Fødende kvinder skal op på prædikestolen

Alle fødestuer på Regionshospitalet Randers er nu udstyret med en såkaldt ”prædikestol”

Rikke Busk Rasmussen får hjælp af jordemoderstuderende Jane Dahl. En halv time senere fødte hun en velskabt dreng. Foto: Region Midtjylland

Der er i høj grad en kort og nem fødsel i vente for kvinder, der bevæger sig under fødslen. Derfor opfordrer jordemødrene de fødende på Regionshospitalet Randers at tilbringe tiden med veer på højkant og i bevægelse.

Men af og til kan det være rart med noget at læne sig op ad – især under en ve. Derfor har de på Regionshospitalet Randers nu forsynet hver fødestue med en såkaldt prædikestol, der mest af alt ligner en forhøjet elektrisk rollator. Stolen kan hæves og sænkes, udvides og bremses.

Hjælper personalet
Prædikestolen skal også aflaste jordemødrene. En fødende kvinder kan under en ve få behov for at støtte sig til noget. Hvis partnere ikke lige er ved hånden, så er det ofte jordemoderen, der bruges som støtte. Og det kan være en stor belastning for kroppen.

- Det er ikke nødvendigvis noget problem i den enkelte situation. Men jordemødre skal jo gerne kunne holde til et langt arbejdsliv, så efter en arbejdsskade, hvor en jordemoder fik dårlig ryg, gik vi på udkig efter en løsning, fortæller vicechefjordemoder Mette Kryger Ahrentsen.