Presset far til fire hylder lærere og pædagoger: De burde belønnes i guld

Legekammerat, skolelærer og pædagog er blot nogle af de titler, som forældre har påtaget sig på det seneste.

Familien Hultberg Nørgaard bor i Malling.

Der er et ordsprog om, at man ikke værdsætter, hvad man har, før man har mistet det.

Det kan familien Hultberg Nørgaard fra Malling i høj grad mærke på egen krop i en hverdag med børn i alderen 17, 13, otte og halvandet år.

Familiens fire børn består af Mille på 17, Malte på 13, Oskar på otte og Alfred på 1,5 år.

For udover at være vinduespudser, så skal Martin Nørgaard nu også være skolelærer, pædagog og legekammerat for fire børn. Der er mange ender, der skal mødes, og det kræver, ifølge familiefaren, en god omgang kræfter at få det hele til at gå op i en højere enhed.

- Jeg savner pædagogerne og institutionerne meget, for vi forældre er slet ikke gearet til både at passe vores børn og vores arbejde på samme tid, siger Martin Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi har virkelig fået lov til at føle, hvad det vil sige at passe børn, som vi har fået det præsenteret her på det seneste.

Martin Nørgaard

Og derfor har coronakrisen været en øjenåbner - og den har givet fornyet respekt for de mennesker, der dagligt tager sig af børn. For indtil videre har Martin Nørgaard ligesom mange andre forældre bare afleveret sine børn og forventet, at de trivedes og blev stimuleret. 

Læs også Forældre til børn i daginstitution får udskudt regningen

- Jeg kan mærke på egen krop, hvad det vil sige at stå til rådighed for både skolebørn og dagplejebørn. Vi har virkelig fået lov til at føle, hvad det vil sige at passe børn, som vi har fået det præsenteret her på det seneste, siger Martin Nørgaard.

Han understreger derfor nu vigtigheden af, at pædagogerne skal trives og have det godt i deres arbejde.

Børnefamilier er afhængige af et godt system

For Martin Nørgaard er der ingen tvivl om, at de sidste par uger har givet en meget større indsigt og forståelse for børnenes trivsel - og det arbejde, der skal lægges i det.

- Man er afhængig af at have et godt system. Det er trygt, at jeg kan sætte mine børn af og være sikker på, at de trives, siger Martin Nørgaard.

Læs også Værnemidler fra Kina lader vente på sig: Region ved ikke, hvad de skal gøre

Han tilføjer, at han kan se på børnene, hvad det betyder at komme afsted til et trygt sted, hvor man som forældre heller ikke skal bekymre sig.

- Inden krisen kører familier lige til grænsen for at nå det hele, men nu her kan man godt mærke, at det brister, siger Martin Nørgaard.

Familien brugte den første uge på at finde ud af, hvordan de skulle strukturere deres hverdag. 

Som mange andre børnefamilier har familien fra Malling forsøgt at få en struktur i hverdagen, der ligner den, de er vant til.

- Hele den første uge forsøgte vi at finde ud af, hvordan vi selv skulle arbejde, hvorefter vi måtte finde ud af det med hjemmeskole og den yngstes døgnrytme, siger Martin Nørgaard.

Læs også Winnie vil redde Den Gamle By - nu strømmer pengene ind

BUPL: Det er en sidegevinst på et ulykkeligt grundlag

Familien Hultberg Nørgaards yngste søn Alfred er halvandet år gammel og har normalvis en hverdag i dagplejen.

- Vi sætter bare børnene af og siger ”det må de ordne”, men der ligger meget arbejde i det, siger Martin Nørgaard.

Familien Hultberg Nørgaards yngste søn Alfred er halvandet år gammel og har normalvis en hverdag i dagplejen.

Anne Grethe Rosenberg er formand for BUPL Østjylland, og det glæder hende, at forældre har indset det store arbejde, som pædagogerne gør hver dag.

- Vi er meget glade for, at forældre har fået en forståelse for, hvad pædagogisk arbejde kræver, selvom det er på et ulykkeligt grundlag, siger Anne Grethe Rosenberg.

Læs også Videoopkald med lægen bliver nu muligt

Hun understreger, at det ikke kun handler om at aflevere sine børn, men også om børnenes sociale relationer og at have en forståelse for børns hverdag, der er essentiel i deres udvikling.

- Vi arbejder jo med vores vigtigste guld, som er børnene. Derfor er vi stolte af vores fag, vi er stolte af at være en del af hele samfundsudviklingen, siger Anne Grethe Rosenborg.