Valg: Her er fire tidspunkter, du skal være opmærksom på

Efter valgstederne lukker klokken 20, er det tid til at tælle stemmer op. Herefter bliver borgmester- og regionsposterne fordelt

Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Dagen igennem er danskerne strømmet til valgstederne for at afgive deres stemme på, hvem der skal besætte pladserne i landets by- og regionsråd.

Her er fire tidspunkter, du skal være opmærksom på i løbet af dagen:

Læs også LIVEBLOG: Følg valgaftenen og -natten i din kommune

Valgstederne lukker

Klokken 20 lukker valgstederne, og stemmerne skal tælles op.

Hvis der stadig er kø, når klokken er slået 20, får de sidste i køen også lov at stemme. Hvis du er forsinket og kommer efter klokken 20, kan du stadig stille dig op i køen og afgive din stemme.

Traditionelt sker der det, at valgstyreformanden efter klokken 20.00, og når der ikke længere er kø, spørger ud i lokalet, om der er flere, som ønsker at stemme. Hvis der ikke er nogen, som svarer, så lukker valgstedet.

 

Læs også Valgstederne er lukket: Her er stemme-procenterne

De første kommunale resultater

Det er typisk de mindste valgsteder og kommuner, der kommer først med et færdigt resultat. Fra omkring klokken 21 kan man forvente de første resultater, fortæller TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

Samsø blev således som ventet den første østjyske kommune, hvor resultatet var klar.

Til sidst kommer resultaterne fra de største kommuner. Ved kommunalvalget i 2013 var resultatet for København først færdigt kort før klokken 03.40.

- De store kommuners optælling betyder meget for landsresultatet. For eksempel står København for 10 procent af stemmerne, siger Thomas Funding.

Læs også Marcel Meijer får fantastisk valg og ligner en Samsø-borgmester

Borgmesterposter fordeles

Derefter går det hurtigt med at fordele borgmesterposterne.

- Så snart man ved, hvor mange mandater partierne får, så begynder forhandlingerne. I nogle kommuner ligger det lige for, hvem der skal være borgmester, og andre steder har der været forhandlet lidt på forhånd, siger TV 2s politiske analytiker.

I andre kommuner kan forhandlingerne vare lidt tid, mens der i nogle kommuner går hårdknude i forhandlingerne, så konstitueringerne trækker ud.

Ifølge TV 2s politiske analytiker kan vi dog forvente, at de fleste borgmesterposter er fordelt, når vi slår øjnene op i morgen.

- Mit gæt er, at der højst vil være omkring 10 steder, hvor borgmesterposten endnu ikke er fordelt, når vi står op i morgen.

Men selv om de fleste borgmesterposter allerede vil være fordelt i morgen tidlig, så kan den person, der er blevet peget på til posten, ikke ånde lettet op før det første konstituerende byrådsmøde.

- I den mellemliggende tid kan partierne jo gå hen og lave andre aftaler og alliancer. Det har vi set flere gange før, siger Thomas Funding.

Sidste chance for at konstituere sig er den 15. december.

Læs også Bent Hansen har stemt: Første gang jeg ikke skal lede efter mig selv

Regionsstemmer kommer sidst

Efter alle stemmer til kommunalvalget er talt op, er det regionsstemmerne, der står for tur. På grund af at resultatet falder senere, forhandler regionsrådene først i løbet af natten og i morgen tidlig.

- I morgen tidlig ved vi højst sandsynligt, hvordan pladserne bliver fordelt i regionsrådene, slutter Thomas Funding.

Fra klokken 20 kan du løbende få resultaterne fra både kommunal- og regionsrådsvalget lige her:

AARHUS - følg valget her

FAVRSKOV - følg valget her

HORSENS - følg valget her

NORDDJURS - følg valget her

ODDER - følg valget her

RANDERS - følg valget her

SAMSØ - følg valget her

SILKEBORG - følg valget her

SKANDERBORG - følg valget her

SYDDJURS - følg valget her

REGION MIDTJYLLAND - følg valget her