Forsker: Nordfront adskiller sig - er rendyrket nazisme

En leder af afdeling i bevægelsen Nordfront er sigtet for hærværk mod jødiske grave. Han blev fængslet onsdag.

84 gravsten på Østre Kirkegård i Randers blev i weekenden udsat for hærværk. De fleste er overmalet, mens andre er væltet. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Organisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse, som er kommet i fokus efter hærværk mod jødiske grave, står for rendyrket nazisme.

Læs også Ledende nationalsocialist fængslet for hærværk mod jødiske gravsten

Det vurderer Tina Wilchen Christensen, antropolog og forsker i ekstremisme ved Aarhus Universitet.

- De har det gamle nazistiske budskab med, at det onde kommer fra jøder og jødedommen, forklarer hun.

Forskeren peger på, at gruppen adskiller sig fra andre højreekstreme bevægelser ved at den dyrker den gamle nazisme. Mens andre højreekstreme også har meget fokus på islam, så er Nordfront mere rendyrket nazisme, mener hun.

00:56

VIDEO: 84 gravsten på den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers blev i weekenden skændet.

Luk video

- Når man ser på Den Nordiske Modstandsbevægelse, er man antisemitiske og holocaustbenægtere, man laver sommerlejre for folk i bevægelsen, og man har en nazistisk familiepolitik på den måde, at kvinder opfordres til at være hjemmegående og få en masse børn.

- Det er på mange planer, at det er rendyrket nazisme, siger Tina Wilchen Christensen.

Arbekdet med at rengøre de mange gravsten er i gang og ventes færdigt sidst på ugen. Anslået pris for det arbejde er 100.000 kroner.

Nordfront-leder fængslet

To mænd blev onsdag varetægtsfængslet for omfattende hærværk mod 84 gravsten på en jødisk gravplads i Randers.

Læs også Højreekstremisme på fremmarch: - Vi skal gøre noget nu

En af de anholdte er leder af en afdeling af organisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kaldet Nordfront. Både han og den anden anholdte nægter sig skyldige.

Er større i Sverige

I Sverige har Den Nordiske Modstandsbevægelse eksisteret siden 1997, men det er først inden for de senere år, at den har forsøgt at etablere sig i Danmark.

01:36

VIDEO: De nordiske modstandsbevægelser er ikke så store. Men det enkelte radikaliserede individs handlinger kan være farlige, lyder det fra Christer Mattsson, svensk ekspert i højreekstremisme ved universitetet i Gøteborg.

Luk video

- Det har foregået lang tid i Sverige siden 1997. I Danmark har det nok været on-off. Jeg har ikke støt på dem i Danmark, men jeg ved, at de har været ved at etablere sig via andre forskere, siger Tina Wilchen Christensen.

Læs også Hundredvis tændte fakler og sang for at støtte chikaneramt familie

Bevægelsen har i Sverige holdt demonstrationer med flere hundrede deltagere. I Danmark har den ifølge dens egen hjemmeside blandt andet spredt propaganda på flere skoler. Den nægter derimod at stå bag hærværk.

Tina Wilchen Christensen har ikke indblik i, hvor mange medlemmer bevægelsen har i Danmark. Hun fortæller, at organisationen i Danmark fokuserer på at sprede propaganda blandt andet med løbesedler på skoler.

Læs også Jødisk formand: Uden politi var der intet jødisk liv i Danmark

- De har en overordnet strategi om at sprede propaganda, siger hun.

Hun peger dog på, at demonstrationer i andre lande er endt med gadekampe.

10:03

VIDEO: Flere steder i Østjylland bliver det onsdag markeret, at borgere ikke vil finde sig i de antisemitiske aktioner, der de seneste dage har fundet sted i landsdelen.

Luk video