Kongelig båd flytter ind på Fregatten

Fregatten Jylland gør klar til stor udstilling med hjælp fra Kongehuset

Foto: Fregatten Jylland

Foto: Fregatten Jylland

Foto: Fregatten Jylland

Foto: Fregatten Jylland

Foto: Fregatten Jylland

1 af 5

I onsdags blev en 5,6 meter lang træbåd - en såkaldt travalje - med kran løftet på land ved Fregatten Jylland i Ebeltoft.

Båden har en helt særlig historie på grund af dens tidligere ejere og brugere. Travaljen er nemlig ejet af Kongehuset og bliver populært sagt kaldet "Prinsessebåden", fordi den i 1950'erne havde prinsesser ombord.

Det var dronning Margrethe, dengang prinsesse, og hendes to søstre Benedikte og Anne-Marie, som ofte blev roet rundt i båden.

Indtil i 1990'erne var travaljen sidefartøj til Kongeskibet Dannebrog, men har nu udtjent sin værnepligt og er blevet opbevaret på et lager.

- Den bliver ikke længere brugt af Kongehuset, så det er med velvilje fra deres side, at vi nu får lov til at låne den, siger direktør for Fregatten Jylland, Benno Blæsild, til tv2oj.dk.

Ex-borgmester udnævnt til æresmedlem af Fregatten Jylland

Den kongelige travalje skal indgå som en del af en større udstilling på Fregatten Jylland, som åbner for publikum til sommer.

Flere royale ting

Udstillingen tager udgangspunkt i de 170 kvadratmeter store kongesaloner og kahytter fra dengang Fregatten var kongeskib i det 19. århundrede. Salonerne skal dekoreres, så de ser ud som da Kong Christian d. 9. og Dronning Louise var indlogeret i værelserne.

- Vi er ved at gøre klar til vores store udstilling "Prinsesser ombord", så det er rigtig spændende. Der bliver pyntet op med masser af flæser, klunker og gobeliner, siger Benno Blæsild.

Han afslører samtidig, at travaljen formentlig ikke bliver den eneste royale genstand i udstilling. Fregatten Jylland forhandler med Kongehuset om lån af andre genstande fra den kongelige samling.

Du kan se flere billeder af den nye "beboer" i galleriet øverst i artiklen.