Charlotte mangler svar: Øvede hun sig på min mor?
Mens dommen i Tirsdalen-sagen skabte afklaring for andre, rumsterer tankerne stadig hos Charlotte Schmidt Ebbesen.
'Man starter jo ikke ud med at slå fire ihjel, man øver sig nok lidt.'
Det lyder hårdt og brutalt, men det er ikke desto mindre, hvad Charlotte Schmidt Ebbesen tænker, efter at der onsdag faldt dom i sagen fra Plejecenter Tirsdalen.
Jeg har det fuldstændigt forfærdeligt med, hvis min mor skulle være en af dem, hun har øvet sig på.
Her blev den 60-årige sosu-hjælper Susanne Hein Kristensen idømt 16 års fængsel for blandt andet fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold. Et af dem med døden til følge.
Dommen skabte en form for afklaring for de pårørende til de fire ofre i sagen, men Charlotte Schmidt Ebbesen blev nærmest kun mere forvirret og bekymret.
Frygter hun øvede sig på moren
Hendes mor døde nemlig omkring et halvt år inden de mystiske indlæggelser, som er omdrejningspunktet i sagen.
Hun søger stadig svar på, hvad der skete med hendes mor - om moren kan være et femte offer.
- Og det har jeg det da fuldstændigt forfærdeligt med, hvis min mor skulle være en af dem, hun har øvet sig på, siger Charlotte Schmidt Ebbesen til TV2 Østjylland.
Moren, Vibeke Schmidt, døde den 1. august 2021 efter en sidste tid med mange indlæggelser og uforklarlige sygdomsforløb.
'Langt og grimt forløb'
Ifølge datteren var hele forløbet op til dødsfaldet langt og grimt.
- Det var meget sigende, at min mor følte, hun var på ferie, når hun var indlagt på sygehuset. Og så dykkede hun så snart, hun kom hjem på plejehjemmet igen.
Moren var indlagt gentagende gange, uden at lægerne helt kunne forklare hvorfor.
- De her infektionstal de var jo latterligt lave. Hvorfor blev hun indlagt, hvorfor fik hun delir (forvirringstilstand som oftere ses hos ældre, red.), og hvorfor blev hun dårlig hver gang og dykkede i bevidsthedsniveauet?
Dommen
Susanne Hein Kristensen er blevet dømt for følgende forbrydelser:
1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.
2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.
10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.
11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.
Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.
Især en ubehagelig episode
Svar på de spørgsmål får Charlotte Schmidt Ebbesen nok aldrig.
Efter sagen om forgiftningerne på Plejecenter Tirsdalen ramte offentlighedens søgelys, kontaktede Charlotte Schmidt Ebbesen politiet.
Når du spørger, om jeg kan udelukke, at der kan være flere ofre, så kan jeg ikke udelukke det.
Hun fortalte blandt andet om en ubehagelig episode med Susanne Hein Kristensen, en aften hendes mor var ukontaktbar.
- Jeg spurgte hende, om min mor ikke skulle have en lægevagt – om hun ikke skulle indlægges? Og der var hendes svar så at gå ud og hente en dessert, som hun skubbede ind i munden på min mor, som var bevidstløs.
- Så bevæger min mor tyggemusklerne svagt. 'Se, hun tygger. Hun har det fint. Hun er bare lidt træt.' Og så gik hun. Min søn og jeg stod der og var fuldstændigt lamslåede.
Kan ikke udelukke flere ofre
Vibeke Schmidts død har ikke været en del af retssagen mod Susanne Hein Kristensen, men Charlotte Schmidt Ebbesen har vidnet om hendes oplevelser.
Men onsdag lød det sådan her fra anklageren Jesper Rubow:
- Når du spørger, om jeg kan udelukke, at der kan være flere ofre, så kan jeg ikke udelukke det. Om der er nogle aktuelle efterforskninger, om der kan komme nogle fremadrettede efterforskninger, det er et spørgsmål, I skal stille til ledelsen ved Østjyllands Politi.
Østjylland Politi har ikke ønsket at kommentere på, om de efterforsker videre i sagen.
Derfor nævner vi navnet på den dømte
TV2 Østjylland har nogle etiske retningslinjer, som også indebærer straffesager. Heri står der, hvornår vi nævner navnet på en dømt.
Vi fortæller kun navne på dømte, der er idømt over to års ubetinget fængsel og er over 18 år gamle. Det betyder også, at vi kun bringer billeder af dømte, der er idømt over to års fængsel.
Men hvis en person kendes skyldig i forbrydelser, der vil give to års fængsel eller derover, bringer vi som udgangspunkt navn og billede.
Det er der tale om i denne sag, og derfor har vi nu valgt at offentliggøre navn og billede på den skyldige.
'Skaber unødig frygt'
Af gode grunde kan den dømte ikke selv reagere på beskyldningerne, men gennem hendes forsvarer, Henrik Garlik, lyder det først og fremmest:
- Hvis borgere mener, at de eller andre har været udsat for en forbrydelse, må de anmelde det til politiet.
- Jeg synes, at disse indlæg er med til at skabe unødig frygt.
Under alle omstændigheder lever Charlotte Schmidt Ebbesen i uvished.
Og det er svært.
- De der ting, som man måske ikke får svar på. De er rigtig svære, fordi det er jo dem, der nager dig om natten. Skete der noget, skete der ikke noget, siger hun.
TV2 Østjylland har lavet en podcast-serie om hele sagen kaldet 'Forgiftet på plejehjem'. Der er netop udgivet et 10. afsnit med alt om dommen: