Affald hober sig op i coronatid: Spande tømmes nu oftere

Skraldespandene fyldes hurtigere, når vi har ekstra fritid og bruger naturen mere. Det mærker man i Aarhus Kommune.

Mange steder i boligområder, i parker og på offentlige arealer er der under corona-krisen mere aktivitet og dermed også mere affald end normalt. Det oplever man blandt andet i Aarhus Kommune.

Her er der pres på de entreprenører, som står for at tømme eksempelvis skraldespandene i skove, parker og på veje og stier.

quote De skal være ekstra opmærksomme, for når flere er hjemme eller i naturen, vil der komme ekstra pres på skraldespandene.

Kim Gulvad Svendsen, Aarhus Kommune

- Vi har bedt entreprenører om at tage flere runder end normalt, men der vil være flere fyldte skraldespande. Det er svært helt at undgå, siger chef for chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- De skal være ekstra opmærksomme, for når flere er hjemme eller i naturen, vil der komme ekstra pres på skraldespandene, fortsætter han.

Alle kan hjælpe kommunen

Som altid kan man henvende sig til kommunen gennem BorgerTip-app'en, som alle opfordres til at benytte, hvis det flyder med skrald et sted.

- Jeg kunne eksempelvis forestille mig, at der er ekstra pres på i Riis Skov for tiden, men vi gør, hvad vi kan for at følge med, slår Kim Gulvad Svendsen fra Aarhus Kommune fast.

En anden ting, som kommunen og øvrige myndigheder har særligt fokus på for tiden er, om folk holder den nødvendige afstand til hinanden.

Østjyllands Politi har i påskedagene sat ekstra patruljer ind, i bil og til fods, og politikredsens betjente melder blandt andet tilbage om færre mennesker i nattelivet.

- Det er generelt gået rigtig godt i påsken. Vores indtryk er, at folk har fulgt de anbefalinger og råd, vi har givet, siger chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Klaus Arboe.

På Himmelbjerget ved Silkeborg er der flaskehalse, hvor det kan være svært at holde afstanden. Der er også en smuk udsigt.
På Himmelbjerget ved Silkeborg er der flaskehalse, hvor det kan være svært at holde afstanden. Der er også en smuk udsigt. Foto: Louise Fischer

Respekt for virussen

TV2 ØSTJYLLAND tog fredag på rundtur til Marselisborg Dyrehave, Mindeparken, Himmelbjerget og Kalø Vig, og der var, så at sige, langt mellem svipserne.

Himmelbjerget var måske det sted, hvor det kneb folk mest med at holde sig to meter fra hinanden.

- Der er mange mennesker, og man går tæt opad hinanden. Jeg tror, det er svært, og der kommer nogle flaskehalse nogle steder. Men jeg tænker da, at folk har respekten og prøver at holde afstand, lød det fra den københavnske turist, Frederik Høg Jensen.

Mindeparken i Aarhus er svær at stå for i disse dage - men der var fredag færre mennesker end normalt.
Mindeparken i Aarhus er svær at stå for i disse dage - men der var fredag færre mennesker end normalt. Foto: Louise Fischer

Mere plads i park

Mindeparken i Aarhus gjorde sig fredag til med lyserøde træer og flot, grønt græs, men i den store park var der masser af kvadratmeter at holde afstand på.

- Der er ikke ret mange mennesker, så det er simpelt at holde afstand. Det er ikke noget, jeg behøver at tænke på, for der er masser af plads til alle, sagde Dorte Eberth fra Aarhus.

For Michael Jensen og hans mor, Mariane, blev en tur i Mindeparken til årets alternative påskefrokost.

- Jeg skulle egentlig have været hjemme i påsken, men tænkte ikke, at det var en god idé, så jeg inviterede mor til Aarhus i stedet for, lød det fra Michael Jensen.

Mor Mariane kørte 120 kilometer for at se sin søn, og selvom hun savnede at få et stort kram, fik de to dog spist, en slags, påskefrokost i parken.

Der er ikke langt mellem himmel og hav ved Kalø Vig.
Der er ikke langt mellem himmel og hav ved Kalø Vig. Foto: Louise Fischer

Problematisk sluse

I den store Marselisborg Dyrehave var der kun et enkelt sted, hvor det, for mennesker, kneb med at holde afstand.

- Når folk holder døren for hinanden i slusen kommer man for tæt på hinanden. Efter påske får vi suppleret portene ind til dyrehaven med nogle skilte, hvor der står "max to i slusen", sagde chef for drift og myndighed i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen, som TV2 ØSTJYLLAND havde inviteret på påsketur.

Ved Kalø Vig kunne ikke engang køen til kiosken ved Kalø Slotscafe få folk til at klumpe sammen.

- Det gik fint. Folk holder sig bag de streger, der er lavet, lød det fra Stinna Kongsdal fra Aarhus-bydelen Højbjerg.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe minder om, at det er vigtigt at blive ved med at holde afstand.

- Det er hele forudsætningen for genåbningen i næste uge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I dyrehaven er det stort set kun rådyrene, der har svært ved at holde afstand. Indslaget er fra den 11. april.
Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

coronapas

1. august nærmer sig: Disse restriktioner udfases

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Dagens mest læste