Drukner din have også i regn? Fem tips til at blive vandet kvit

Efteråret 2019 er det vådeste siden 1874. Smattede græsplæner og terrasser under vand er resultatet. En gartner giver gode råd til at komme problemerne til livs.

Terrassesten under vand og smattede græsplæner er nogle af de problemer for haveejerne, der er fulgt med det rekordvåde efterår. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Smattede græsplæner og evighedspytter på terrassen. Det rekordvåde efterår kan mærkes i mange haver.

De rekordstore regnmængder gør det nødvendigt at tænke over, hvor vandet kan løbe hen i haven. Anlægsgartner Nicolai Nielsen giver gode råd.  

Derfor har TV2 ØSTJYLLAND opsøgt projektleder Nicolai Nielsen ved anlægsgartneren H. Hoffman for at få et par gode råd til at komme vandmængderne i haven til livs.  
 

1. Rens afløbene

Når det regner meget, er det vigtigt at sikre, at afløbene på ens grund ikke er stoppet til med blade og kviste.

Ofte er indkørsler og terrasser udstyret med afløb og riste, som kan lede regnvand fra fliserne og ned i kloakken. Regel nummer et, hvis du vil undgå problemer med regnvand i våde perioder, er at sørge for rene afløb. 

- De kan nemt stoppe til med blade og kviste. Hvis man ikke får renset det, og vi får et af de her kraftige regnskyl, så kan vandet rende alle mulige andre steder hen, hvor vi ikke vil have det, siger Nicolai Nielsen.

 

2. Tjek hældningen på terrassen

Mange har terrasse eller indkørsel med stenbelægning. Når det regner meget, er det vigtigt, at stenbelægningen har den rette hældning, sådan at vandet kan løbe væk og ikke står omkring huset.  

Er der ofte vandpytter på din terrasse eller din indkørsel, så kan det være, at fliserne er lagt med det forkerte fald.

- Der kan ofte være problemer på terrasser og indkørsler med belægninger, hvis der er det forkerte fald. Så kan der stå vandpytter, og det kan igen resultere i, at vandet står ind mod husene og ikke løber væk derfra, siger Nicolai Nielsen.

Desværre er det en større operation at gøre noget ved det problem. Det kan kræve, at man helt lægger belægningen om. Gør man det, er det vigtigt at få den lagt rigtigt.  

- Hvis man lægger sin belægning om, at man får den hævet og får det lagt med den rette hældning, fastslår gartneren.
 

3. Prik huller i plænen

Har man en smattet græsplæne, som vandet ikke rigtig vil sive ned i, så kan man forsøge at prikke nogle huller i plænen med en havegreb.

Står der vand på græsplænen, eller siger den smattede lyde, når man træder på den, så kan det være en god idé at forsøge at prikke huller, som vandet kan sive ned i. 

- Man kan forsøge sig med en ganske almindelig havegreb, som man stikker ned i jorden så langt, man kan, vrikker lidt for at lave nogle huller i jorden og så trækker den op igen, forklarer Nicolai Nielsen.

- Det kan få overfladevandet, som står der, til at sive ned i jorden. Det er ikke altid, at det er nok, for det kommer an på, hvordan jorden er længere nede. Det er noget, man kan forsøge sig med i begyndelsen for at se, om det er nok.

 

4. Grav drænrør ned

Hvis det ikke hjælper at stikke huller i græsplænen, så kan et drænrør være løsningen. Det er et rør med huller i, som skal graves ned i render i græsplænen omgivet af filtergrus eller -sand.

Står vandet fortsat i græsset, selvom man har prikket huller med en havegreb, så kan næste skridt i kampen mod vandet være at grave drænrør ned.

- Drænrør kan man typisk købe i sit lokale byggemarked. Det er et perforeret rør, der måler ca. 10 centimeter i diameter. Man graver en rende i græsplænen, lægger røret ned og får fat i noget filtersand eller grus at lægge omkring røret, forklarer Nicolai Nielsen. 

- Ved at gøre det får man vandet til at trække ned i røret, og derfra bliver det ledt væk fra det område, hvor man ikke vil have det.

Når man leder vandet væk, er det imidlertid vigtigt at tænke over, hvor man leder det hen. Vil man gerne have sine drænrør koblet til en kloak, skal man have fat i en autoriseret kloakmester.

 

5. Lav en nedsivningssø

Har man har rigtig meget vand i haven, kan det være en ide at grave en lille nedsivningssø, som man leder havens vand hen til.

Står det rigtig skidt til med vandet på ens grund, kan man vælge at anlægge en lille nedsivningssø i haven. Modsat traditionelle havedamme er den ikke udstyret med en dug i bunden til at holde på vandet.

Tværtimod er selve formålet med søen, at den skal samle vandet fra haven og derfra lade det sive ned til grundvandet. 

- Det er lavet til, at vandet ikke skal blive stående i søen, men sive ned til grundvandet. På den måde belaster man heller ikke kloakken med regnvandet, forklarer Nicolai Nielsen.

 

Læs også Massiv regn lukker golfbaner - men her holder de sig oven vande

Læs også Efteråret 2019 er det vådeste nogensinde

Læs også Oversvømmet kroejer: - Der sker åbenbart intet