Familien fastholder Susannes uskyld: - Det værste øjeblik i mit liv
Trods en fængselsdom på 16 år i byretten tror familien til den 60-årige sosu-hjælper stadig på, at hun er uskyldig.
- Der er masser af huller i den her sag, siger søsteren til Susanne Hein Kristensen, der for en uge siden blev idømt 16 års fængsel.
Vi møder hende sammen med Susanne Hein Kristensens mand og ene søn i parcelhuset i Fårup nord for Randers, hvor den nu dømte sosu-hjælper har boet frem til sin anholdelse i marts 2022.
Man bliver trukket ind i et rum til et knækket menneske, og så har vi lige et minut til at sige et eller andet
En uge efter Susanne Hein Kristensen er blevet idømt 16 års fængsel i Retten i Randers for blandt andet drabsforsøg og grov vold med døden til følge, er familien stadig overbeviste om, at hun er uskyldig.
- Hun har taget medicinen, men hun har ikke gjort nogen ondt. Jeg synes ikke, det er bevist, at hun har gjort det, siger hendes søn til TV2 Østjylland.
Dommen
Susanne Hein Kristensen er blevet dømt for følgende forbrydelser begået mod i alt fire beboere:
1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.
2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.
10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.
11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.
Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.
Fik et minut med Susanne
Onsdag den 22. februar nåede dommere og nævninge frem til, at Susanne Hein Kristensen er skyldig i fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold, hvoraf et var med døden til følge.
Hun er også kendt skyldig i tyveri af medicin, misbrug af sin stilling og besiddelse af medicin uden recept.
Umiddelbart efter dommen fik familien mulighed for at veksle nogle få ord med Susanne Hein Kristensen, inden hun blev ført tilbage til arresten, hvor hun i forvejen havde siddet varetægtsfængslet i 11 måneder.
- Det var det værste øjeblik i mit liv. Man bliver trukket ind i et rum til et knækket menneske, og så har vi lige et minut til at sige et eller andet, siger sønnen.
Det er en af de få gange i hans liv, at han har set sin far græde.
- Jeg skulle trøste hende, samtidig med at jeg også skulle trøste mig selv, siger sosu-hjælperens mand.
Derfor er familien anonyme
Familien ønsker at være anonyme, da det kan få personlige konsekvenser for dem at stille sig frem med navn og ansigt.
De vil gerne beskytte dem selv og resten af familien. Her tænkes især på Susanne Hein Kristensens børnebørn.
Det har vi valgt at efterkomme.
Vi kender dog de medvirkendes identitet.
Hårdt at være i retten
Manden og sønnen har trofast siddet med på tilhørerpladserne under hele retssagen.
Eller for mandens vedkommende fra det tidspunkt, hvor han selv havde afgivet vidneforklaring og måtte være tilstede i retslokalet.
Det har været nærmest ubærligt svært, fortæller familien.
Hun er blevet ti år ældre
- Når vi sad i retten, og der kom en og sagde noget skidt om min mor, havde man lyst til at blande sig. Det føltes som om, man er en boksebold, der bare tager imod, siger sønnen.
- Jeg føler, hun er blevet kørt helt ned derinde.
Det er også kommet til udtryk ved Susannes fremtoning og udseende i retten.
- Hun er blevet slidt. Visuelt er hun blevet bleg og grå. Hun har tabt sig og er blevet en skrøbelig, lille mus, lyder det fra sønnen.
- Hun er blevet ti år ældre, supplerer manden.
Kun håbet tilbage
Susanne Hein Kristensen har hele vejen igennem varetægtsfængslingen og retssagen fastholdt sin uskyld, og hun valgte også at anke dommen på stedet gennem sin forsvarer.
Men hos familien er der ikke meget optimisme at spore, selvom landsretten skal tage skyldsspørgsmålet op igen.
- Troen er forsvundet, nu er der kun håbet tilbage, siger manden.
Når han er alene, tænker han på, hvordan han skal klare de næste 16 år, hvis dommen fra byretten bliver stadfæstet.
- Selvfølgelig klarer man det, men det bliver frygtelige 16 år, siger han.
Vil altid have en tvivl
At familien til Susanne Hein Kristensen fortsat mener, at hun ikke er skyldig, betyder også, at tilliden til retssystemet vakler.
- Nye nævninge og nye dommere skal alligevel forholde sig til politiets undersøgelser, og det er dem, jeg mener, er mangelfulde, siger hendes mand.
Men hun er altså nu dømt, og retten har taget stilling til alt det fremlagte?
- Hvis der ikke kommer mere konkrete beviser frem, så vil jeg altid have en tvivl. Det ville på en måde være nemmere at forstå, hvis hun havde stukket nogen ned med en kniv, og der var beviser for det, siger hendes søn.
Jeg synes, det er meget påfaldende, at man har taget samme personlighedsforstyrrelse som i Nykøbing-Falster-sagen
Det strider direkte imod familiens opfattelse af den 60-årige kvinde, at hun skal have gjort det, hun er dømt for.
- Hun har altid holdt hånden under de svage. Det er helt fremmed for mig, at hun skulle kunne gøre sådan noget, siger manden.
'Påfaldende' personlighedsforstyrrelse
Ifølge de tre familiemedlemmer er der under retssagen ikke kommet noget nyt frem om Susanne Hein Kristensen, som de ikke vidste i forvejen.
Heller ikke at hun tidligere er blevet bortvist fra andre arbejdspladser for enten tyveri eller for at give medicin, hun ikke måtte give.
- Det er episoder i vores fælles liv, som vi har drøftet åbent. Og vores mor har været ked af det over det, siger sønnen.
De giver heller ikke meget for den personlighedsundersøgelse, som har vist, at Susanne Hein Kristensen lider af histrionisk personlighedsforstyrrelse.
- Jeg synes, det er meget påfaldende, at man har taget samme personlighedsforstyrrelse som i Nykøbing-Falster-sagen. Men sådan noget leder man nok efter, siger hendes søn.
TV2 Østjylland har forholdt Østjyllands Politi kritikken fra Susanne Hein Kristensens familie, men den har man ikke ønsket at kommentere på.
Ingen negative reaktioner
Den første uge efter dommen har været svær og hård for familien. Sorgen over fortsat at skulle undvære deres familiemedlem er stor, men de har trods alt ikke skullet forholde sig til kritik fra omverdenen.
Altså på nær hvad de har kunnet læse i medierne.
Der hvor jeg er frivillig, blev de alle dybt chokerede. Men der var ikke nogen, der ikke bakkede op
- Jeg har kun fået positiv feedback og omsorg fra nær og fjern. Der er ikke en eneste, der har sagt noget negativt, fortæller sønnen og manden fortsætter:
- Der hvor jeg er frivillig, blev de alle dybt chokerede. Men der var ikke nogen, der ikke bakkede op. Tværtimod forstod de bedre nu, hvorfor jeg havde reageret, som jeg havde i bestemte situationer.
Det vides endnu ikke, hvornår landsretten skal tage stilling til sagen fra Plejecenter Tirsdalen. Men det bliver formentlig først om et halvt år.