Randers og Favrskov sælger lufthavns-aktier til Aarhus

Aarhus Kommune køber Randers og Favrskov ud af lufthavnen i Tirstrup. Norddjurs og Syddjurs fortsætter som medejere - dog med mindre aktiepost

Foto: Jens Thaysen - Scanpix

1 af 2

Når vi træder ind i 2017, har Randers og Favrskov ikke længere aktier i Aarhus Lufthavn i Tirstrup.

De to kommuner sælger aktierne til Aarhus, som dermed øger sin ejerandel fra 58 til over 90 procent. Det betyder, at Aarhus sætter sig tungt på lufthavnen.

Derudover kommer kommunerne Syddjurs og Norddjurs til at eje hver 4,99 procent af aktierne fremover. I dag ejer de 7,83 procent.

Salget af aktierne kommer efter et turbulent år for Aarhus Lufthavn.

Politikerne i ejerkommunerne har - igen, igen - diskuteret og undersøgt, om lufthavnen skulle flyttes fra Tirstrup nærmere Aarhus. Den plan endte med at blive begravet.

De seneste år har lufthavnen kørt med underskud og oplevet faldende passagertal. 

Læs også Ny lufthavn ved Thomasminde droppes

Borgmester Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune har stor tiltro til lufthavnen.

Der er kommet ro om placeringen, og nu skal der sammensættes en ny bestyrelse og laves en plan, der kan sikre lufthavnen vækst og fremgang, siger han.

- Vi fortsætter som medejer, fordi vi gerne vil være med til at udvikle lufthavnen. Vi synes, det er godt, at Aarhus Kommune med overtagelsen af aktierne fra Randers og Favrskov tager et stort ansvar, siger Jan Petersen til TV 2 I ØSTJYLLAND. 

Læs også Aarhus Lufthavn lander ny rute

Luftfartssitet Check-in.dk skriver, at med mere end 90 procent af aktierne skal Aarhus ikke længere tage hensyn til mindretalsaktionærerne, som de skal nu, hvor kommunen kun ejer 58 procent af lufthavnen. 

Med opkøbet af de andre kommuners ejerandele får Aarhus Kommune med borgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen fuld kontrol med lufthavnen.

Der foreligger ingen oplysninger om, hvad Aarhus har betalt Randers og Favrskov for aktierne.

TV 2 I ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Randers-borgmester Claus Omann Jensen (V) og Favrskov-borgmester Nils Borring (S).

Aarhus Lufthavn

I dag ejes Aarhus Lufthavn af fem kommuner.

Kommunernes ejerandel er:
Aarhus Kommune: 58,07 procent 
Randers Kommune: 18,44 procent 
Favrskov Kommune: 7,83 procent 
Norddjurs Kommune: 7,83 procent 
Syddjurs Kommune: 7,83 procent

Med den nye ejerstruktur sætter Aarhus sig på 90,02 procent af aktierne. Syddjurs og Norddjurs kommer hver især til at eje 4,99 procent.

 

VIDEO: Tidligere i denne måned kom det frem, at Aarhus Lufthavn mister rute til Stockholm. Se et interview med lufthavnens direktør, Peter Høgsberg.