Telttur i skoven hitter - nu kan du slå dit telt op endnu flere steder

Coronakrisen betyder, at flere danskere søger ud i naturen for at overnatte under åben himmel.

Antallet af bookinger af lejrpladser i Danmark er steget under coronakrisen. Nu bliver det muligt for endnu flere danskere at overnatte i naturen. Foto: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

Sommerferien ligger lige om hjørnet, og for mange danskere plejer det at betyde en uge under sydens sol.

Men det bliver formentlig anderledes i år. Coronakrisen har lukket landegrænser og holder fly i hele verden på jorden.

Det kan betyde sommer i Danmark for danskerne, og det bliver fra i dag muligt for endnu flere danskere at slå deres telt op i de danske skove og sove i det fri.

Der tilføjes nemlig i dag 77 danske skove til listen over naturområder, man kan overnatte i - og dermed er der i alt 275 skove med fri teltning.

04:49

VIDEO: Østjyderne valfartede i skoven, da coronanedlukningen blev en realitet midt i marts. For når man er hjemsendt fra arbejde, skole eller daginstitution, så er det nemlig sundt at kommde ud i den frie, friske luft. Indslaget er fra den 18. marts.

Luk video

Miljøminister Lea Wermelin (S) fortæller, at de oplever en stor efterspørgsel på mulighed for at overnatte under åben himmel - blandt andet fra spejdere.

Alene i marts og april har der været over 50 procent flere bookinger af lejrpladser i Danmark i forhold til sidste år. Også før coronakrisen var interessen for overnatning i det fri stigende, og fra 2013 til 2019 blev antallet af bookinger på lejrpladserne fordoblet.

- Jeg synes, det er helt oplagt, at der skal være den her mulighed, når vi kan se, der er mange flere danskere, som skal være herhjemme til sommer, og vi kan se, der er en stor søgning ud i naturen. Jeg tror, man kan mærke, at naturen gør noget godt for én i denne tid, siger miljøministeren.

Læs også Borgere kan betale mindre i skat - kommune bevarer stadig indtægterne

Vigtigt at danskerne bruger naturen

Mange danskere går derhjemme i coronatiden, men allerede inden krisen ramte, var efterspørgslen på overnatning i naturen steget over en årrække.

- Derfor er det også vigtigt, at vi politisk kan være med til at understøtte, at endnu flere danskere gerne vil sove udenfor, siger miljøministeren.

Anne Johannison, som er naturvejleder, påpeger dog, at der også er en bagside ved de nye muligheder. Det er ifølge hende ikke meningen, at skovene skal blive en campingplads, hvor folk ligger i lag.

Læs også Er der noget om snakken? Børnene trives bedre under corona-kravene

'1-2-3'-regel

For at undgå at skovene bliver fyldte i en tid, hvor man skal holde afstand, er der lavet en såkaldt '1-2-3'-regel, som Naturstyrelsen skal sørge for bliver håndhævet.

Reglen går ud på, at det er tilladt at slå et telt op til maks tre personer, det er tilladt at slå maks to telte op, og det er maks én nat, man kan overnatte.

- Det gør, at naturen bedre kan klare det, siger Anne Johannison med henvisning til, at skovene ikke bliver overfyldte.

Ifølge Lea Wermelin (S) er der gode erfaringer med fri teltning i Danmark. Danskerne er generelt gode til at rydde op efter sig selv.

- Og det er selvfølgelig også nødvendigt, at man følger de regler, der er, siger hun.

Udskovene ved Fussingø nær Randers er bare et af de mange steder i landsdelen, hvor det er tilladt at overnatte i telt i skoven. Foto: Tage Svindt Lund Christensen‎

Hvis du selv vil en tur under de østjyske trækroner i for eksempel Udskovene ved Fussingø nær Randers eller Boller Nederskov nær Horsens, så kan man på Naturstyrelsens hjemmeside finde et interaktivt Danmarkskort, hvor skove med fri teltning er markeret.

Her kan du samtidig læse de 11 regler der gør sig gældende, når du slår telt op i de udvalgte områder, hvor dette er lovligt.

Læs også Rådmand afviser at undersøge plejehjem yderligere i sag om muligt omsorgssvigt