Vinteren er langt fra slut - mere kulde på vej

Vi kan meget vel gå vinterens koldeste tid i møde

Foto: Lars Rasborg - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Om mindre end to uger går vi ind i marts, og mange har sikkert bemærket, at lyset så småt er ved at komme tilbage her midt i februar.

Dagen er sågar blevet knap tre timer længere end for to måneder siden.

Det er alt sammen små tegn på, at foråret kommer tættere på - i hvert fald ifølge kalenderen.

00:30

VIDEO: Sådan bliver vejret de kommende dage. Video: TV 2 Vejret

Luk video

For rent vejrmæssigt ser det helt anderledes ud og meget tyder på, at vi fra og med weekenden og langt ind i næste uge skal have denne vinters koldeste vejr. Kulden kan sågar fortsætte et godt stykke ind i marts, så det gælder om for østjyderne at finde det helt varme vintertøj frem - hvis man altså allerede har gemt det væk igen.

Kulden strømmer frem til Danmark fra øst syd for et kraftigt højtryk over Skandinavien. Foto: TV 2 Vejret

Russisk kulde sætter kurs mod Danmark

Årsagen skal findes i et meget kraftigt højtryk, som i løbet af de kommende dage bygges op over Skandinavien.

Det vil i løbet af ugen langsomt få temperaturerne til at falde, men det er først, når et område med særdeles kold luft - en såkaldt 'kuldepol' - i weekenden bevæger sig frem imod Danmark, at temperaturerne for alvor falder.

Forventede temperaturer lørdag den 24. februar 2018 klokken 13.00 Foto: TV 2 Vejret

Denne kuldepol befinder sig mandag over den nordvestligste del af Rusland og nær Arktis, men vil i ugens løb bevæge sig ned over det vestlige Rusland, Finland, Baltikum og senere videre ind over Mellemeuropa og Sydskandinavien.

Dermed venter der, som prognoserne ser ud nu fra og med søndag frost i hele landet døgnet rundt, og kulden vil blive ledsaget af blæst fra nordøst og snebyger, der især vil ramme østersø- og kattegatkysterne.

Forventede temperaturer søndag den 25. februar 2018 klokken 13.00 Foto: TV 2 Vejret

Sikkert, at det bliver koldere - men usikkert hvor koldt det bliver

Præcis hvor koldt det bliver, og hvor megen sne der kommer, er stadig for tidligt at sige, men alle prognoser er enige om, at det meste af Europa får meget koldt vintervejr i weekenden og langt ind i næste uge.

Hvis prognoserne holder stik, går vi med al sandsynlighed vinterens koldeste periode i møde med snebyger og relativ streng dag- og nattefrost.