Uvaccinerede Søren provokeret af regeringen: - Det er forfølgelse af os

Det er at skabe et A- og et B-hold, når statsminister Mette Frederiksen tordner mod de uvaccinerede. Det mener en af de godt 700.000 danskere, der har fravalgt en coronavaccine.

- Jeg kan ikke understrege nok urimeligheden i, at en lille gruppe potentielt ødelægger det for de fleste af os. Så der er i mine øjne ikke nogen undskyldning – heller ikke af moralsk karakter – for, at man ikke går hen og bliver vaccineret.

Så kontant lød det fra Mette Frederiksen, da regeringen mandag holdt pressemøde om genindførelsen af blandt andet coronapasset.

Ord som dem provokerede blandt andre Søren Ellegaard fra Them i Silkeborg Kommune. Han er en af de cirka 720.000 voksne danskere, der ikke har sagt ja tak til en coronavaccine.

- Jeg er på det, som samfundet vil betegne som B-holdet, siger Søren Ellegaard til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Hvis vi som regering og politikere ikke skulle bede folk om det, hvem skulle så?

Leif Lahn Jensen (S), MF

Han bryder sig ikke om den tone, han hører fra den politiske top, når snakken falder på hans gruppe.

- Det er direkte udskamning og forfølgelse af os, der har taget et bevidst valg, siger han.

- Alt er de ikke-vaccineredes skyld.

Og selvom mange tusinde har bestilt tid til vaccinationer efter regeringens pressemøde, virker retorikken indtil videre ikke til at få Søren Ellegaard overbevist om, at han bør lade sig vaccinere.

Det har han ellers tidligere gjort flere gange mod mange andre sygdomme, men han er stadig ikke overbevist om, at han har brug for en vaccine mod covid-19.

Især det store skel mellem gennemsnitsalderen for personer, der er døde med corona, og hans nuværende alder får ham til at mene, at han ikke skal have en vaccine.

Øget splittelse

Den hårde retorik fra regeringstoppen kan være med til at skabe splittelse i befolkningen, hvor der kan komme en "os mod dem"-retorik blandt det store flertal af danskere, der har takket ja til en vaccine.

Sådan lyder vurderingen fra professor Michael Bang Petersen, der leder HOPE-projektet på Aarhus Universitet, der forsker i coronapandemiens påvirkning på det danske samfund.

- Vi vil se fordømmelse fra de vaccinerede mod de uvaccinerede. Det kan også skabe øget mistillid til myndighederne blandt de uvaccinerede, siger Michael Bang Petersen.

Og det ydre pres kan have modsat effekt af det, man forsøger at opnå.

- Tvang - ikke direkte tvang, men bare indirekte tvang -  det gør mig bare endnu mere opsat på, at den køber jeg ikke.

- Yderste konsekvens bliver jo udelukkelse fra det resterende samfund, siger Søren Ellegaard.

Hvis Søren Ellegaard og andre uvaccinerede fik en vaccine, ville der dog være håndgribelige fordele for ikke bare dem selv, men også andre. Sådan lyder det fra ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

- Der er mindre risiko for, at man giver smitten videre til nogen, som kan være i risiko for et alvorligt forløb, siger han.

Fra Socialdemokratiet afvises kritikken af, at tonen om de uvaccinerede skulle være for hård.

- Nu er vi jo i en situation, hvor mange af de uvaccinerede rent faktisk bærer smitten videre til de vaccinerede. Og så er det, at vi siger til de her mennesker, om det ikke er ok, at de også bliver vaccineret, så vi på den måde kommer til at passe på hinanden. På dem, der i forvejen er vaccineret, og dem, der stadig kan blive syge af det.

- Så jeg synes ikke tonen er hård, men hvis vi som regering og politikere ikke skulle bede folk om det, hvem skulle så?, spørger folketingsmedlem og medlem af Epidemiudvalget Leif Lahn Jensen retorisk.