2020 slog alle rekorder: Travlhed som aldrig før på genbrugsstationerne

Genbrugsstationerne i Aarhus Kommune har haft rekordmange besøg i løbet af 2020 sammenlignet med noget andet år. Mængden af affald er stedet med 15.000 tons sammenlignet med året inden.

2020 har skrevet sig i historiebøgerne som coronaens år. Men for mange østjyderne har det måske også været oprydningens år.

I hvert fald er Aarhus Kommunes genbrugsstationer blevet besøgt som aldrig før.

- Vi har aldrig før set så mange besøg, siger Lene van der Raad, chef for Genbrug og Energi i AffaldVarme Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

1,5 millioner biler har været forbi en af kommunens seks genbrugsstationer. Det er 160.000 flere end året før, og ligeledes er der afleveret mere end 15.000 tons affald mere end de 145.000 tons, der blev læsset af i 2019. 

Genbrugsstationer grafik

Og det på trods af at genbrugsstationerne faktisk - lige som resten af samfundet - var nedlukket i en periode i marts for privatkunder.

Ekstra travlt i april efter genåbning

April måned tegnede sig som årets helt store højdespringer med 21.800 tons.

- Der har været pres på. Særligt april, hvor vi åbnede igen for privatkunder, var der travlhed og kø ved nogle af genbrugsstationerne, siger Lene van der Raad.

VIDEO: Genbrugspladsen i Horsens blev ekstraordinært åbnet før de fleste andre allerede sidst i marts 2020. Og det skabte en voldsom kø, som det ses i videoen her.

Her på TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere fortalt om corona-travlhed på genbrugsstationer her i det østjyske. Enkelte steder fik det genbrugsstationer til at advare om, at de kan finde på at spørge om at se sygesikringskort for på den måde at sikre, at det kun er kommunens borgere, der bruger dem og ikke for mange 'naboer'. Også lyssignaler har været i spil henover jul og nytår for at regulere antallet af besøgende. 

Men det har ikke været nødvendigt i Aarhus Kommune.

- Folk har generelt været rigtig gode til at vise hensyn, siger Lene van der Raad.

Fakta om genbrug i Aarhus

Hun fortæller, at det særligt er mængden af byggeaffald, der er steget markant.

- Folk har virkelig lavet om derhjemme og ryddet op og bygget om, siger Lene van der Raad.

I Aarhus Kommune kan man også bestille storskraldsafhentning, så man selv slipper for turen på genbrugsstationen.

- Den ordning har mange virkelig benyttet sig af. Vi kan se, at der har været flere end normalt, og at mange har fået leveret en masse varer, og derfor har de haft mange papkasser og lignende, de skulle af med, siger Lene van der Raad.

Næsten 90 procent af det affald, der afleveres på genbrugsstationerne, bruges igen på den ene eller anden måde. Noget genbruges som det er, andet genanvendes.

Står du og skal en tur på genbrugsstationen i weekenden, anbefaler AffaldVarme Aarhus at du bærer mundbind. Samtidig skal der holdes to meters afstand. Og hvis der er flere i bilen, må kun en person aflevere affald, lyder det.

nicklas_jacobsen.jpg

Letbanen aflyser afgange på forhånd

B1EEFBE9-EDFD-4175-A186-7881418D8ABC

play Festivaler savner afklaring: - Vi skal snart have noget at vide

Skærmbillede 2021-03-03 kl. 14.26.59

Smitsom hundesygdom i omløb

VIA University College Aarhus

100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder

Andreas Steenberg

Radikal profil skifter valgkreds: Steenberg satser på Aarhus

020321 digi Ny døgnvarmestue

play Ny varmestue skal hjælpe på uro og nabogener