Ny lufthavn ved Thomasminde droppes

Planerne om en ny lufthavn ved Thomasminde nord for Aarhus droppes

Flere års spekulationer og undersøgelser om en ny lufthavn nord for Aarhus er nu lukket. Det kommer ikke til at ske.

Etableringen af en ny lufthavn i Thomasminde er ikke er realistisk, sådan lyder konklusionen efter et møde mellem Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og transportminister Hans Christian Schmidt (V). 

Mødet mellem de to politikere var en opfølgning på, at Aarhus Kommune skulle skabe afklaring på, hvor EU-kommissionen står i forhold til EU-statsstøttereglerne i forbindelse med en ny lufthavn på stedet.

Læs også Lufthavns-modstander jubler: Det er bare fantastisk

Ifølge Aarhus Kommune er meldingen, at EU-kommissionen rejser tvivl om behovet for en ny lufthavn ved Thomasminde.

I en pressemeddelelse fra kommunen oplyses det, at EU-kommissionen mener, at der er rigeligt med kapacitet i de lufthavne, der i forvejen er i Jylland.

Og det er med baggrund i den besked fra EU, at Jacob Bundsgaard og Hans Christian Schmidt er kommet frem til, at det ikke er realistisk at etablere en ny lufthavn nord for Aarhus.

Læs også EU: Der er ikke behov for større lufthavn i Jylland

Aarhus-borgmesteren ærgrer sig på erhvervslivets vegne over, at planerne nu må droppes. 

- Når det nu ikke kan lade sig gøre, glæder jeg mig over, at der er skabt afklaring, og de mange berørte borgere i området nu har vished for, at de ikke bliver berørt af en ny lufthavn. På den baggrund kan vi nu også sætte fuld fokus på Aarhus Lufthavn og arbejdet på at udvikle den, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

På byrådsmødet i dag, onsdag, i Aarhus er Jacob Bundsgaards anbefaling til kollegaerne derfor, at man dropper at arbejde videre med en ny lufthavn.

Læs også Investeringsekspert: For meget risiko i Aarhus Lufthavn

Mens Aarhus-borgmesteren ærgrer sig, så er man i Aarhus Lufthavn i Tirstrup glad for, at der nu er en afklaring.

- Hvis det her en endelig afklaring, så er jeg glad og lykkelig. Det er jo en diskussion, der har stået på i mange år. Jeg har ingen holdning til, hvor lufthavnen skal ligge, men som driftsorganisation er det altid rart at have en klar retning, siger Peter Høgsberg, der er direktør i Aarhus Lufthavn til tv2oj.dk.

01:44

Hør interview med Peter Høgsberg her

Luk video

Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, glæder sig meget over, at der nu er kommet en afklaring.

- Hurra! Omsider har borgmesteren erkendt, at lufthavnsprojektet i Thomasminde aldrig kommer op at flyve. Det er en stor glæde og lettelse, ikke kun for os, der har kæmpet imod, men primært for miljøet og de mange mennesker, der bor i Aarhus Nord, og som har været stavnsbundet til deres huse, siger Thomas Medom i en pressemeddelelse og fortsætter:

Læs også

- Det er ærgerligt og uforståeligt, at den efterhånden pinlige føljeton skulle trækkes så langt, men bedre sent end aldrig. Nu mangler vi bare, at lufthavnsforkæmperne, også i den blå blok, erkender, at slaget er tabt. De må vise politisk ansvarlighed og give garanti for, at Tirstrup er og forbliver lufthavn for Aarhus.

I Thomasminde er glæden denne onsdag også stor hos dem, der gennem år har kæmpet imod en lufthavnsplacering nord for Aarhus.

- Det er bare fantastisk og også på tide. Alle spekulationerne har kørt i så lang tid, at de har trukket mange fysiske og psykiske tænder ud, lyder det fra John Hedegaard Lund, der er stifter af ”Nej Til Ny Lufthavn i Århus Nord”.

02:40

Du kan se interviewet med en meget glad John Hedegaard Lund her

Luk video