Rune kæmper med kørestolen: Aarhus halter fortsat efter på handicaptilgængelighed

I Aarhus Kommune vil man være Europæisk Tilgængelighedsby i 2023, men byen er fortsat langt fra målet, når det kommer til tilgængelighed for kørestolsbrugere.

Aarhus vil gerne være Europæisk Tilgængelighedsby inden 2023. Men byens kørestolsbrugere mener, at der er lang vej igen.

- For et par år siden tog jeg den over brosten her nede i Aarhus, og der væltede jeg ud, brækkede armen og flækkede mit øjenbryn, fortæller Rune Bang Mogensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote For mig kan det langt hen ad vejen have betydning for, om jeg kan fungere selvstændigt i hverdagen.

Rune Bang Mogensen, kørestolsbruger

Stadig dårlig tilgængelighed

Rune Mogensen er kørestolsbruger og en del af interesseorganisationen Tour on Wheels, der arbejder på at skabe bedre dialog om tilgængelighed i Aarhus.

Aarhus Kommune har siden 2019 haft en vision om at skabe de bedst mulige forudsætninger for, at alle borgere – også de handicappede – kan bevæge sig frit i hele byen. Ifølge Rune Mogensen er den vision dog ikke blevet realiseret endnu.

- Det er simpelthen alle de her niveauer og huller, hvor mine forhjul går ned, og det er ren sikkerhed både i forhold til mig, men også mange andre i kørestol, om man vælter ud, siger han.

Og det er ikke kun ujævne veje og brosten, der skaber problemer for kørestolsbrugere. Også tilgængeligheden til diverse bygninger halter efter.

- Der er rigtig mange steder, hvor gennemsnitsdanskeren ikke tænker på, at det er noget, der betyder sindssygt meget. For mig kan det langt hen ad vejen have betydning for, om jeg kan fungere selvstændigt i hverdagen, siger Rune Mogensen.

Han forsøger nu sammen med Tour on Wheels igen at få politisk fokus på tilgængelighedsproblemerne.

- Det er ikke godt nok

Hos Aarhus Kommune medgives det, at der stadig er områder, hvor byen kæmper med tilgængeligheden. 

- Vi er en forholdsvis gammel by, så der er også rigtig mange institutioner og infrastrukturer derude, som ikke lever op til de standarder, som vi gerne vil have, siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det godt nok for Aarhus midtby?

- Nej, det er ikke godt nok for Aarhus midtby, og det er ikke godt nok for en by, der gerne vil være Tilgængelighedsby i 2023. Derfor handler det rigtig meget for mig om, at byrådet også skaber handling ved at servere en økonomi, der kan rydde op i det efterslæb, der historisk er i vores by, siger Bünyamin Simsek.

Selvom byrådet vil arbejde mod en bedre tilgængelighed, så understreger rådmanden dog, at det aldrig bliver perfekt.

- Jeg tror ikke på, at vi nogensinde kan sørge for, at mennesker med handicap bliver ligestillet. Mennesker har handicap. Derfor handler det om mest muligt at skabe den her ligestilling, siger Bünyamin Simsek.