid kunne se os selv, vores donorer, donorbørn og forældre i øjnene. Det skal aldrig blive sådan, at vi gør noget for at tjene penge. Vi skal altid have det her foretagende for øje, hvorfor vi er gået ind i det her, siger Liza Diers, der er medindehaver af sædbanken SellmerDiers i Aarhus, og som selv har tre donorbørn.
En kamp mod det kommercielle
Liza Diers og hendes medindehaver, Anette Sellmer, har i mange år selv drevet fertilitetsklinikker i København og Aarhus, hvor de selv har haft behov for at købe sæd.
Men de synes, at eksisterende donorsæd er blevet reduceret til et kommercielt produkt, og derfor valgte de at lave deres egen sædbank for at gøre op med det kommercielle syn.
- Vi kiggede på hinanden, og så sagde vi; hvordan vil vi lave den allerbedste sædbank, siger Liza Diers.
Først og fremmest ville de to lave et billigere produkt - uden at gå på kompromis med kvaliteten.
- Vi har kigget på, hvad vi vil have. Vi har startet ud med at producere til os selv til vores klinikker i København og Aarhus. Og så har vi lagt en pris der, som vi synes var rimelig i forhold til at kunne lave behandling og betale for sæden. Og det er den pris, vi bare er kørt videre med uden egentlig at skele til, hvad andre tager for det, siger hun.
Vil ikke gå på kompromis
Og prisen er - ifølge Liza Diers - lavere end hos konkurrenterne.
De vil levere sæd til billigere priser, så både private kunder og klinikker kan få råd til behandlinger.
Dog betaler de donorerne det samme.
- Det er faktisk lovbestemt, hvad vi må betale dem for. Så det skulle de meget gerne få ens alle steder, siger Liza Diers.
I SellmerDiers sædbank bliver der værnet om de 55 donorer, der er tilknyttet. Der er blandt andet sat en grænse for, hvor mange børn hver donor kan være far til.
- Der vil være mange flere donorbørn per donor i det naturlige liv, så at sige. Og det er fint nok, for det er sådan, det skal være. Men vi skal ikke, fordi vi vil tjene en masse penge, gå på kompromis med dér, hvor vi har sat vores grænse nu, understreger Liza Diers og fortæller, at det er et dyrt produkt at fremstille, og at det selvfølgelig vil have en vis pris.
Aarhus har nu tre sædbanker. TV2 ØSTJYLLAND har også talt med den største sædbank i Aarhus, Cryos. De har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men de hilser konkurrencen velkommen.