Barndomsven til dræbt 21-årig: Hårdt at se video af skud

Barndomsven var i tvivl om, hvorvidt han overhovedet ville se videoen af den formodede gerningsmand i sagen om den 21-årige mand, som blev dræbt i marts i Viby.

- Jeg var selv lidt i tvivl, om jeg ville se videoen til at begynde med. Jeg var bange for at se noget, jeg ikke brød mig om.

Sådan fortæller 21-årige Mohammed Aamer Sawid om det videoklip, Østjyllands Politi torsdag frigav i forbindelse med efterforskningen af drabet på en 21-årig mand, som natten til tirsdag den 8. marts blev dræbt nær OK-tanken ved Rosenhøj i Viby.

Mohammed Aamer Sawid gik i parallelklasse med den dræbte i folkeskolen, hvor de var venner. Senere skiltes deres uddannelsesveje, men de så stadig hinanden gennem fælles venner, til fester og andre arrangementer, ligesom de havde mange fælles venner.

Meget bekymret

- Jeg forestillede mig, at man i videoen kunne se, at gerningsmanden skyder på bilen og at man kan se bilen. Men der stod i artiklerne, at politiet bad om hjælp, og hvis jeg bare kunne identificere en lille smule, så skulle den information ikke gå til spilde, siger Mohammed Aamer Sawid.

Tilbage i marts fik han beskeden om barndomsvennens død gennem en Facebook-gruppe blandt fælles venner.

- Jeg var i skole, men var nødt til at forlade timen. Jeg skulle ud og læse beskeden igennem og forstå den 100 procent, husker han.

Drabet har fyldt meget i vennekredsen, og Mohammed Aamer Sawid blev også selv meget påvirket.

- Den første måned var jeg meget bekymret og ville ikke køre om aftenen. Hvis jeg absolut var nødt til det, så skulle jeg have nogen med mig.

- Jeg bor midt i Gellerupparken, men jeg har aldrig følt mig utryg eller bekymret, men da det ramte en, jeg kendte, så kom det pludselig meget tæt på, siger han.

quote Jeg blev meget rystet og frustreret. Og gjorde mig en masse tanker om den her person.

Mohammed Aamer Sawid, barndomsven til dræbt 21-årig

Han understreger, at selvom han bor midt i Gellerupparken, har han aldrig haft noget med "problematikkerne" - som han kalder det - at gøre.

- Jeg har aldrig før skænket det en tanke, hvor jeg bor, men da ramte det.

Satte masser af tanker i gang

Frigivelsen af videoen torsdag satte masser af tanker i gang hos Mohammed Aamer Sawid, da han efter overvejelserne alligevel valgte at se den.

- Jeg blev meget rystet og frustreret. Og gjorde mig en masse tanker om den her person. Jeg prøvede at sætte mig ind i hans situation og hvem han er, men det eneste jeg kunne sige var, at det må være en person uden empati. Han virkede ikke til at reagere på situationen. Han står bare med et våben og skyder ud. Jeg tror, vi har at gøre med en mand, som ikke har nogen følelser, siger han om reaktionen på at se videoen.

Han er bange for, at delingen af overvågningsbillederne ikke kommer til at gøre så meget gavn i efterforskningen.

- Jeg har lige læst, at der er mange reaktioner, men også at der nu er opstået tvivl, om det er en kvinde eller en mand, som skyder. Og at politiet hverken kan af- eller bekræfte det. Jeg synes ikke, det gør situationen bedre. Det kan skabe endnu mere forvirring, mener Mohammed Aamer Sawid.

Mange henvendelser

Østjyllands Politi bekræfter, at frigivelsen af videoen har givet henvendelser.

- Ja, det har det, og vi vil rigtig gerne have flere, fortæller Brian Voss Olsen, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Han fortæller, at man ved politiet er glade for henvendelserne, men kan ikke sige mere om de konkrete henvendelser.

- Men der er kommet henvendelser, som vi kommer til at undersøge nærmere. Henvendelserne supplerer nogle af de ting, vi ved i forvejen, og det har også givet nye oplysninger i sagen, siger Brian Voss Olsen.

Politiet oplyste torsdag, at man har frigivet videoen, fordi man har vurderet, at det kan være et "vigtigt efterforskningsskridt i efterforskningen af drabet", og at man håber, at det kan give værdifulde oplysninger.