Bilister på stribe kører over for gult og rødt i "Dødskrydset"
De kameraer, der skulle medvirke til at stoppe den hensynsløse kørsel, blev aldrig sat op. Spørgsmålet er, om det nogensinde sker.
Trafiklyset skifter fra gult til rødt, men den mørkegrå taxa fortsætter ud i krydset, hvor Edwin Rahrs Vej rammer Åby Ringvej i Aarhus.
Til alt held er der ingen fodgængere, men det var der både i 2018 og 2020, hvor to unge kvinder mistede livet i selvsamme kryds, fordi bilister kørte over for rødt.
Politikere på stribe krævede dengang handling, men siden er stort set intet sket.
Bilisterne skulle blitzes
Den generelle opfattelse var ellers, at det hastede med få sat en stopper for vanvidsbilisternes hensynsløse kørsel.
- Situationens alvor kalder på en hurtig og målrettet indsats, skrev syv politikere på tværs af byrådet i et fælles brev til transportministeren kort efter den seneste ulykke i oktober 2020, hvor en 23-årig kvinde mistede livet, da en 27-årig mand kørte over for rødt.
Vi får ryddet alt bureaukratiet af bordet
Politikerne bad specifikt om hjælp til at styrke trafiksikkerheden i ”Dødskrydset", og i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Østjyllands Politi, Vejdirektoratet og Rigspolitiet blev man enige om at køre et forsøg med rødkørselskameraer, der blitzer bilister, som kører over for rødt.
Alle var tilsyneladende enige om, at der var behov for handling, og i juni 2021 tog byens borgmester personligt kontakt til den ansvarlige minister for at sætte skub i tingene.
- Vi får ryddet alt bureaukratiet af bordet, så vi kan få sikret, at vi har alle de formelle rammer på plads til at kunne sætte de her kameraer op, og ambitionen er at gøre det inden sommerferien, sagde Jacob Bundsgaard (S) til TV2 Østjylland.
Rigspolitiet: Derfor er der endnu ikke kommet kameraer op
Mangel på tekniske ressourcer og folk med den rette viden er årsagen til, at der endnu ikke er sat et kamera op i det omdiskuterede "dødskryds", hvor Edwin Rahrs Vej rammer Åby Ringvej i det vestlige Aarhus.
- Vi prøver på at ansætte flere, men det tager tid at lære dem op i det her. Det er simpelthen begrænset, hvor mange mennesker, der kan udføre det her arbejde, siger Rigspolitiets it-direktør, Stig Lundbech, til TV 2.
- De skal både vide noget om den konkrete kameraløsning og om politiets egne it-systemer og infrastruktur. Dem er der en begrænset mængde af, og de arbejder på andre, kritiske projekter, siger Stig Lundbech.
Handler det om, at politiet ikke har penge til at erhverve de her folk, eller findes de slet ikke derude?
- Jamen, problemet er, at folk ikke er på markedet. Vi har løbende ledige stillinger på den her type teknisk profil, men vi har svært ved at rekruttere dem. Der er flere ledige stillinger, end der er medarbejdere med de rette kompetencer i øjeblikket, siger it-direktør Stig Lundbech.
”En teknisk vanskelig opgave”
I dag - halvandet år senere - er der bare intet sket. Forsøget, der skulle være afsluttet i 2022, blev aldrig sat i gang, og det er i dag et åbent spørgsmål, om kameraerne nogensinde kommer op.
”En teknisk vanskelig opgave”, der ”forudsætter implementering af ny og ikke tidligere afprøvet teknologi.”
Det er ifølge Rigspolitiet årsagen til, at forsøget med rødkørselskameraer endnu ikke er sat i værk. Rigspolitiet forklarer videre, at der ikke har været de nødvendige ressourcer til at færdiggøre projektet inden for den angivne tidsramme.
Imens fortsætter den hensynsløse kørsel.
TV2 Østjylland har lavet en stikprøve i krydset en tilfældig dag i februar, og i løbet af bare én time kørte 29 bilister over for gult, og fire bilister over for rødt, som det fremgår af videoen øverst.
Afviser at stille op til et interview
På rådhuset fastholder borgmester Jacob Bundsgaard, at ansvaret for at få kameraerne sat op ligger hos Rigspolitiet.
- Det her skulle være etableret for længe siden. Ansvaret ligger helt entydigt hos Rigspolitiet. Det er dem, der skal agere i det her, og det er der, man skal sætte ind, siger borgmesteren.
24 uheld på ni år
Færdselsuheld i krydset Åby Ringvej / Edwin Rahrs Vej:
2014: To færdselsuheld
2015: Tre færdselsuheld
2016: Ét færdselsuheld
2017: Tre færdselsuheld
2018: Tre færdselsuheld
2019: To færdselsuheld
2020: Fire færdselsuheld
2021: Fire færdselsuheld
2022: To færdselsuheld
Rigspolitiet har dog afvist at stille op til et interview og henviser til et tidligere svar givet til Folketingets Retsudvalg tilbage i september.
Her fremgår det, at man planlægger at igangsætte en forundersøgelse om rødkørselskameraer i første halvdel af 2023.
Men om hvornår der i givet fald kommer kameraer op i krydset er uvist.
- Det handler om menneskeliv
TV2 Østjylland har vist optagelserne fra den seneste stikprøve til Nye Borgerliges byrådsmedlem i Aarhus, Henrik Arens.
Ved du noget?
Har du et tip til en historie, eller er der noget, du mener, vi skal undersøge?
Send det til tip@tv2oj.dk eller skriv til redaktionen her:
Han erkender, at der forsat er en udfordring med trafiksikkerheden i området, der kalder på handling.
- Jeg kan ikke forstå, at det her skal tage så lang tid. Det handler om menneskeliv, og det burde have topprioritet, siger han.
Henrik Arens vil nu forelægge sagen for sine partifæller på Christiansborg.
Se dokumentaren om 21-årige Ida, der mistede livet i Dødskrydset.
Se alle afsnit i dokumentaren her.