Epidemien isolerer psykisk sårbare: Nyt suppekøkken til undsætning

Varmestuer er lukket på grund af COVID-19. Nu åbner et nyt suppekøkken, der overholder regeringens retningslinjer.

COVID-19 epidemien har indtaget Danmark og store dele af landet er lukket ned. Det gælder også mange af de steder, hvor hjemløse og socialt udsatte plejer at kunne søge hen. 

Som en midlertidig erstatning bliver der nu åbnet et suppekøkken, der skal hjælpe de hjemløse i Aarhus.

Hver dag vil 10-20 mennesker kunne få frokost i suppekøkkenet og tanken er, at maden bliver servereret sådan, at regeringens retningslinjer i forhold til COVID-19 smittefaren bliver overholdt.

Gæsterne vil komme til at spise adskilt fra hinanden, og serveringen vil foregå i hold. 

- Vi har at gøre med en gruppe mennesker, hvis fysiske og psykiske helbred hurtigt bliver forværret, hvis de mister den personlige kontakt og gode mad, som de får på væresteder og varmestuer, derfor er det utroligt vigtigt, at vi nu får den her mulighed og kan drage fordel af det i forvejen gode og tætte samarbejde, vi har i Aarhus, lyder det fra Christian Bjerre, der er generalsekretær i Blå Kors.

Det er ungdomskirken her på Nørregade i Aarhus, der nu åbner et suppekøkken og otte sengepladser til socialt udsatte.
Det er ungdomskirken her på Nørregade i Aarhus, der nu åbner et suppekøkken og otte sengepladser til socialt udsatte. Foto: Google Street View

Til gavn for hjemløse og psykisk sårbare mennesker

Når hele Danmarks befolkning i disse uger skal "stå sammen hver for sig", tærer adskillelsen fra andre mennesker særligt hårdt på samfundets aller mest sårbare. Dem skal det nye suppekøkken også forsøge at hjælpe.

quote Psykisk sårbare bliver særligt hårdt ramt af at være isolerede. De sidder hjemme alene, fanget i sine egne tanker, og så melder angsten sig.

Knud Aarup, formand, Røde Kors Aarhus

- Psykisk sårbare bliver særligt hårdt ramt af at være isolerede. De sidder hjemme alene, fanget i sine egne tanker, og så melder angsten sig. De har brug for at komme væk hjemmefra, siger Knud Aarup, der er formand i Røde Kors Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi befinder os i en usædvanlig situation, som for mange med psykiske problemer kan være decideret traumatiserende. Derfor handler folkekøkkenet også om at lave et sted, hvor borgere oplever samvær og ser andre mennesker. Det er vigtigt, at de oplever, at de ikke er alene.

VIDEO: Blå Kors' værested hjalp Niels, da han efter en lang nedtur, hvor han mistede både hus og kæreste, arbejdede med at blive stoffri. Indslaget er fra 2019.

Køkkenet åbner lørdag den 28. marts i Ungdomskirken på Nørre Allé. Bag initiativet står Røde Kors Aarhus, Blå Kors, Kirkens Korshær og Folkekirken i Aarhus. Suppekøkkenet vil de næste to måneder hver dag invitere indenfor til et dagligt, varmt måltid i tidsrummet 12-14.

Suppekøkkenet drives af frivillige og er økonomisk støttet af Novo Nordisk Fonden

Politi i det vestlige Aarhus

Flere anholdt efter massiv politiaktion i det vestlige Aarhus

DemensCentrum Aarhus

playFlertal kræver mange coronadødsfald på plejehjem undersøgt

politi

19-årig sigtet for voldtægt og at have sneget sig til sex

Vaccine

play Region Midtjylland: Nye vaccinationscentre rulles ud

Smittestop

Ny rapport fra SSI: Hver tredje covid-smittede havde ingen symptomer

Fældede træer grenå

Mystik om fældede træer: - Jeg kan ikke erindre noget lignende, siger kommune-chef