Ikonisk smuglerrute bliver til oplevelsesrute
Siden oktober 2019 har Posthussmøgen ved Strøget i Aarhus gennemgået en større renovering.
En skummel, mørk gyde, der lugter af tis. Det er sådan de fleste genkender Posthussmøgen i Aarhus.
Smøgen, der fører fra Strøget til Fredens Torv har gennemgået en større renovering siden oktober sidste år, og nu står den historiske genvej klar med et nyt hegn, nyt lys og forskellige historiske minder, der tilsammen, ifølge Aarhus Kommune, skal øge trygheden og skabe en smukkere og mere spændende midtby.
- Smøgen kunne godt virke lidt skummel før. Den var mørk og trist og havde et gammelt, faldefærdigt træhegn. Nu vil den være mere åben, lys og imødekommende både dag og nat, fortæller arkitekt ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Troels Kastorp Kok, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det nedslidte hegn fra 1970’erne og den dårlige belysning er nu blevet skiftet ud, så smutvejen mellem Fredens Torv og Strøget fremadrettet kan bruges på alle tider af døgnet, uden man behøver føle sig utryg.
- Der går mange fulde mennesker igennem smøgen i nattelivet, folk tisser derinde, og der har været rigtig meget graffiti på det gamle hegn. Generelt kan man godt blive lidt utryg ved at møde folk i en smal, mørk gyde, lyder det fra arkitekten.
Historisk tur gennem smøgen
Renoveringen, der nu har stået på i over et halvt år, har bidraget med både et nyt hegn, nyt lys og historiske skilte.
Det nye lys skal især bidrage til oplevelsen og er derfor installeret som en interaktiv impuls i hegnet, der går henover passagen.
- Der sidder følere, som gør, at når du ankommer til smøgen, så pulserer lyset i forskellige farver og nuancer. Der er også pulserende bevægelser på skiltene, hvor lyset læser teksten op, fortæller arkitekt ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Troels Kastorp Kok.
Når man nu går en tur gennem passagen, vil man også møde en række skilte, der skal give et indblik i, hvad smutvejen er blevet brugt til tidligere. For eksempel var Posthussmøgen i gamle dage en smuglerrute for byens bønder, da det var den eneste vej ind i byen, efter portene lukkede.
- Det har været stedet, hvor man smuglede varer fra haverne ud af byen og korn ind i byen, og senere blev det til en smøge, som man har bevaret op gennem tiden på trods af byudviklingen, arkitekt ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Troels Kastorp Kok.
- Før bar smøgen præg af at være en bagside af byen, som bare skulle overstås. Det var en genvej, man skulle skynde sig igennem. Nu håber jeg, det kan være med til at få flere mennesker til at benytte passagen, så man vil opleve større tryghed, og at det også kan give en oplevelse for turister og måske blive en attraktion, der leder folk ad nye veje, fortæller arkitekten.