Jødisk forening: Antisemitisk chikane er et kæmpe problem

Flere jødiske familier er udsat for chikane, men tør ikke stå frem af frygt for konsekvensen, mener forening.

Henrik og Ella Chievitz fra Silkeborg var tidligere på måneden udsat for antiesmitisk chikane.

Det er ikke usædvanligt, at jødiske familier i Danmark bliver udsat for antisemitisk chikane og hadforbrydelser ifølge Dansk-Israelsk Forening - der er en forening, som har til formål at udbrede kendskabet til Israel og jødisk kultur.

Læs også Naboer tager afstand til jødestjerne på postkasse med fakkeltog

Men mange familier tør ikke stå frem, fortæller formand Henrik Chievitz fra Silkeborg.

- Jeg tror, at rigtig mange jøder vælger at leve et stille liv. Og derfor ser de igennem fingre med de hadforbrydelser, de bliver udsat for. Ingen tør stå frem og melde det til politiet, fordi de frygter, hvad der så vil ske, siger han.

Jeg tror, at rigtig mange jøder vælger at leve et stille liv. Og derfor ser de igennem fingre med de hadforbrydelser, de bliver udsat for. Ingen tør stå frem og melde det til politiet

Henrik Chievitz, Silkeborg

Natten til lørdag den 10. november oplevede Henrik Chievitz og hans jødiske hustru Ella Chievitz selv at blive udsat for antisemitisk chikane.

Dagen var 81 året for Krystalnatten, som har fået sit navn efter de store mængder knust glas, der flød i de tyske gader, efter nazister havde raseret jødiske butikker, synagoger, skoler og hjem under 2. Verdenskrig.

10:03

Flere steder i Østjylland blev det markeret, at borgere ikke vil finde sig i de antisemitiske aktioner, der på det seneste har fundet sted i landsdelen.

Luk video

Og netop denne morgen vågnede familien Chievitz til beskeden om, at nogen havde klistret en jødestjerne på deres postkasse i ly af nattens mørke.

- Jeg blev enormt ked af det. Det er et symbol på mord. Det er et symbol på 6 millioner jøder, der blev slagtet, bare fordi de er jøder, sagde Ella Chievitz dengang til TV MIDTVEST.

Flere jøder står frem    

Lørdag fortæller 15-årige Rebecca og hendes familie i Berlingske, hvordan de har været udsat for antisemitiske chikane og hadforbrydelser, fordi faren er jøde.

Det blev, ifølge familien, så slemt, at Rebecca blev nødt til at skifte skole flere gange. Familien fortæller, at de flere gang har villet gå til medierne, men har været afventende. Lørdag stod de alligevel frem, fordi de ikke følte sig hørt.

Ægteparret Ella og Henrik Chievitz fandt en jødestjerne på deres postkasse en lørdag morgen. Det var præcis 81 år siden, at Krystalnatten fandt sted i Tyskland. En nat, hvor nationalsocialister raserede jødiske butikker, synagoger, boliger og skoler i Tyskland. Foto: Privat foto.

- Vi følte os svigtet af to skoler og af politiet. Der var ingen hjælp at hente. At melde dem til politiet var det samme som at melde sin cykel stjålet. Vi er bare blevet statistik. Vi er chokerede, siger faren, Michael, til Berlingske, der af sikkerhedshensyn ikke skriver hans efternavn.

Henrik Chievitz har hørt beretninger fra familier, der har fået tegnet hagekors på deres ejendom. Men også mere voldsomme hændelser, hvor en pige har fået sat ild til sit hår.

00:52

VIDEO: Krystalnatten blev den 9. november markeret i Aarhus med et fakkeltog på Klostertorvet. 

Luk video

Derfor mener Henrik Chievitz, at det er vigtigt, at folk står frem.

- Jeg synes, det er så flot, de står frem (familien i Berlingske red.). Hvis vi skal have stoppet det, er vi nødt til at få startet debatten om, at det ikke er okay. Det er vores oplevelse, at hvis vi taler om det og forholder os til det, så bliver det lettere at forhindre, siger han.

Læs også Jødisk formand: Uden politi var der intet jødisk liv i Danmark

- Henrik og Ella Chivitz har efter deres egen ubehagelige oplevelse fået installeret videoovervågning og alarmsystemer i deres hus.