Forældre til børn i daginstitution får udskudt regningen

Aarhus har valgt at udsætte forældrebetaling for børnehaver, vuggestuer og SFO’er i maj. Men regningen venter senere.

Aarhus Forældreorganisation bakker om ideen indtil videre, men opfordrer økonomisk pressede familier til at søge om friplads. Genrebillede. Foto: TV 2

Både samfundet og landets borgere er presset økonomisk lige nu.

Derfor har Aarhus Kommunes rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), valgt at udskyde betalingen for vuggestuer, børnehaver og SFO'er frem til juli.

I Aarhus Kommune plejer juli måned at være betalingsfri. I år bliver det ændret for at hjælpe de familier, der er presset økonomisk lige nu.

Derfor har kommunen besluttet, at maj måned bliver betalingsfri i stedet for juli.

- Det er der to grunde til. Den ene grund er, at folk kan få nogle penge, som måske kan blive brugt i detailhandlen, så der ikke er så mange jobs, der bliver ramt - og folk kan undgå at gå konkurs. Den anden grund er for at hjælpe de familier, der er presset økonomisk lige nu, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:

- Vi får utallige henvendelser på folk, der er presset økonomisk.

Ifølge rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom, må forældre gerne betale i maj og lade juli være betalingsfri, som den plejer at være, hvis det passer bedre.

Skal deles om byrden

Regeringen har besluttet, at børnefamilier skal betale for institutionen i den periode, hvor barnet ikke kan være i institution på grund af corona-udbruddet, og det støtter rådmanden i Aarhus op om.

- Det handler om, at vi skal deles om de byrder, der er, og der kommer vi alle til at bidrage. Jeg synes, det er en fornuftig prioritet – ellers vil der bare være færre pædagoger, når krisen er ovre, siger rådmanden.

Læs også COVID-19 LIVE Mandag åbner yderligere teststeder i Østjylland

Ifølge ham vil kommunen miste 150 millioner kroner, hvilket svarer til omkring 400 pædagogers årlige løn, hvis forældrene skal slippe for at betale i to måneder - altså både den betalingsfri måned i juli og den måned, hvor børnene ikke er i institution i forbindelse med covid-19-udbruddet.

Hos Aarhus Forældreorganisation bakker de indtil videre op om rådmandens beslutning om at udskyde betalingen frem for at sløjfe den.

Man kan søge om friplads

- Vi har talt meget om det, og vi synes, at det er et dilemma at stå i. Vi har valgt at støtte, at forældrebetalingen stadig pågår, for institutionerne kan ikke tåle at skulle stå over for en sparerunde - det kan børnene ikke tåle, siger formand Anne Grøndal til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 50-årig mand skyld i at område blev afspærret - familie var bange

De vil genoverveje deres holdning, hvis børnene fortsat skal blive hjemme efter påske, men indtil videre mener de, at det er rimeligt, at folk betaler for en måned for at undgå fremtidige besparelser.

De vil dog gerne sige til de forældre, der har mistet deres indkomst eller en stor del af den, at de skal søge om økonomisk friplads, og det skal de gøre senest i dag. Det vil sige, at man enten kan slippe for at betale eller få rabat.

Se reglerne i boksen herunder:

Hvem kan søge om friplads?

Ligger familiens samlede husstandsindkomst under en vis grænse, kan man få et ekstra tilskud fra kommunen, så det bliver billigere eller helt gratis at have barnet i dagtilbud. Det kaldes et økonomisk fripladstilskud. 

Den skattepligtige indkomst indgår i husstandsindkomsten. 

Ved en samlet husstandsindkomst, dvs. husstandsindkomsten pr. måned x 12 (2020):

  • op til 181.500 kr. – fuld friplads
  • 181.501 kr. til 563.799 kr. - delvis friplads
  • 563.800 kr. og derover - fuld forældrebetaling.

Når du/I søger om økonomisk fripladstilskud, skal der tages udgangspunkt i den månedlige husstandsindkomst. Den månedlige husstandsindkomst skal herefter omregnes til en årsindkomst (ganges med 12) for at finde familiens fripladstilskudsprocent på fripladsskalaen.

Når kommunen skal beregne og senere genberegne dit økonomiske fripladstilskud for den konkrete måned, tager kommunen derfor udgangspunkt i husstandens månedlige indkomst. Til brug for genberegning af det månedlige fripladstilskud trækkes oplysningerne om den månedlige indkomst fra Skattestyrelsens såkaldte indkomstregister. 

Det er således ikke indkomsten set over et helt år, der er afgørende for fripladstilskuddet i den enkelte måned. 

 

Kilde: Borger.dk

Se mere