Klar til kæmpekommune: Aarhus og Syddjurs skal lægges sammen

Kommunesammenlægning kan ifølge Syddjurs-politiker være løsningen på fremtidens udfordringer

11:49 Luk video

Syddjurs Kommune kan ende med at blive 'Fregatten Syddjurs', hvis skuden fortsætter med at sejle alene.

Det var en af de bekymringer, som tirsdag aften kom frem i debatten på TV 2 | ØSTJYLLAND mellem spidskandidaterne for partierne i kommunens byråd.

Radikale Venstres Jan Kjær Madsen slog derfor et slag for, at Syddjurs Kommune med tiden bliver lagt sammen med en anden kommune for at få et økonomisk råderum og udnytte dens fulde potentiale.

To bud kunne være nabokommunerne Aarhus eller Norddjurs.

En af de største farer, som han ser, er, at Syddjurs Kommune med tiden bliver et paradis for ældre - for eksempel ældre borgere, som flytter fra Aarhus til Syddjurs for at bo i et sommerhus - mens de unge rykker den modsatte vej.

- På sigt er jeg ikke i tvivl om, at vi (Syddjurs og Aarhus, red.) kan få yderligere gavn af hinanden. Måske i form af en kommunesammenlægning, siger Jan Kjær Madsen.

Større råderum

Jan Kjær Madsen henviser til en undersøgelse, som har vist, at en kommunesammenlægning vil tilføre kommunen 500 ekstra kroner pr. borger om året, hvilket ifølge hans beregning vil give 20 millioner i kommunekassen.

Derudover kan kommunerne også samarbejde om infrastruktur, kultur og så videre, lyder argumentet:

- Mange af os, som bor i Syddjurs, har i forvejen arbejde i Aarhus, siger han og er samtidig åben for en storkommune eller 'kæmpekommune', hvor både Syddjurs, Norddjurs og Aarhus går sammen.

- Jeg er ikke bange for, at vi bliver en appendiks til Aarhus.

Både ja og nej

Borgmester Claus Wistoft (V) afviser ikke, at en kommunesammenlægning med tiden kan blive aktuel. Han vil da også gerne være borgmester i en Syddjurs-Aarhus Kommune, afslører han:

- Selvfølgelig kan vi lægges sammen med Aarhus eller med Norddjurs

Den tidligere borgmester Kirstine Bille (SF) derimod er som flere af de andre byrådsmedlemmer skeptisk omkring storkommune-tankegangen. Hun peger på, at Syddjurs Kommune i forvejen kæmper med at blive en samlet kommune.

Hendes frygt er derfor, at nærdemokratiet vil lide, fordi afstanden til borgerne bliver endnu større:

- Vi skal passe på med det. Vi skal have borgerne med, siger Kirstine Bille.

I videoen øverst i artiklen kan du høre, hvad de øvrige politikere mener om forslaget om at lægge Syddjurs sammen med Norddjurs, Aarhus eller begge - og så kan du også høre, hvad flere borgere mener om idéen.

Kampagne: Få et barn og bliv belønnet med 2.000 kr. til legetøj