Nyt tiltag er et lyspunkt for indlagte børn
Torsdag åbnede et nyt kreativt værksted på Aarhus Universitetshospital, som skal give børn og forældre en tiltrængt pause fra sygdom.
Ballonerne var pustet op og skabene pakket med glimmer, diamanter og maling i alle regnbuens farver.
Torsdag åbnede et nyt kreativt værksted på Aarhus Universitetshospital, som går under navnet SMILET.
Værkstedet skal give børn og unge et kreativt laboratorium, der kan være med til at skabe livsglæde og overskud til bedre at kunne tackle en hverdag med sygdom.
Otteårige Vilma Nyerup Hansen fra Galten er begejstret for tiltaget.
- Det er sjovt, fordi så tænker man ikke på alle de dårlige ting, siger hun.
- Vanvittigt hårdt
Hun er en af de 123.000 børn og unge, der hvert år rammes af alvorlig sygdom, og som skal igennem et længerevarende forløb på hospitalet, som tager på kræfterne i hele familien.
- Det er vanvittigt hårdt at være forældre til et sygt barn. Man er bare på 24-7, siger Lica Nyerup Hansen, som er mor til Vilma.
Datteren er født med den sjældne sygdom galdevejsatresi. En sygdom, der betyder, at hun mangler galdeveje. Det har medført utallige besøg og indlæggelser på hospitalet.
Pause fra sygdommen
Men nu skal det nye kreative værksted forhåbentlig gøre hospitalsbesøgene lidt lettere at komme i gennem for Vilma og hendes forældre.
- Det betyder virkelig meget. Det giver os sådan en helt fantastisk pause. Det er også det der med, at der er frivillige som byder ind med noget, og at det ikke er os som forældre, der skal hive et eller andet op af hatten, siger Lica Nyerup Hansen.
Og Vilma Nyerup Hansen tror også, det vil ændre hospitalsbesøgene.
- Det bliver meget sjovere, for man får lov til at bruge sin fantasi.
Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg tror på, at det kreative frirum er godt for både patienter og pårørende.
- Når man går ind i sådan et kreativt rum, så kan man tage fat i det, man har lyst til - om det så er at at tegne, synge eller snakke. Det er der, man kan gå ind og gøre det, man synes man mangler, når man er igennem sådan et hospitalforløb, siger Poul Blaabjerg.
Bedre sted at være
Idéen til værkstedet kommer fra Sisse Fisker, der står bag Smil-fonden. Hun var til stede ved åbningen torsdag sammen med musikeren Hjalmer, som gav et nummer.
Sisse Fisker er direktør for Smil-fonden, der beskæftiger 21 medarbejdere og laver fester og aktiviteter for børn med alvorlige og kroniske sygdomme og deres familier. Hun stiftede fonden, da hun selv var meget på hospitalet med sine to drenge, da de var små.
- Jeg prøvede selv som forældre at gå rundt og mærke den der frygt og angst og forfærdelige fornemmelse, man har, når man er på hospitalet med sit barn - ens dyrebareste eje. Og så gik jeg rundt der og tænkte, hvis det går godt med mine drenge, så vil jeg gøre noget for, at det kan blive et bedre sted at være, fordi det er jo kedeligt at gå rundt på de der hvide gange, og alt bipper og bimler og bamler, og du snakker kun med sygeplejersker og læger, og det er ikke altid beskederne er så sjove.
Smil-fonden har over 100 frivillige, og de mange arrangementer foregår både på hospitalernes børneafdeling og udenfor - for eksempel i form af weekendophold.
Flere smil i fremtiden
Sisse Fisker synes åbningsdagen for værkstedet var en succes.
- Når man så står som i dag på Aarhus Universitetshospital og ser børn sidde ved bordet og være kreative og hygge sig og glemme, de er på hospitalet, og glemme, at de skal ned og have en blodprøve om lidt, så er det jo bare perfekt - det var det her, jeg gerne ville opnå.
Og for både børn og forældre kommer værkstedet forhåbentligt til at bringe mange flere smil i fremtiden
- Vi håber, at det bliver en noget sjovere oplevelse at komme herud, og at der også er noget at se frem til, siger Lica Nyerup Hansen.
Otteårige Vilma Nyerup Hansen ved godt, hvad hun glæder sig mest til.
- At man bare kan lave lige det, hvad man vil.