Sebastian venter og venter – alt for få køreprøver til eleverne

Sebastian Sørensen fra Randers er en af de mange køreelever, der lige nu frustreret venter på at komme op til køreprøve.

De sidder med hovedet begravet i teori og de kaster sig nervøst ud på vejene for første gang. Alt sammen med et mål for øjet. At få et kørekort.

Lige nu er vejen dog ekstra lang for de mange elever, der drømmer om sådan et. Der er nemlig usædvanlig lang ventetid på at komme til den afsluttende prøve.

I Randers har Sebastian Sørensen ventet i over en måned.

- Nu er det noget tid siden, jeg har været ude at køre, så man skal lige huske, hvilken rækkefølge man skal gøre tingene i og huske at gøre dem, siger han til TV2 ØSTJYLLAND under en køretur med kørelæreren.

- Jeg kan sagtens mærke, at man bliver lidt rusten. Før kørte det bare, nu skal man tænke lidt ekstra, fortsætter han.

Sebastian Sørensen skal bruge sit kørekort i forbindelse med jobbet som malerlærling, så både han og mesteren venter utålmodigt.
Sebastian Sørensen skal bruge sit kørekort i forbindelse med jobbet som malerlærling, så både han og mesteren venter utålmodigt.

Mange elever i samme situation

Hvis alt var kørt efter planen, havde Sebastian Sørensen stået med sit kørekort i hånden for en måned siden.

Nu har han i stedet fået besked om, at der er en ledig tid til køreprøve den 6. oktober. Omkring halvanden måned efter han ellers var klar til at komme op.

quote Der er andre, som er mere udsatte og pressede, og som ikke tror nok på sig selv. De ender med flere timer.

Kasper Kjeldsen, kørelærer, KK Kør, Randers

Hans kørelærer, Kasper Kjeldsen, har flere elever i samme situation.

- Hele Sebastians hold på 16 elever venter på at komme op, lyder det fra kørelæreren Kasper Kjeldsen fra KK Kør.

Kan ende med at vente længe igen

Han er ikke så bekymret for lige netop Sebastian Sørensen, men de mere usikre elever kan blive hårdt ramt af ventetiden.

- Der er andre, som er mere udsatte og pressede, og som ikke tror nok på sig selv. De ender med flere timer, siger Kasper Kjeldsen til TV2 ØSTJYLLAND.

I sidste ende kan det ende med, at de dumper.

Og så bliver problemerne blot større.

- Så skal de igen vente i lang tid på en ny prøve, fortæller Kasper Kjeldsen.

Kasper Kjeldsen frygter, at han på et tidspunkt har flere hele hold, der venter på at komme til køreprøve.
Kasper Kjeldsen frygter, at han på et tidspunkt har flere hele hold, der venter på at komme til køreprøve.

I gang med at uddanne nye

Ventetiden rammer også kørelærerens faglige stolthed:

- Vi står jo udadtil og siger, at vi giver god service, og kan give eleverne et kørekort i hånden hurtigst muligt. Men vi må også se realiteterne i øjnene, at vi ikke længere kan give dem et på 12 uger.

quote Vi sætter alle mand ind, men det kræver specialiseret viden at afvikle en køreprøve, så vi kan ikke bare finde mange flere folk.

Gert Bisgaard, politiinspektør, Østjyllands Politi

Hos Østjyllands Politi er forklaringen, at opgaven med køreprøverne er ved at blive overdraget til Færdselsstyrelsen.

- Den overtager fra 1. oktober, og vores køresagkyndige har i en periode været ude af driften for at uddanne nye, siger politiinspektør hos Østjyllands Politi, Gert Bisgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi påpeger også, at der var en stor pukkel efter coronanedlukningen, som har givet længere ventetider på køreprøver.
Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi påpeger også, at der var en stor pukkel efter coronanedlukningen, som har givet længere ventetider på køreprøver.

Køber ikke politiets forklaringer

Politiinspektøren slår fast, at man gør alt, hvad man kan for at få flere elever til prøve.

- Lige så snart, vi har en prøve, udbyder vi den. Vi sætter alle mand ind, men det kræver specialiseret viden at afvikle en køreprøve, så vi kan ikke bare finde mange flere folk, forklarer Gert Bisgaard.

Politiets forklaringer giver kørelæreren Kasper Kjeldsen ikke meget for.

Han mener, at der er tale om dårlig planlægning.

- Det er helt hul i hovedet, at det ikke er blevet planlagt bedre, og det er synd for eleverne, at de skal det her igennem, siger kørelæreren.

Nu kan eleven Sebastian Sørensen så se frem til at komme til køreprøve i begyndelsen af oktober, men mange andre venter stadig utålmodigt på en tid.