Silkeborg vil af med ghettostempel: Landsorganisation kalder nye krav i strid med loven

Nu skal du have ren straffeattest og arbejde mindst 30 timer om ugen for bo at på Lupinvej og Resedavej i Silkeborg. Kommunen tager hårde midler i brug for at undgå, at området ender på listen over hårde ghettoer.

Kvarterets to boligforeninger har foreslået en række skærpede udlejningsregler.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Boligblokkene på Lupinvej og Resedavej i Silkeborg har allerede ghetto-status.

Men nu er området ikke langt fra at få betegnelsen "hård ghetto", og det kan tvinge kommunen til at rive flere boligblokke ned.

Læs også Ung mand anholdt for påsatte brande – men de ser ud til at fortsætte

Derfor strammer områdets boligselskab nu reglerne for, hvem der må bo til leje i kvarteret.

- Man er meget splittet følelsesmæssigt. Selvfølgelig kan vi godt se, at vi er nødt til at gøre noget desperat nu, fortæller Lisa Pedersen, der er bestyrelsesformand, afdeling 16 på Lupinvej.

- Virkelig hårde krav

Derfor har kvarterets to boligforeninger foreslået en række skærpede udlejningsregler.

Fremover skal lejere have en ren straffeattest og være i job mindst 30 timer om ugen.

Læs også Videoovervågning deler vandene i uroplaget boligområde

- Det er klart at 30 timer er meget, og jeg ved jo, at der er mange i min kommune, der ikke arbejder 30 timer i ugen - i hvert fald ikke begge to, så det er klart, at det er nogle virkelig hårde krav, der stilles nu, siger Steen Vindum, der er borgmester for Venstre i Silkeborg.

Vi må også erkende, at det er sådan nogle krav der skal til, for at vi måske får flyttet balancen her og får flere til at være selvforsørgende.

Steen Vindum (V), borgmester, Silkeborg.

Men så hårde midler skal der altså til.

For antallet af lejere uden tilknytning til arbejdsmarkedet skal ned under 40 procent, hvis kvarteret ikke vil på listen over hårde ghettoer.

Læs også Restaurant har sat afspærringsbånd op på populært areal: - Vi har også en forpligtelse

- Vi må også erkende, at det er sådan nogle krav der skal til, for at vi måske får flyttet balancen her og får flere til at være selvforsørgende, lyder det fra Silkeborgs borgmester.

Lejernes Landsorganisation kalder det ulovligt

Hos Lejernes Landsorganisation er man langt fra imponeret over de nye og stramme kriterier.

Læs også Afslutning på ramadanen fejres med eid-fest: Men i år er den anderledes

- I almenboligloven står der, at man skal stille passende bolig til rådighed for alle med behov, så det er direkte i strid med loven at sige, at hvis du ikke har over 30 timers beskæftigelse. Så det stritter på alle mulige måder.

- Vi må se at komme af med den her ghetto-lovgivning. Den er helt til hest, lyder det fra Lars Dohn, der er næstformand i Lejernes Landsorganisation.

03:13

For nogle børn indebærer sommerferien ikke udenlandsrejser, camping og oplevelser i lange baner. På Lupinvej og Resedavej i Silkeborg har en stor del af børnene anden etnisk baggrund end dansk. I området, der har ry for at være plaget af uro, er der tit ikke meget at give sig til, fortæller de unge. Derfor er de glade for, der bliver gjort en ekstra indsats i sommerferien. Se indslaget fra den 15. juli 2019 her. 

Luk video